fbpixel

Search icon
Search
Τελικά πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας;
HAIR & NAILS

Τελικά πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας;

Οι ειδικοί απαντούν σε ένα από τα πιο σημαντικά μας ερωτήματα σχετικά με το haircare


Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα όσον αφορά την περιποίηση των μαλλιών μας, είναι το πόσο συχνά πρέπει να τα λούζουμε. Ακριβώς όπως η επιλογή του καλύτερου σαμπουάν και conditioner για τον τύπο των μαλλιών σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών, ενυδατωμένων (αλλά όχι λιπαρών) μαλλιών, είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε το υπερβολικό ή το ελλιπές πλύσιμο τους, ώστε να μην αναπτύξετε συσσωρεύσεις, προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής ή ξηρά μαλλιά.

Αλλά ενώ το θέμα του πλυσίματος των μαλλιών φαίνεται ότι θα ήταν απλό, στην πραγματικότητα, το λούσιμο των μαλλιών σας είναι μια άκρως υποκειμενική ρουτίνα και η συχνότητα που λειτουργεί για τους φίλους και τους συγγενείς σας μπορεί να μην είναι απαραίτητα η καλύτερη για εσάς. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες που συμβάλλουν στον προσδιορισμό του πιο αποτελεσματικού τρόπου λουσίματος των μαλλιών σας, αναζητήσαμε τις συμβουλές των ειδικών και "ξεδιπλώσαμε" όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εύρεση της καλύτερης συχνότητας για εσάς. 

Ήρθε η ώρα να πείτε αντίο στις εικασίες!

Παράγοντας 1ος: Τύπος μαλλιών

Οι hair experts υποστηρίζουν ότι ο τύπος των μαλλιών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη όταν αποφασίζετε πότε (και πόσο συχνά) να λούζετε τα μαλλιά σας. Έτσι, αν έχετε λεπτά μαλλιά που τείνουν να λιπαίνονται εύκολα και συχνά, ίσως να θέλετε να λούζεστε πιο συχνά. Από την άλλη πλευρά, αν παλεύετε με την ξηρότητα και το φριζάρισμα -ιδιαίτερα αν έχετε σγουρά ή φυσικά μαλλιά- το καλύτερο ίσως είναι να λούζετε τα μαλλιά σας λιγότερο συχνά.

5fb5a440c66a40815f2b8d512391907d-aiCtK.jpg

Μια άλλη πτυχή του τύπου των μαλλιών σας που πρέπει να εξετάσετε είναι το επίπεδο πορώδους τους, ή η ικανότητά τους να απορροφούν και να διατηρούν την ενυδάτωση. Τα μαλλιά με υψηλό πορώδες απορροφούν εύκολα την υγρασία, ενώ τα μαλλιά με χαμηλό πορώδες δεν απορροφούν την υγρασία τόσο εύκολα, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στη συσσώρευση προϊόντων και καθιστώντας αναγκαία μια ισχυρή ρουτίνα καθαρισμού των μαλλιών.

Δεν είστε σίγουροι για τον τύπο των μαλλιών σας ή το επίπεδο πορώδους; Οι ειδικοί συμβουλεύουν: "Η εβδομαδιαία ή δύο φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για κάθε τύπο μαλλιών που δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει το ταξίδι των μαλλιών του".

Παράγοντας 2ος: Lifestyle

Οι experts αναφέρουν επίσης τον τρόπο ζωής ως σημαντικό παράγοντα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν μαθαίνετε πότε να λούζετε τα μαλλιά σας. Αναρωτηθείτε πόσο συχνά γυμνάζεστε και ιδρώνετε, πόσα προϊόντα βάζετε στα μαλλιά σας και αν εκτίθεστε συχνά σε περιβαλλοντικούς ερεθισμούς όπως η ρύπανση και τα αλλεργιογόνα. Ο διάσημος στυλίστας Gregory Patterson συμφωνεί επίσης ότι "η ποσότητα των προϊόντων μαλλιών που χρησιμοποιούνται καθημερινά [και] ο τρόπος ζωής επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συχνότητα με την οποία πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας".

50b772438ef15de60ee77e540ecc7bff.jpg

Για παράδειγμα, ας σκεφτούμε ότι σας αρέσει να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή να τρέχετε τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι λούζετε τα μαλλιά σας σημαντικά πιο συχνά από ό,τι κανονικά. Για να καταπολεμήσετε το φριζάρισμα, στις λιγότερο ιδρωμένες μέρες σας, επιλέξτε ένα ενυδατικό αντί για ένα παραδοσιακό σαμπουάν και χρησιμοποιείστε ένα clarifying shampoo μία ή δύο φορές το μήνα για να διώξετε τη συσσώρευση και τον ιδρώτα.

Παράγοντας 3ος: Οι ανάγκες του τριχωτού της κεφαλής

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας μπορεί να είναι οι ανάγκες του τριχωτού της κεφαλής σας. Σε κάποιους το τριχωτό μπορεί να συσσωρευτεί πολύ γρήγορα και αυτός είναι επίσης ένας άλλος λόγος για τον οποίο πρέπει να λούζει τα μαλλιά του πιο συχνά από κάποιον άλλο. Οι ειδικοί λένε επίσης ότι οι άνθρωποι πρέπει να εξετάζουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής τους και "τι χρειάζεται σήμερα για να λύσουν τυχόν προβλήματα" -όπως το ξηρό τριχωτό της κεφαλής ή η πιτυρίδα- όταν καθορίζουν τη σωστή ρουτίνα. 

d7e6d2bc766189ee795746fe985e7445.jpg

Αν παλεύετε με ένα ξηρό, ξεφλουδισμένο τριχωτό της κεφαλής, ίσως είναι καλύτερο να λούζετε τα μαλλιά σας λιγότερο συχνά ή τουλάχιστον να επιλέξετε ένα ενυδατικό σαμπουάν, προκειμένου να αποτρέψετε την περαιτέρω ξηρότητα. Αντίθετα, αν έχετε λιπαρό τριχωτό της κεφαλής ή παλεύετε με πιτυρίδα, μπορεί να χρειαστεί να καθαρίζετε το τριχωτό της κεφαλής σας με ένα σαμπουάν που καθαρίζει ή ακόμη και με φαρμακευτικό σαμπουάν ανάλογα με τις ανάγκες σας.