fbpixel

Search icon
Search
Tα steps για να υιοθετήσουμε μια νέα συνήθεια
LIFE & CAREER

Tα steps για να υιοθετήσουμε μια νέα συνήθεια

Τα 5 σημαντικά βήματα για να εισάγουμε τους εαυτούς μας στη διαφορετική καθημερινότητα που έχουμε ανάγκη


Κίνητρο, πειθαρχία και οργάνωση αποτελούν απαραίτητα συστατικά όταν κάνουμε λόγο για μια καινούργια συνθήκη. Ένα διαφορετικό πλάνο που έχουμε σκοπό να εισάγουμε στην καθημερινότητά μας και προβλέπουμε ότι θα μας εξελίξει. Για να οδηγηθούμε από τη σκέψη στην υλοποίηση, ο δρόμος δεν είναι πάντα εύκολος. Αυτό όμως αποτελεί και το στοιχείο που μας κάνει πιο δυνατούς και προσηλωμένους στον στόχο μας. Όταν έχουμε πάθος για κάτι που μέχρι στιγμής έμοιαζε με άπιαστο όνειρο ή ταυτιζόταν με κάτι τελείως ξένο και ασύμβατο με τον τρόπο ζωής μας, θα φτάσει η στιγμή που θα έρθουμε αντιμέτωποί του.

Αυτό που έχουμε ανάγκη πολλές φορές στην καθημερινή μας ρουτίνα μας είναι ο αυτοέλεγχος. Θυμίζει «διασώστη» που μας γλιτώνει από συνήθειες που είναι πιθανό να μας κάνουν να αναλωνόμαστε, να χάνουμε ενέργεια και να αποπροσανατολιζόμαστε. Στη συνέχεια, θα εκτελούμε τη νέα μας πραγματικότητα με μηχανικό τρόπο και με μεγαλύτερη ευκολία. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, χρειαζόμαστε καθοδήγηση και πολύ συγκεκριμένα και κατανοητά βήματα.

Εμπνευστήκαμε από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις της Katy Milkman, ερευνήτριας, καθηγήτριας του Wharton School στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania και συγγραφέως του βιβλίου"How to Change: The Science of Getting from Where You Are to Where You Want to Be".

Βήμα πρώτο: Θέτουμε τον στόχο

write.jpg

Είναι απαραίτητο από τις πρώτες μας κινήσεις να σκεφτόμαστε ρεαλιστικά. Αυτό σημαίνει ότι ορίζουμε με ακρίβεια ποια είναι αυτή η συνήθεια που θέλουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας και τι αποζητούμε από αυτήν. Συνήθως σε τέτοιου είδους διαδικασίες, είναι ωφέλιμο να καταγράφουμε σε τακτική βάση το πλάνο μας, θυμίζοντας κάθε φορά στον εαυτό μας από που ξεκινάμε και πού θέλουμε να φτάσουμε. Σιγά σιγά «χτίζουμε» στο μυαλό μας τον καινούργιο μας στόχο. Και τότε ακολουθεί και μια ακόμη σημαντική και ακριβής λεπτομέρεια. Να θέσουμε τον χρόνο που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη συνήθεια. Αν για παράδειγμα, επιθυμούμε να ξεκινήσουμε ένα άθλημα, τότε είναι αναγκαίο να καταγράφουμε πόσες ώρες την εβδομάδα θα αφιερώνουμε σε αυτό. Έτσι, είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάνει μια αρχή με στέρεες βάσεις.

Βήμα δεύτερο: Κίνητρο και ευγνωμοσύνη

try.jpg

Συνεχίζουμε την καταγραφή και την προσήλωση στο στόχο μας, προσφέροντας στον εαυτό μας το κίνητρο να μην υποχωρεί. Σε αυτό το βήμα καθοριστικό ρόλο παίζει να προνοούμε για την νέα συνήθεια, επεκτείνοντας τον σχεδιασμό μας. Τι εννοούμε μ' αυτό; Αν για παράδειγμα, στον στόχο που αναφέραμε παραπάνω για το νέο άθλημα, ξεκινήσουμε να υπολογίζουμε τον χρόνο που θα κάνουμε μόνοι μας practice, πριν ή μετά την προπόνησή μας, αλλά τις λεπτομέρειες, στις οποίες είναι ανάγκη να εστιάσουμε για να βελτιωθούμε σε κάθε μας αγώνα, τότε προχωράμε πολύ δυναμικά. Απομακρύνουμε την αναβλητικότητα και εστιάζουμε στις πραγματικές ανάγκες της καινούργιας συνθήκης, τις οποίες πρέπει να καλύψουμε.

Bήμα τρίτο: Καιρός για… χαρά

succeed.jpg

Μέχρι στιγμής, είναι γεγονός ότι τα παραπάνω βήματα συνδέονται άμεσα με κανόνες ορθολογισμού και αυστηρότητα. Όμως, τώρα έρχεται και η στιγμή για διασκέδαση, πάθος και χαρά για την συνήθεια που πλέον έχουμε ξεκινήσει και στην πράξη. Μόνο με ευχάριστα συναισθήματα χτίζουμε μια υγιή συνήθεια. Η λέξη κλειδί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η επανάληψη κι αν αυτήν δεν πραγματοποιείται με ενθουσιασμό, τότε επέρχεται η καταστροφή και η αποτυχία. Αν για παράδειγμα έχουμε ορίσει ως στόχο μας μια healthy καθημερινή διατροφή και δεν ετοιμάζουμε με χαρά τα γεύματά μας, τότε κάτι δεν κυλάει σωστά.

Βήμα τέταρτο: Ευελιξία και plan b

call.jpg

Αφού πλέον έχουμε υιοθετήσει τη νέα μας «ρουτίνα», αυτό σημαίνει ότι έχουμε αποκτήσει και τον έλεγχο και κινούμαστε μηχανικά. Σε αυτό το βήμα, έρχονται νέα δεδομένα, τα οποία θα μας κάνουν ακόμη πιο δυνατούς και θα μας διδάξουν τι σημαίνει ευελιξία και πόσο απαραίτητη αποδεικνύεται στην καθημερινότητά μας. Αν για παράδειγμα, είμαστε στο δρόμο και ετοιμαζόμαστε για εξάσκηση στο νέο μας άθλημα και ειδοποιούμαστε για μια ξαφνική αλλαγή, να έχουμε την ικανότητα και την ψυχραιμία να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό plan b, το οποίο δεν θα ταράξει το ημερήσιο πρόγραμμά μας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι αντίστοιχο, θα το αντιμετωπίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ηρεμία.

Βήμα πέμπτο: Η κοινωνική στήριξη

together.jpg

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που να στηρίζουν τις επιλογές μας και να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Ειδικά στην περίπτωση που έχουμε ξεκινήσει μαζί τη νέα αυτή συνήθεια, ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για την ενίσχυση αυτής της πορείας.