Η Παρασκευή είναι η ιδανική για όμορφες βραδιές στο σπίτι με φίλους. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθεί αυτό το υπέροχο και άκρως ξεκούραστο σκηνικό, από όμορφες γεύσεις που θα το συμπληρώνουν. Thanks God It's Friday και γι' αυτό επιτρέπονται μικρές παρασπονδίες. Τα burgers αποτελούν μία μεγάλη λατρεία για τους περισσότερους και οι homemade παραλλαγές τους μπορούν να απογειώσουν τη γευστική σας παλέτα. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να περάσετε πολλή ώρα στην κουζίνα για να πετύχετε ένα άριστο αποτέλεσμα. Οι παραλλαγές είναι πολλές για όλα τα γούστα, από κλασικές συνταγές και κοτόπουλο μέχρι vegan.
Ανακαλύψτε τα !
Μοσχαρίσιο burger
Υλικά
- 60 ml ελαιόλαδο
- 16 φέτες τυρί cheddar
- 8 ψωμάκια για burger (brioche ή με σουσάμι)
- 8 φέτες μπέικον
- 1 BBQ sauce
- 1 ντομάτα
- 1 μαρούλι
- 1 κρεμμύδι
Για το μείγμα των burger
- 1 κιλό κιμάς (100% μοσχαρίσιος)
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 40 γρ. μουστάρδα
- 40 γρ. κetchup
- 10 γρ. worcester sauce
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- ¼ κ.γ. πιπέρι
- Για τη sauce πίκλας:
- 500 γρ. μαγιονέζα
- 300 γρ. αγγουράκι πίκλες (στραγγισμένο)
- 50 γρ. μουστάρδα
- 20 γρ. χυμό λεμόνι
- πιπέρι
- Για τη γαρνιτούρα:
- 4 μέτριες πατάτες (κατάλληλες για τηγάνισμα)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Καπνιστή πάπρικα
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης
Pulled Chicken
Υλικά
Για τα ψωμάκια
- 270 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 15 γρ. μαγιά ξηρή
- 1 αβγό
- 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., +έξτρα για το πασπάλισμα της ζύμης
- 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 50 γρ. μαργαρίνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 αβγό, για άλειμμα
Για τη γέμιση
- 750 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
- 1 λίτρο νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κρεμμύδι
- 1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
- 2 κ.σ. σκόρδο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2 κ.σ. εστραγκόν, φρέσκο
- αλάτι, πιπέρι
- 100 γρ. μοτσαρέλα, light
- 100 γρ. γκούντα, light
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το γάλα και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά μέσα στο γάλα. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Προσθέτουμε μέσα το αυγό, τα αλεύρια, τη μαργαρίνη, το αλάτι και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και να γίνει ελαστική. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι γ.ο.χ. και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη. Όταν είναι έτοιμη, βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ. Αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, αρχίζουμε να πλάθουμε τη ζύμη μας, σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 6 και πλάθουμε σε μπαλάκια και απλώνουμε τα ψωμάκια αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 30x40 εκ. και απλώνουμε τα ψωμάκια αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Αφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν σκεπασμένα με μία πετσέτα για 20-30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.Αφαιρούμε την πετσέτα, αλείφουμε τα ψωμάκια με το αυγό και ψήνουμε για 15-17 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
Για τη γέμιση βάζουμε τα στήθη κοτόπουλο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μαζί με το νερό, τα φύλλα δάφνης, το κρεμμύδι και τους κόκκους πιπεριού. Αφήνουμε να βράσουν τα στήθη για 40 λεπτά.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα στήθη να κρυώσουν ελαφρά. Ψιλοκόβουμε τα στήθη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα στήθη κοτόπουλο για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο κομμένο σε φέτες και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το εστραγκόν ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της ντομάτας. Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και χωρίζουμε σε πάτο και καπάκι. Βάζουμε 2 κ.σ. από τη γέμιση στον πάτο από το ψωμάκι, καπακώνουμε με το δεύτερο ψωμάκι (το καπάκι) και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Cheeseburger
