fbpixel

Search icon
Search
Τα παγκόσμια highlights του φθινοπώρου από τους χώρους της Τέχνης, της Αρχιτεκτονικής, του Design
MAGAZINE

Τα παγκόσμια highlights του φθινοπώρου από τους χώρους της Τέχνης, της Αρχιτεκτονικής, του Design

Η νέα σεζόν επρόκειτο να μας εκπλήξει ευχάριστα με τις προτάσεις του


Τα παγκόσμια highlights της ερχόμενης φθινοπωρινής σεζόν που ξεχωρίσαμε από τους χώρους της Τέχνης, της Αρχιτεκτονικής, του Design, αλλά και από όσα πλαισιώνουν το σύγχρονο lifestyle, που ανατρεπτικά έρχονται να δημιουργήσουν ένα νέο ρεύμα τάσεων και εμπειριών.

September’s Culture

Κάθε φθινόπωρο, η Τέχνη βιώνει τη δική της αναγέννηση, καθώς όσοι τη διαμορφώνουν και την αναδεικνύουν βάζουν τα δυνατά τους, ώστε αυτή να γίνεται ακόμη πιο πρωτότυπη και ουσιαστική απ’ ό,τι πριν. Μουσεία, εκθέσεις και πολλά άλλα, ξεκινούν να στήνουν τον δικό τους εικαστικό χορό σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Είναι η εποχή που σημαίνει μια νέα αρχή, κι ο πολιτισμός έρχεται πρώτος να επιβεβαιώσει αυτόν τον κανόνα.

rom-089-utstillingsdokumenatsjon-007.jpg
Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας, “The Pillars Photo: National Museum”, © Annar Bjorgli

Πρώτη στάση, μία από τις πιο πρόσφατες κι εντυπωσιακές μουσειακές προσθήκες της Ευρώπης, που περιγράφεται ως «ο ναός της εποχής μας» και ακούει στο όνομα “National Museum of Norway” - αποτέλεσμα της συγχώνευσης τεσσάρων παλαιότερων μουσείων και βασική επέκταση των πολιτιστικών ατραξιόν του Βορρά. Στο νέο στολίδι του Όσλο, την αρχιτεκτονική οραματίστηκε το στούντιο Kleihues + Schuwerk. Δίπλα από το Nobel Peace Center, στο λιμάνι της πρωτεύουσας, το κτίριο έχει συνολική έκταση 54.600 τετραγωνικών μέτρων, που το καθιστά μεγαλύτερο από το ολλανδικό Rijksmuseum αλλά και το Guggenheim στο Μπιλμπάο. Σχεδιάστηκε σε σχήμα “L” και επενδύθηκε με νορβηγικά πλακάκια σχιστόλιθου και γυαλί, ώστε το βράδυ να φωτίζει σαν φάρος. Στις αίθουσές του, η Κλασική και η Σύγχρονη Τέχνη, η Αρχιτεκτονική και το Design, συναντιούνται κάτω από μια στέγη κι επικοινωνούν με εντελώς νέους τρόπους. Με περισσότερα από 400.000 αντικείμενα, αξιώνεται ως το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης της Σκανδιναβίας. Εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν φορέματα στέψης των βασιλισσών της Νορβηγίας, έργα της εξέλιξης του σκανδιναβικού design, πορσελάνες της δυναστείας των Μινγκ, αλλά και το “The Scream” του Edvard Munch.

Στην Τέχνη, όμως, το Λονδίνο έχει την πρωτοκαθεδρία, αφού αυτή εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά του, ακόμη και στους... δρόμους του! Πλέον, ένας νέος συναρπαστικός πολιτιστικός χώρος, ακριβώς έξω από τη διάσημη οδό Oxford, παρουσιάζει υπαίθριες εκθέσεις και προβολές που αναδεικνύουν τα καλύτερα της σύγχρονης φωτογραφίας. Το Soho Photography Quarter, μια πρωτοβουλία της The Photographers’ Gallery, είναι προσβάσιμο σε όλους. Ο πρόσφατα πεζοδρομημένος χώρος προσφέρει ένα πρόγραμμα παρουσίασης έργων μεγάλης κλίμακας, που ανανεώνεται δύο φορές τον χρόνο, με σόλο καλλιτέχνες, Βρετανούς και από τη διεθνή σκηνή - πρεσβευτές των πιο καινοτόμων φωτογραφικών πρακτικών.

soho-photography-quarter-011-682x1024.jpg
Soho Photography Quarter, Λονδίνο, © Luke Hayes, courtesy of The Photographers’ Gallery, London

Παραμένοντας στις λονδρέζικες λεωφόρους, στο Square Mile, μια ακόμη υπαίθρια δημόσια έκθεση κλέβει τις εντυπώσεις και παρουσιάζει 141 γλυπτά καταξιωμένων κι ανερχόμενων καλλιτεχνών. Η 11η “Sculpture in the City” παρέχει την ευκαιρία να χαθείτε σ’ έναν διάλογο της τέχνης με το αστικό περιβάλλον. Μεταξύ των εκθεμάτων, το “We” της Emma Smith: ένα λεκτικό έργο σε νέον, που υπογραμμίζει την επισφαλή φύση των ανθρώπων και την εύκολη διολίσθηση από τη συνοχή στην απομόνωση. Το κείμενο γράφει “We are all one”, με το πρώτο “l” να τρεμοπαίζει, περνώντας το μήνυμα ότι τελικά “We are alone” - δύο αντίθετες καταστάσεις στην ίδια ζωή. 

sculpture-in-the-city-london-6.jpg
11th Edition “Sculpture in the City”, Λονδίνο, Emma Smith “We” (2019) © Josh Murfitt, courtesy of the artist and Fitzwilliam Museum

Αυτό το φθινόπωρο, το Παρίσι ανανεώνει κι αυτό το πολιτισμικό προφίλ του, υποδεχόμενο ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην πάντα επίκαιρη Frida Kahlo. Αποφεύγοντας τα κλισέ στον τρόπο παρουσίασης, μέσα από την -τόσο βιογραφική όσο και θεματική- έκθεση “Frida Kahlo, Beyond Appearances” (15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2022), το Palais Galliera μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε τη ζωή της καλλιτέχνιδας, ανιχνεύοντας πώς κατασκεύαζε την ταυτότητά της - μια εικόνα-μανιφέστο με αυτοπροσωπογραφίες που αντικατόπτριζαν τις μεξικάνικες ρίζες της, αλλά και την εμπειρία της ως προς το φύλο και τη ζωή με αναπηρία. Η έκθεση παρουσιάζει περισσότερα από 200 αντικείμενα από την Casa Azul, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

fse0lefxwaezeq8.jpg
Frida Khalo by Toni Frissell, “US Vogue” 1937 © Toni Frissell, Palais Galliera, Παρίσι

FALL DESIGN NEWS

Από πολυτελή ξενοδοχεία που κάνουν απόβαση στον κόσμο, μέχρι ιδιαίτερες συνεργασίες και καινοτόμα projects, o χώρος της Αρχιτεκτονικής και του Design μάς συστήνει ό,τι πιο hot αξίζει την προσοχή μας τη νέα σεζόν!

Ο ξενοδοχειακός όμιλος Katara Hospitality συνεργάζεται με την Accor κι επεκτείνεται αυτήν τη φορά στο Κατάρ, όπου δημιουργεί ένα νέο, σύγχρονο αρχιτεκτονικό θαύμα. Σημαντικά openings έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες και θα στεγάζονται μέσα σε δύο πύργους, εμπνευσμένους από το εθνικό έμβλημα του εμιράτου. Οι τοξωτοί ουρανοξύστες θα φιλοξενήσουν ένα πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το Fairmont, με 361 δωμάτια και σουίτες, καθώς και το έξι αστέρων Raffles, με 132 σουίτες, αλλά και 49 επώνυμα διαμερίσματα, διαθέσιμα για ενοικίαση. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει, επίσης, επώνυμα εστιατόρια, χώρο δεξιώσεων και συνεδρίων, VIP κινηματογραφικές αίθουσες και ιδιωτικά saloons.

