fbpixel

Search icon
Search
Ταλαιπωρήστε από ενοχλητικό φούσκωμα; Έτσι θα το αντιμετωπίσετε
WELLNESS

Ταλαιπωρήστε από ενοχλητικό φούσκωμα; Έτσι θα το αντιμετωπίσετε

Εύκολα tips που θα αλλάξουν την καθημερινότητά σας


Στη διάρκεια του καλοκαιριού -κι όχι μόνο- όλοι μας έχει τύχει να αισθανθούμε μία έντονη δυσφορία κι ένα ενοχλητικό φούσκωμα στο στομάχι, που δυσκολεύει την καθημερινότητά μας. Πρόκειται αναμφίβολα για μία κατάσταση δυσάρεστη και πολύ ενοχλητική, που επηρεάζει τόσο τον ανδρικό, όσο και τον γυναικείο πληθυσμό προκαλώντας όχι μόνο εκνευρισμό, αλλά και έντονους πόνους. 

Μήπως ήρθε η ώρα -λοιπόν- να βρείτε μία λύση στο πρόβλημά σας και να δείτε την καθημερινότητά σας να αλλάζει σημαντικά; Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε τα μικρά, αλλά θαυματουργά tips που θα αλλάξουν τη ζωή σας. 

Trust the Process!

Πού οφείλεται το φούσκωμα;

shutterstock-2045024657.jpg

Κατάποση αέρα

Λίγοι το γνωρίζουν, ωστόσο, είναι αποδεδειγμένο πως η κατάποση αέρα μπορεί να προκαλέσει ένα αρκετά έντονο κι ενοχλητικό φούσκωμα. Αν εντοπίζεται κι εσείς κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να μη μιλάτε ενώ τρώτε και να μην καταναλώνετε τα γεύματά σας όρθιοι, ενώ είναι αρκετά σημαντικό να μείνετε μακριά από αεριούχα ποτά και αναψυκτικά. Η κατάποση αέρα δε δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο και χώρο στο πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να προκαλείται αυτό το ενοχλητικό φούσκωμα που κάνει τη ζωή μας δύσκολη.

Τροφική δυσανεξία

Ο πόνος στο στομάχι και το φούσκωμα, είναι σύμπτωμα της τροφικής δυσανεξίας, κυρίως στη γλουτένη ή στα γαλακτοκομικά. Εξαιτίας της υπερκατανάλωσης απλών σακχάρων και επεξεργασμένων τροφίμων, συχνά προκαλείται μία έντονη δυσφορία λόγω της παραγωγής αερίων κατά την πέψη των τροφών, με τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι, τη γλουτένη, τα όσπρια, τα σταυρανθή λαχανικά και τα τεχνητά γλυκαντικά να αποτελούν red flags σε αυτή την περίπτωση.

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι ένα κοινό πεπτικό πρόβλημα που οφείλεται στην αδυναμία του εντέρου να απορροφήσει τη γλουτένη από το σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- έντονους πόνους στο στομάχι και λήθαργο, ενώ μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και κάποιες μέρες σε ορισμένες περιπτώσεις. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπισή της, ωστόσο, ο περιορισμός της γλουτένης στη διατροφή βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων.

Άγχος

Last but not least, υπάρχει μία ακόμη παράμετρος που μπορεί να προκαλέσει ένα έντονο και πολύ-πολύ ενοχλητικό φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, που οι περισσότεροι την αγνοούν. Το υπερβολικό άγχος και το stress μπορούν να οδηγήσουν σε πρήξιμο, καθώς κάθε φορά που το ανθρώπινο σώμα πιέζεται και στρεσάρεται σε ακραίο βαθμό, εκκρίνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του stress, η οποία δημιουργεί φούσκωμα μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το άγχος -λοιπόν- παίζει κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

shutterstock-1932454316.jpg

Ενυδάτωση

Μία από τις βασικές αιτίες του φουσκώματος είναι η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών που επηρεάζει τα επίπεδα νατρίου και υγρών στο σώμα. Επομένως, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός έντονου πρηξίματος ή και να περιοριστεί αυτό, Νο1 λύση είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σε καθημερινή βάση. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα μεγάλο ποτήρι δροσερό νερό μόλις ξυπνήσετε το πρωί, προσθέτοντας -εφόσον το επιθυμείτε- και μερικές σταγόνες λεμόνι προκειμένου να δώσετε και λίγη περισσότερη γεύση στο ρόφημά σας και σύντομα θα παρατηρήσετε σημαντική αλλαγή στο σώμα σας

Σωστή διατροφή

Υπάρχουν μερικές τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι κι επηρεάζουν την ισορροπία νατρίου και υγρών στο σώμα. Το πεπτικό σύστημα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό κι εφόσον ταλαιπωρήστε από έντονα φουσκώματα στην περιοχή της κοιλιάς, είναι σημαντικό είτε να τις μειώσετε, είτε να τις αποφύγετε εντελώς, προκειμένου να κάνετε τη δική σας ζωή πιο εύκολη. Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν τα ωμά σταυρανθή λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και λάχανο, το ωμό σπανάκι, το καλαμπόκι, τα αλλαντικά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα αεριούχα ποτά.

shutterstock-2058041912.jpg

Μειώστε το αλάτι

Το αλάτι αναγκάζει το σώμα να συγκρατεί επιπλέον νερό, προκαλώντας κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός έντονου φουσκώματος. Προσπαθήστε -όσο είναι αυτό εφικτό- να μειώσετε τις ποσότητές του στα γεύματά σας και μείνετε μακριά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς αυτά κυρίως είναι πλούσια σε αλάτι και τεχνητά συστατικά. Δε χρειάζεται μία δραστική αλλαγή, ακόμη και η σταδιακή μείωσή του μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.

Προσοχή στο άγχος

To άγχος συνδέεται άμεσα με πολλά πράγματα που επιβαρύνουν σημαντικά την καθημερινότητά μας κι έχει αναλυθεί πολλές φορές το γιατί πρέπει να το αποβάλλουμε από τη ζωή μας. Αν δεν έχετε πειστεί μέχρι τώρα, ήρθε η ώρα να αλλάξετε στάση λοιπόν... Βάλτε τον διαλογισμό στη ζωή σας, βρείτε ένα χόμπι ή πείτε ένα μεγάλο "ναι" στην άσκηση. Το make the long story short, προσθέστε στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας δραστηριότητες που θα κρατήσουν το μυαλό σας απασχολημένο και θα αλλάξουν αμέσως τη διάθεσή σας. 

Μασήστε αργά

Τέλος, θα πρέπει να καταλάβετε πως σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται βιασύνη, όταν μιλάμε για την κατανάλωση ενός γεύματος. Σταματήστε -λοιπόν- να τρώτε πολύ γρήγορα, καθώς έτσι, συχνά καταπίνετε και αέρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στομαχικές διαταραχές και το ανεπιθύμητο φούσκωμα. Φάτε αργά χωρίς άγχος, ώστε να μην εμποδίζεται η φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος και δείτε την καθημερινότητά σας να αλλάζει σημαντικά πολύ-πολύ άμεσα.