fbpixel

Search icon
Search
Τελικά πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνετε; Όλες οι παρενέργειες από την υπερβολική χρήση
HEALTH

Τελικά πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνετε; Όλες οι παρενέργειες από την υπερβολική χρήση

Δημιουργήστε το σωστό πλαίσιο


Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η κουλτούρα μας έχει εμμονή με τις πρωτεΐνες. Από τα γιαουρτάκια στο σούπερ μάρκετ μέχρι τις μπάρες και από τα ζυμαρικά μέχρι τα milkshakes, όλα πλέον περιέχουν μια επιπλέον δόση αυτών των ιδιαίτερων συστατικών. Βοηθώντας στην ανάπτυξη των μυών, αποτρέπουν την πείνα κι ενισχύουν την απώλεια βάρους. Μπορεί λοιπόν, με μια πρώτη ανάγνωση όλα να φαίνονται ιδανικά, αλλά η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.  

Τι είναι όμως το «πάρα πολύ»; Ο κανόνας λέει πως πρέπει να καταναλώνετε περίπου 0,9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό για τους άνδρες και 0,7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό για τις γυναίκες. Φυσικά, αυτοί οι αριθμοί μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας δραστηριότητας. Έτσι, παρακάτω συνοψίσαμε τις 6 ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να παρατηρήσετε εάν... το παρακάνετε!

proteini-katanalosi.jpg

1. Αύξηση της δίψας

Το επιπλέον άζωτο που υπάρχει στον οργανισμό σας όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά σας, αλλά μπορεί και να σας αφήσει να αισθάνεστε διψασμένοι. Ο λόγος είναι πως οι υψηλές ποσότητες αζώτου είναι τοξικές κι έτσι για να παραμείνει ασφαλής ο οργανισμός σας, το σώμα χρησιμοποιεί υγρά για να το «ξεπλύνει». Η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να εξουδετερώσει την ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια.

2. Αλλαγή στη μυρωδιά της αναπνοής

Πολλοί άνθρωποι που καταναλώνουν πολλή πρωτεΐνη το κάνουν επειδή μειώνουν τους υδατάνθρακες. Όταν, λοιπόν, κάνετε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτό το συστατικό, το σώμα τους μετατρέπει σε αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια. Αν και αυτό μπορεί να είναι καλό για τους κοιλιακούς σας, δεν είναι τόσο καλό για την αναπνοή σας. Πιο συγκεκριμένα, όταν δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες, ο οργανισμός καίει λίπος και πρωτεΐνες για καύσιμα, με μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση (πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα αποκτά ενέργεια με την καύση λίπους και παράγει τις κετόνες που δυστυχώς έχουν άσχημη μυρωδιά). Έτσι, η μείωση της ημερήσιας δόσης πρωτεΐνης και η αύξηση των υδατανθράκων σας μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα.

proteini-katanalosi-1.jpg

3. Μεγαλύτερο βάρος

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει τα επιπλέον κιλά σας να εξαφανιστούν αρχικά, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει καθώς το σώμα σας μπορεί να γίνει πιο μυώδες. 

4. Λίπος στην κοιλιά

Όχι μόνο μπορεί να κερδίσετε βάρος αλλά υπάρχουν και πολλές πιθανότητες αυτό να προστεθεί στην περιοχή της κοιλιάς. Αν και δουλέψατε σκληρά για να αποκτήσετε τους ιδανικούς κοιλιακούς, όταν παίρνετε περισσότερη πρωτεΐνη από ό, τι χρειάζεται το σώμα σας, η επιπλέον πρωτεΐνη πιθανότατα θα αποθηκευτεί ως λίπος, ενώ η περίσσεια αμινοξέων απλώς θα εκκρίνεται. Έτσι, είναι σημαντικό να κάνετε ένα check με τον γιατρό σας για την ποσότητα που πραγματικά σας αναλογεί. 

5. Προσδόκιμο ζωής

Σύμφωνα με μια μελέτη στο Cell Metabolism που ακολούθησε χιλιάδες ενήλικες για σχεδόν 20 χρόνια, εκείνοι που έκαναν μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο από εκείνους που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Και οι έρευνες δε σταματούν εδώ. Υπάρχουν και άλλα ευρήματα που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όπως μια μελέτη από το WebMD  όπου ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 66% συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερη πρωτεΐνη. 

proteini-katanalosi-3.jpg

6. Ύπαρξη ναυτίας

Όταν καταναλώνετε πολύ κοτόπουλο, shakes πρωτεΐνης και αυγά, τα πεπτικά σας ένζυμα δεν μπορούν να «συμβαδίσουν» με όλη την πρωτεΐνη που λαμβάνετε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και ναυτία. Έτσι, μια μείωση της ποσότητας θα διευκολύνει το στομάχι σας. Άλλωστε, δε χρειάζεται να επενδύσετε σε κακές επιλογές, μπορείτε απλώς να αυξήσετε την πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων.