fbpixel

Search icon
Search
Chicken Burger: 3 νόστιμες συνταγές για όλους
TASTE

Chicken Burger: 3 νόστιμες συνταγές για όλους

Taste the feeling!


Ποιος δεν αγαπάει ένα λαχταριστό junk food, που παράλληλα μπορεί να είναι υγιεινό, καθώς θα το φτιάξει ο ίδιος; Τα burgers αποτελούν λατρεία για τους περισσότερους, ωστόσο στην πιο healhty ή έστω ελαφριά μορφή τους συχνά «χάνουν» από τη νοστιμιά τους. Αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει για όσους επιλέγουν το κοτόπουλο αντί για χοιρινό ή το μοσχάρι, αφού παρακάτω εμείς συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συνταγές για εκπληκτικά chicken burgers, που τα συνδυάζουν όλα: ονειρική γεύση, είναι ελαφριά, πιο υγιεινά κι εύκολα στην παρασκευή. 

Ανακαλύψτε τα!

Τhe famous one

shutterstock-1481083199.jpg

Υλικά

Για το κοτόπουλο και τη μαρινάδα του: 

  • 2 στήθη κοτόπουλου
  • 1 φλ. buttermilk
  • μείγμα από πάπρικα
  • σκόρδο σε σκόνη
  • μαύρο πιπέρι
  • αλάτι

Για το πανάρισμα: 

  • 1 φλ. αλεύρι
  • 1 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1 κ.σ. μείγμα από πάπρικα
  • σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη
  • πιπέρι καγιέν/αλάτι και πιπέρι

Για την πικάντικη μαγιονέζα:

  • 1/2 φλ. μαγιονέζα
  • 1 κ.γ. καυτερή σάλτσα ή Tabasco
  • 1 κ.γ. πάπρικα ή πιπέρι καγιέν

Για το burger: 

  • 2 brioche buns μέτριου μεγέθους
  • μαγιονέζα
  • πίκλες

Εκτέλεση 

Το μαρινάρισμα: Κόβεις κάθε στήθος κοτόπουλο στη μέση, στο ίδιο περίπου μέγεθος με το bun. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το buttermilk με το μείγμα από πάπρικα και σκόρδο, καθώς και αλάτι και πιπέρι. Βυθίζεις σε αυτό το κοτόπουλο και το αφήνεις να μαριναριστεί στο ψυγείο για όλο το βράδυ ή ακόμη και 24 ώρες. Το πανάρισμα και το μαγείρεμα του κοτόπουλου: Ζεσταίνεις λάδι σε ένα στιβαρό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάς το αλεύρι, το καλαμποκέλαιο, το μείγμα της πάπρικας, καθώς και αλάτι και πιπέρι. Μπορείς να προσθέσεις και 2-3 κ.γ. buttermilk και να ανακατέψεις επιπλέον με ένα πιρούνι. Βυθίζεις το κοτόπουλο σε αυτό το μείγμα και συμπληρώνεις με αλεύρι, μέχρι να καλυφθούν στο 100% τα κομμάτια. Μεταφέρεις το κοτόπουλο στη φωτιά και τηγανίζεις από 3-5 λεπτά μέχρι αυτό να ψηθεί καλά και να σχηματιστεί τραγανή και χρυσή κρούστα. Η μαγιονέζα και η σύνθεση του burger: Για τη μαγιονέζα, μπορείς απλά να ανακατέψεις τα υλικά σε μία μεγάλη κούπα ή ένα μικρό μπολ. Αφού είναι έτοιμο το κοτόπουλο, βάζεις τα ψωμάκια σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο και τα φρυγανίζεις ελαφρώς. Έπειτα ξεκινάς να χτίζεις το burger. Απλώνεις ένα βαθύ στρώμα πικάντικης μαγιονέζας στο κάτω μέρος, ακριβώς από πάνω τις πίκλες. Έπειτα το κοτόπουλο και απλώνεις έξτρα πικάντικη μαγιονέζα από πάνω του.  

    The crispy one

    shutterstock-1746416114.jpg

    Υλικά

    Για πιάτο

    • 4 ψωμάκια για burger, κομμένα στη μέση και φρυγανισμένα
    • 850 γρ. κοτόπουλο στήθος πανέ
    • 200 γρ. σαλάτα λάχανο
    • 460 γρ. πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού
    • αγγούρι τουρσί

    Για το κοτόπουλο στήθος πανέ (για 850 γρ.)

    • 700 γρ. κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε φέτες πάχους 1 εκ. και βάρους περίπου 60 γρ.
    • 110 γρ. πάνκο (ή τριμμένο ψωμί του τοστ)
    • 110 γρ. δημητριακά corn flakes
    • 200 γρ. ασπράδια αυγού
    • 110 γρ. αλεύρι

    Για τη σαλάτα coleslaw (για 200 γρ.)

