fbpixel

Search icon
Search
Υγιεινές παραλλαγές των πιο συχνών junk food που θα λατρέψετε
TASTE

Υγιεινές παραλλαγές των πιο συχνών junk food που θα λατρέψετε

Απολαυστικές γεύσεις στις οποίες δεν χρειάζεται να αντισταθείτε


Πόσες φορές έχετε θελήσει να παραγγείλετε το αγαπημένο σας junk food και σκέφτεστε τις συνέπειες που θα έχει στο σώμα και στην υγεία σας; Το σωστό, από τη μία πλευρά, είναι φυσικά, να απολαμβάνετε χωρίς τύψεις το φαγητό που επιθυμείτε να γευτείτε, ώστε να μη στερείτε από τον οργανισμό σας αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη. Από την άλλη, όταν αυτό γίνεται σε συχνή βάση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους και της χοληστερίνης, αφού τα πιο γευστικά φαγητά είναι και ως γνωστόν τα πιο «ύπουλα». Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να βρείτε μία μέση λύση, η οποία δεν είναι άλλη από το να δημιουργήσετε εσείς στο σπίτι τις υγιεινές παραλλαγές των αγαπημένων σας junk food.

Ανακαλύψτε την πιο healthy & home-made εκδοχή -αλμυρών και γλυκών- προτάσεων! 

Extra tip: Προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσετε σε κάποιες από τις παρακάτω συνταγές, καθώς παρά τα θρεπτικά τους στοιχεία, περιέχουν πολλές θερμίδες.

Pizza time 

junk-food-7.jpg

Η πίτσα συνήθως αποτελεί ένα συνδυασμό υδατανθράκων και κορεσμένων λιπαρών, εξαιτίας του τυριού που λιώνει στο φούρνο. Αντικαταστήστε το ζυμάρι με μία τορτίγια ολικής άλεσης με σπόρους, οι οποίοι βοηθούν στην απορρόφηση του ζαχάρου από τον οργανισμό. Για τη σάλτσα, σοτάρετε ένα μικρό ξερό κρεμμύδι και βράστε το με φρεσκοτριμμένη ντομάτα. Προσθέστε λίγο αλάτι και ρίγανη για να αποκτήσει την υπέροχη μεσογειακή γεύση. Απλώστε τη σάλτσα πάνω στην τορτίγια, προσθέστε πολλά λαχανικά, όπως πιπεριές και μανιτάρια και καλύψτε με ένα τυρί χαμηλών λιπαρών. Ψήστε την πίτσα σας στο φούρνο μέχρι να ροδίσει το τυρί και όταν τη βγάλετε προσθέστε λίγη ρόκα από πάνω. Et voila... έχετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα που αποτελείται από υδατάνθρακες (τορτίγια), λαχανικά και πρωτεΐνη (τυρί).

Θερμίδες: 278

Roll it up

junk-food-2.jpg

Το εθνικό και λαχταριστό junk food αποτελεί ένα συχνό πειρασμό και παράλληλα μία βόμβα θερμίδων. Όμως αν επιλεχθούν σωστά τα υλικά του, μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο και θρεπτικό γεύμα. Ξεκινώντας από την πρωτεΐνη, επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε στήθος κοτόπουλο, αντί για κάποιο άλλο πιο λιπαρό κρέας. Η πίτα που θα βάλει ο μάγειρας ή εσείς από το σπίτι σας είναι καλό να είναι αλάδωτη και ολικής, ώστε να λάβετε όλες τις φυτικές ίνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Όσον αφορά τη sauce θα πρέπει να ξεχάσετε τη μαγιονέζα και την κέτσαπ και να επιλέξετε καλύτερα το θρεπτικό γιαούρτι ή τη μουστάρδα. Τέλος, η κίνηση-ματ για το υγιεινό σας γεύμα θα είναι το να μη βάλετε τηγανητές πατάτες, αλλά να δώσετε όγκο στην πίτα σας με ντομάτα,κρεμμύδι, μαρούλι, μαϊντανό, λάχανο και καρότο.

