fbpixel

Search icon
Search
Tapping Therapy: Τι ακριβώς είναι;
WELLNESS

Tapping Therapy: Τι ακριβώς είναι;

Μια εναλλακτική μορφή θεραπείας


Η θεραπεία με χτυπήματα, γνωστή και ως τεχνική συναισθηματικής ελευθερίας ή EFT, συνδυάζει τρεις healing τρόπους (γνωστική θεραπεία, θεραπεία έκθεσης και βελονισμού) συμβάλει στο να αναδιατυπωθούν παλιές, αρνητικές πεποιθήσεις. Και, ναι, περιλαμβάνει την κυριολεκτική πρακτική του χτυπήματος, αφού χρησιμοποιείτε τα ακροδάχτυλά σας για να χτυπήσετε στο πλάι της παλάμης σας ή κατά μήκος του προσώπου σας. «Το πλαίσιο μέσα από το οποίο κρατάμε μια μνήμη είναι πιο σημαντικό από την ίδια τη μνήμη», λέει ο Dawson Church, PhD, ο οποίος διεξήγαγε δεκαετίες έρευνας που αφορά την tapping therapy. «Καθορίζει αν η μνήμη γίνεται τραυματική ή όχι». Πώς μπορούμε όμως να εφαρμόσουμε τη συγκεκριμένη πρακτική; Παρακάτω απαντάμε σε βασικά ερωτήματα. 

Τι είναι το tapping therapy; 

shutterstock-2164754267.jpg

Το EFT, ή οι τεχνικές συναισθηματικής ελευθερίας, ονομάζονται κοινώς «χτυπήματα» λόγω του πιο ξεχωριστού χαρακτηριστικού τους - χτυπάμε με τα δάχτυλα μας σε συγκεκριμένα σημεία. Ωστόσο, πρόκειται για έναν συνδυασμό τριών διαφορετικών ειδών θεραπείας: της γνωσιακής, της θεραπείας έκθεσης και του βελονισμού.

Η γνωστική χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην «ανασύνταξη» μιας μνήμης, επειδή το πλαίσιο μέσα από το οποίο την κρατάμε είναι πιο σημαντικό από την ίδια τη μνήμη. Εάν είμαστε σε θέση να πλαισιώσουμε ένα τραυματικό γεγονός με θετικό τρόπο - για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι αυτό είχε κάποιο νόημα ή σκοπό στη ζωή σας - δεν θα επηρεαστούμε τόσο αρνητικά από αυτό. 

Η θεραπεία έκθεσης χρησιμοποιείται επειδή διαπιστώσαμε ότι πρέπει να επεξεργαστούμε κάποιες τραυματικές αναμνήσεις για να τις θεραπεύσουμε. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν απλά να ξεπεράσουν ένα τραύμα αρκεί να μην το σκέφτονται. Διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν ισχύει. Το μη επεξεργασμένο τραύμα μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας και τις επιλογές μας. Η «επανέκθεση» του ασθενή στο τραυματικό συμβάν, ανακαλώντας τη μνήμη του με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία, του επιτρέπει να το τοποθετήσει σε ένα ουδέτερο πλαίσιο, ώστε να είναι λιγότερο επώδυνο.

Το tapping μαζί με τη θεραπεία έκθεσης στέλνει ένα καταπραϋντικό σήμα στο σώμα που βοηθά τους ανθρώπους να ηρεμήσουν και να απελευθερώσουν τη συναισθηματική ένταση της μνήμης πιο γρήγορα, μειώνοντας την κορτιζόλη και απενεργοποιώντας τις συναισθηματικές περιοχές του εγκεφάλου. Το χτύπημα από μόνο του μάλιστα είναι τόσο αποτελεσματικό, που συχνά παρατηρούμε ανθρώπους να το εφαρμόζουν, χωρίς γνωστικές θεραπείες και θεραπείες έκθεσης, κάτι που λειτουργεί καλά για κοινούς καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες.

Πότε μπορούμε να το εφαρμόζουμε; 

shutterstock-2164754217.jpg

Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, όποτε νιώθετε αρνητικά συναισθήματα ή δυσφορία στο σώμα σας, είτε έχετε σωματικό πόνο και άγχος. Καλό θα ήταν ενώ κάνετε taping, να εστιάζετε στον πόνο ή την εμπειρία που σας προκαλεί δυσφορία - αυτό μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τη συναισθηματική σας ένταση. Για πιο χρόνιες καταστάσεις - PTSD, άγχος, κατάθλιψη, σωματικό πόνο, φοβίες - για τις οποίες η έρευνα έχει δείξει ότι το tapping είναι αποτελεσματικό, είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία. Θα θελήσετε υποστήριξη για να εντοπίσετε τη ρίζα του προβλήματος και να αντιμετωπίσετε σωστά την ένταση που είναι πιθανό να βιώσετε.

Σε ποια σημεία του σώματός μας κάνουμε tapping; 

shutterstock-1765349741.jpg

Για να αντιμετωπίσετε καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, ένα εξαιρετικό σημείο για να ξεκινήσετε το tapping είναι στη μέσα πλευρά της παλάμης του χεριού σας, κάτω από το μικρό σας δάχτυλο. Άλλα σημεία είναι στο κέντρο των φρυδιών, στα πλάγια των ματιών, κάτω από αυτά, κάτω από τη μύτη, στο πηγούνι ή την κλείδα και κάτω από τα χέρια. Μπορεί να σας βοηθήσει να ανατρέξετε σε αυτόν τον οδηγό ή να ζητήσετε βοήθεια από έναν θεραπευτή EFT για να προσδιορίσετε ποια ακριβώς σημεία θα σας ωφελήσουν.

Good to know

 • Πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά πριν από κάθε tapping session. 
 • Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, όπου μπορείτε να εκφραστείτε ελεύθερα για λίγα λεπτά.
 • Συμφωνήστε να αναλάβετε την πλήρη ευθύνη για τη χρήση του EFT και για τη συναισθηματική σας ευεξία. 
 • Δώστε όνομα στο αρνητικό τραύμα σας - διατυπώστε με λίγες λέξεις τι φταίει (π.χ. Νιώθω συγκλονισμένος).
 • Μετρήστε την ένταση αυτού του συναισθήματος, της σκέψης ή της σωματικής αίσθησης από το 0-10 (π.χ. Αισθάνομαι
  συγκλονισμένος, 8). 
 • Χτυπήστε απαλά και μιλήστε, επαναλαμβάνοντας 3 φορές: «Παρόλο που αισθάνομαι συγκλονισμένος, εγώ
  αποδέχομαι βαθιά και ολοκληρωτικά τον εαυτό μου».
 • Χτυπήστε απαλά κάθε σημείο του tapping guide.
 • Μετά από αυτόν τον γύρο, σταματήστε και αναπνεύστε, και επαναλάβετε όλο το session για έναν ή δύο ακόμη γύρους μέχρι η ένταση να είναι όσο χαμηλή γίνεται. Εάν εμφανιστεί κάποιο άλλο συναίσθημα, σκέψη ή αίσθηση που είναι ισχυρότερη, συνεχίστε τη συνεδρία. Εάν η συναισθηματική σας ένταση είναι αρκετά υψηλή, χτυπήστε ήρεμα σε κάθε σημείο μέχρι να υποχωρήσει.
Give it a try!