    • 100 γρ. λάχανο άσπρο, λεπτοκομμένο
    • 50 γρ. λάχανο κόκκινο, λεπτοκομμένο
    • 25 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε λεπτά στικς
    • 25 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
    • 80 γρ. πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού

    Για την πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού (για 460 γρ.)

    • 150 γρ. γιαούρτι
    • 150 γρ. μαγιονέζα
    • 30 γρ. μουστάρδα Dijon
    • 30 γρ. sweet chilli sauce
    • 100 γρ. αγγούρι τουρσί

    Εκτέλεση

    Για πιάτο

    Σε ένα μπολ τοποθετούμε σαλάτα coleslaw και μαρινάρουμε με λίγη από τη σάλτσα γιαουρτιού. Στο κάτω μέρος του ψωμιού βάζουμε τη μισή σάλτσα γιαουρτιού και καλύπτουμε με τη μαριναρισμένη σαλάτα λάχανο. Συνεχίζουμε με το κοτόπουλο πανέ, την υπόλοιπη σάλτσα γιαουρτιού και σκεπάζουμε με το πάνω μέρος του ψωμιού. Φυσικά, εφόσον θέλουμε προσθέτουμε και ό,τι άλλο υλικό μας αρέσει.

    Για το κοτόπουλο στήθος πανέ (για 850 γρ.)

    Αλατίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και από τις δυο πλευρές και περνάμε κάθε κομμάτι με προσοχή αρχικά από το αλεύρι, τινάζοντάς το μετά για να φύγει η περίσσια ποσότητα. Έπειτα το βυθίζουμε στο αυγό, αφήνοντας και πάλι την περίσσια ποσότητα να στραγγίξει και, τέλος, το γυρνάμε στο μείγμα του πάνκο, φροντίζοντας να καλυφτούν πολύ καλά και οι δύο πλευρές του. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες πριν τα τηγανίσουμε. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τόσο ηλιέλαιο, ώστε μόλις προσθέσουμε το κοτόπουλο, το λάδι να το καλύπτει μέχρι τη μέση περίπου. Τηγανίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, μέχρι να πάρουν ωραίο και έντονο χρώμα και να κάνουν κρούστα και από τις 2 πλευρές. Αποσύρουμε και στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.

    Για τη σαλάτα coleslaw (για 200 γρ.)

    Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

    Για την πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού (για 460 γρ.)

    Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

    Συνταγή: Γιάννης Λουκάκος 

    The pulled one 

    shutterstock-1169918173.jpg

    Υλικά

    Για τα ψωμάκια

    • 270 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 15 γρ. μαγιά ξηρή
    • 1 αβγό
    • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., +έξτρα για το πασπάλισμα της ζύμης
    • 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
    • 50 γρ. μαργαρίνη
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 1 αβγό, για άλειμμα

    Για τη γέμιση

    • 750 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
    • 1 λίτρο νερό
    • 1 φύλλο δάφνης
    • 1 κρεμμύδι
    • 1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
    • 2 κ.σ. σκόρδο
    • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
    • 2 κ.σ. εστραγκόν, φρέσκο
    • αλάτι, πιπέρι
    • 100 γρ. μοτσαρέλα, light
    • 100 γρ. γκούντα, light

    Εκτέλεση 

    Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το γάλα και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά μέσα στο γάλα. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Προσθέτουμε μέσα το αυγό, τα αλεύρια, τη μαργαρίνη, το αλάτι και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και να γίνει ελαστική. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι γ.ο.χ. και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη. Όταν είναι έτοιμη, βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ. Αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, αρχίζουμε να πλάθουμε τη ζύμη μας, σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 6 και πλάθουμε σε μπαλάκια και απλώνουμε τα ψωμάκια αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 30x40 εκ. και απλώνουμε τα ψωμάκια αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Αφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν σκεπασμένα με μία πετσέτα για 20-30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.Αφαιρούμε την πετσέτα, αλείφουμε τα ψωμάκια με το αυγό και ψήνουμε για 15-17 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν. 

    Για τη γέμιση βάζουμε τα στήθη κοτόπουλο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μαζί με το νερό, τα φύλλα δάφνης, το κρεμμύδι και τους κόκκους πιπεριού. Αφήνουμε να βράσουν τα στήθη για 40 λεπτά.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα στήθη να κρυώσουν ελαφρά. Ψιλοκόβουμε τα στήθη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα στήθη κοτόπουλο για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο κομμένο σε φέτες και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το εστραγκόν ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της ντομάτας. Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και χωρίζουμε σε πάτο και καπάκι. Βάζουμε 2 κ.σ. από τη γέμιση στον πάτο από το ψωμάκι, καπακώνουμε με το δεύτερο ψωμάκι (το καπάκι) και σερβίρουμε.

    Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης