fbpixel

Search icon
Search
Τhe Glasshouse project: Μια αισιόδοξη καλλιτεχνική πρωτοβουλία γεμίζει με φως το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
CITY VIBES

Τhe Glasshouse project: Μια αισιόδοξη καλλιτεχνική πρωτοβουλία γεμίζει με φως το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ένα μοναδικό installation που φέρει την υπογραφή του Νίκου Ράκκα σε επιμέλεια Ορέστη Ανδρεαδάκη


Στο πλαίσιο της κεντρικής θεματικής του #TIFF61, «Οικειότητα: μια μοντέρνα τυραννία» και της ανάγκης για επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου, το Φεστιβάλ παρουσιάζει μια σειρά από δράσεις στους δρόμους, τις πλατείες και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μπορεί οι ανέμελες βόλτες μας στα στενά της πανέμορφης πόλης μας να έχουν περιοριστεί, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να απολαμβάνουμε μοναδικές εικόνες της που μας προσφέρουν εμπνευσμένοι καλλιτέχνες και θεσμοί. 

img-5037.jpg

Μια τέτοια πρωτοβουλία φαίνεται πως είναι και το "The Glasshouse Project" -που αποτελεί μάλιστα το πρώτο artwork με αναφορές στην πανδημία. Πρόκειται για ένα οptimistic installation που ανατέθηκε στον Νίκο Ράκκα σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Η εντυπωσιακή εγκατάσταση στολίζει κάθε μέρα τον Πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό, στην Προβλήτα 1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ενώ ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο φως που προσφέρει σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά σημεία της πόλης.

About The Project

To έργο είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένο από τις συνθήκες του εγκλεισμού, στο πλαίσιο των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βιώνουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα τζάμια του κτιρίου έχουν καλυφθεί με πολύχρωμες διαφάνειες, οι οποίες φωτίζονται από μέσα, παράγοντας ένα υπέροχο πολύχρωμο φως, το οποίο όταν νυχτώνει είναι ορατό από όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

«H ανάγκη μου για την εγκατάσταση "Τhe Glasshouse" γεννήθηκε τις μέρες του lockdown με τις συνθήκες που ζήσαμε. Έβλεπα ξαφνικά τους ανθρώπους γύρω μου και ολόκληρο τον κόσμο μου, μέσα σε κουτάκια, να έχει βρει τον τρόπο να λάμπει δυνατά.», δήλωσε ο Νίκος Ράκκας. 

Ενώ συνέχισε, «Μικρά κουτιά με διάχυτο φως μέσα τους, που η λάμψη τους, ήταν κι είναι απαραίτητη στον μικρόκοσμο μου. Το κτίριο στην προβλήτα ήταν κάθε μέρα η παρέα μου εκείνες τις μέρες -οπότε και το ιδανικό location για να στηθεί το installation.»

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και επιμελητής του project αναφέρει, «Η ιδέα ήταν να φτιάξουμε μία εγκατάσταση με βάση το φως. Ένα πολύχρωμο φως, το οποίο, ακόμα κι αν είναι όπως εμείς, εγκλωβισμένο και σε καραντίνα, μπορεί να φωτίζει όλη την πόλη και να μας δίνει ελπίδα και κουράγιο!»

img-4999.jpg

About The Artist

Ο Νίκος Ράκκας είναι visual artist και φωτογράφος με έδρα την Θεσσαλονίκη. Δημιουργεί concept βιτρίνες και installations σε καταστήματα, μπαρ και σε εξωτερικούς χώρους. Είναι εμπνευστής του "The Playmobil project", όπου φωτογραφίζει φιγούρες playmobil σαν κανονικούς κοινούς ανθρώπους.

g9.jpg

Φωτογραφίες: Νίκος Ράκκας