Θερμίδες: 333

Life is better with a burger 

junk-food-3.jpg

Αν είστε περισσότερο fan του γρήγορου αμερικανικού φαγητού, τότε πρέπει να δοκιμάσετε αυτή την υγιεινή παραλλαγή του κλασικού μπέργκερ. Η μεγάλη αλλαγή σε αυτή τη συνταγή θα είναι η αντικατάσταση του ψωμιού με μανιτάρια πορτομπέλο. Βάλτε τα μανιτάρια σε ένα ταψάκι και ραντίστε τα με ελαιόλαδο και αλάτι. Ψήστε τα για 15 με 20 λεπτά. Παράλληλα, ετοιμάστε το μπιφτέκι σας σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι. Μόλις κρυώσουν τα μανιτάρια σας, συναρμολογείστε το μπέργκερ σας ξεκινώντας με μία σως γιαουρτιού ή μουστάρδας. Προσθέστε το μπιφτέκι, 2 φύλλα μαρουλιού, ντομάτα, τυρί και καραμελωμένο ή φρέσκο κρεμμύδι. Καλύψτε με το δεύτερο μανιτάρι και έχετε έτοιμο το θρεπτικό σας μπέργκερ. Αν επιθυμείτε να το συνδυάσετε με πατάτες, επιλέξτε να ψήσετε στο φούρνο λεπτοκομμένες γλυκοπατάτες.

Θερμίδες: 688

Sweet escape

junk-food-6.jpg

Ποιος δεν ονειρεύεται ένα ζουμερό σουφλέ σοκολάτας; Το φανταστικό γαλλικό επιδόρπιο περιέχει όμως λιπαρά στοιχεία, όπως κρέμα γάλακτος, βούτυρο και φυσικά ζάχαρη. Την επόμενη φορά που θα έχετε ανάγκη από ένα τέτοιο γλυκό, ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή. Σε ένα μπολ λιώστε μία μπανάνα, προσθέστε ένα αυγό και μία κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο. Ανακατέψτε και βάλτε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, ½ βανίλια, ¼ κουταλιάς του γλυκού σόδα και 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι της αρεσκείας σας. Ολοκληρώστε με μία κουταλιά της σούπας κακάο και ανακατέψτε ξανά. Πριν το βάλετε στο φούρνο, μεταφέρετε το μείγμα σε ένα πήλινο σκεύος για σουφλέ και προσθέστε ένα πλακάκι μαύρης σοκολάτας στη μέση. Ψήστε στο φούρνο μικροκυμάτων για ½ λεπτό ή στον κανονικό φούρνο για 12 λεπτά. Σερβίρετε με φυστικοβούτυρο στην κορυφή και μερικά μούρα.

Θερμίδες: 383

Cookies' Lovers

junk-food-5.jpg

Αν το πρωινό που προτιμάτε είναι τα μπισκότα, τότε πρέπει να δοκιμάστε οπωσδήποτε την παρακάτω συνταγή. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και σε ένα μπολ ανακατέψτε ¼ της κούπας ηλιέλαιο και μισή κούπα στέβια και ανακατέψτε με το μίξερ. Βάλτε ένα αυγό και ¾ κουταλιάς του γλυκού βανίλια. Προσθέστε ½ της κούπας κοσκινισμένο αλεύρι ολικής άλεσης, ¼ κουταλιάς του γλυκού αλάτι, σόδα και baking powder. Τέλος, ρίξτε στο μείγμα και ¼ της κούπας σταγόνες μαύρης σοκολάτας. Για τη δική σας ευκολία χωρίστε τα μπισκότα με ένα scoop παγωτού και ψήστε για 9 με 11 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν και καλή απόλαυση!

Θερμίδες: 178 ανά μερίδα