Υλικά
- 4 ψωμάκια για hamburger
- 4 φετες τυρί τσένταρ
- 4 φέτες ψημένο μπέικον σε αντικολλητικό σκεύος ή τοστιέρα
Για τα μπιφτέκια
- 400 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος 1 φορά περασμένος στη μηχανή του κιμά
- μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.γλ. σάλτσα Worcestershire (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. κέτσαπ
- λίγες σταγόνες ξύδι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
- φέτες κρεμμυδιού σοταρισμένο ή ψημένο σε αντικολλητικό τηγάνι
- φύλλα μαρουλιού
- φέτες ντομάτας
Εκτέλεση
Για το ζουμερό cheeseburger βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Μοιράζουμε σε 4 μέρη και φτιάχνουμε 4 μπιφτέκια για το cheeseburger. Βάζουμε τα μπιφτέκια σε σχάρα και από κάτω βάζουμε ταψάκι. Τοποθετούμε στην πάνω σχάρα του φούρνου, κοντά στο γκριλ. Ψήνουμε τα μπιφτέκια στο γκριλ για 5′-7′ κάθε πλευρά, ανάλογα πως το θέλουμε ψημένο. Όσο πιο πολύ τα ψήνουμε τόσο πιο πολύ τα στεγνώνουμε. Το ιδανικό ψήσιμο είναι όταν τα ζουμιά του μπιφτεκιού είναι διάφανα. Βάζουμε στο κάθε μπιφτέκι από μια φέτα τυρί. Ψήνουμε για 1′ στο γκριλ, ώσπου να αρχίσει να λιώνει το τυρί. Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και βάζουμε όποια γαρνιτούρα θέλουμε ή και όλες μαζί και βάζουμε επάνω τα ψημένα μπιφτέκια με το λιωμένο τυρί.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Vegan burger από κόκκινα φασόλια
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 240 γρ. Κόκκινα Φασόλια
- 1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
- 1 ½ κ.σ. νερό
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 60 γρ. νιφάδες βρώμης
- ελαιόλαδο
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το στήσιμο του burger
- 2 ψωμάκια για burger, κομμένα στη μέση
- 1 ντομάτα, σε χοντρές φέτες
- 1 κρεμμύδι, σε χοντρές ροδέλες
- σάλτσα barbeque
- ¼ ματσάκι ρόκα
- 10-12 φύλλα σπανάκι baby
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια. Ζεσταίνουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.Ρίχνουμε τα στραγγισμένα κόκκινα φασόλια σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι), προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι-σκόρδο και πολτοποιούμε για 3-4 στροφές, μέχρι να έχουμε πηχτό μείγμα με μικρά κομματάκια φασολιών. Μεταφέρουμε σε μπολ. Ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό και τον προσθέτουμε στο μπολ, μαζί με το μαϊντανό, την καπνιστή πάπρικα, τη βρώμη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί πηχτή “ζύμη” για μπιφτέκια που να μπορούμε να πλάσουμε χωρίς να διαλύεται (εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγη βρώμη ακόμα). Πλάθουμε 2 μεγάλα μπιφτέκια ή 4 μικρά. Βάζουμε σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα μπιφτέκια για 5-6 περίπου λεπτά την κάθε πλευρά. Κατα τη διάρκεια ψησίματος χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα μπιφτέκια να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Παράλληλα στο άλλο τηγάνι που ετοιμάσαμε το κρεμμύδι, ψήνουμε τις φέτες ντομάτας και του κρεμμυδιού με λίγο αλατοπίπερο (και έξτρα ελαιόλαδο αν χρειάζεται) κι από τις δυο πλευρές, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Ψήνουμε και τα ψωμάκια με την κομμένη πλευρά προς το τηγάνι, να πάρουν κι αυτά λίγο χρώμα. Στήνουμε τα burger αλείφοντάς τα με σάλτσα barbeque και βάζουμε εναλλάξ λίγα φύλλα ρόκας, σπανάκι, τις ψημένες φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού και τα μπιφτέκια φασολιών και σερβίρουμε.
Συνταγή: Madame Ginger