0-e-g-s02.jpg
Ξενοδοχεία της Katara Hospitality στο Κατάρ

Στον χώρο του interior, ο ολλανδός σχεδιαστής Marcel Wanders δημιούργησε μια νέα συλλεκτική σειρά για την ιταλική μάρκα Devon&Devon. Η συλλογή αποτελείται από μοναδικά wallpaper designs, μπουντουάρ, καθρέφτες κι επιτραπέζια διακοσμητικά. Αναφορικά με τις ταπετσαρίες, διατίθενται σε τέσσερις ιδιόμορφες εκτυπώσεις με τα ονόματα “Blossom”, “Zen”, “Urban” και “Garden of Dreams”. Αυτά τα τέσσερα σχέδια περιλαμβάνουν ένα φάσμα μοτίβων: από λουλούδια και τροπικά prints έως γεωμετρικά σχήματα και σχέδια που μοιάζουν με χάρτη. Η υπόλοιπη σειρά συμπληρώνεται με μινιμαλιστικά objects κι αναδιπλωμένους καθρέφτες.

Ακόμη, η περίφημη interior designer Yoshiki Matsuyama σχεδίασε για την ιαπωνική εταιρία Ambientec μια artistic λάμπα, που φέρει την ονομασία “Cachalot”. Πρόκειται για ένα design object που ξεχωρίζει για το αφηρημένο σχήμα του, είναι εμπνευσμένο από το σώμα μιας φάλαινας, επαναφορτιζόμενο, κι εκπέμπει έναν θερμό LED φωτισμό, δημιουργώντας μοναδική ατμόσφαιρα όπου κι αν τοποθετηθεί.

cachalot-lamp-yoshiki-matsuyama-ambientec-design-dezeen-2364-col-9-scaled.jpg
"Cachalot lamp" της Yoshiki Matsuyama για την Ambientec

Επίσης ξεχωριστού σχεδιασμού και το Glasshouse, με την υπογραφή του studio Heatherwick, στο ιστορικό Woolbeding της Αγγλίας, που κεντρίζει την προσοχή των design lovers και γίνεται πόλος έλξης για εκατομμύρια ταξιδιώτες ανά τον κόσμο. Δημιουργημένο για τη φιλανθρωπική οργάνωση “National Trust”, αποτελεί ένα γλυπτικό θερμοκήπιο κι έχει μια πυραμιδική μορφή 10 πλευρών, που ανοίγει σαν στέμμα για ν’ αποκαλύψει μια ποικιλία από υποτροπικά δέντρα και θάμνους. Σύμφωνα με το studio, η διαδικασία ανοίγματος αυτού του έργου διαρκεί 4΄ κι έχει σκοπό να εκθέτει τα φυτά στον ήλιο και τον αέρα. Εκεί, θα εντοπίσει κανείς σπάνια είδη φυτών, όπως το δέντρο Aralia Vietnamensis και μια ποικιλία από φτέρες, ομπρελόδεντρα, μανόλιες και μπανανιές.

The Newcomers of Life Style

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις που συμβαδίζουν με κάθε πτυχή του σύγχρονου lifestyle μάς καλούν ν’ αφεθούμε σε αξέχαστες εμπειρίες διαμονής σε ονειρικές γωνιές του πλανήτη, να γευτούμε ξεχωριστά πιάτα και να γνωρίσουμε από κοντά τα άκρως πολυσυζητημένα shopping spots του φθινοπώρου!

Τι θα λέγατε για ένα ταξίδι στην πάντοτε γοητευτική Ελβετία; Γεμάτη εκπλήξεις, είναι η χώρα που ποτέ δεν απογοητεύει τους travelers, ενώ σύντομα θα μετρά και μία ακόμη ξενοδοχειακή άφιξη. Ο λόγος για το Six Senses Crans-Montana, μέλος του διάσημου ομίλου, που χαρίζει μια ανεπανάληπτη εμπειρία διαμονής στις Άλπεις, καταφέρνοντας ν’ απογειώσει την έννοια του high-end living. Στην περιοχή Crans-Montana, μόλις δύο ώρες από τη Γενεύη, θα έχετε την ευκαιρία να γίνετε «κομμάτι» του ελβετικού τρόπου ζωής, λέγοντας «ναι» στις must-try δραστηριότητες που προσφέρονται, όπως το σκι και η πεζοπορία, για τις οποίες φημίζεται ο τόπος. Τα πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και απίθανης αρχιτεκτονικής δωμάτια και σουίτες, η υψηλή γαστρονομία, το χαλαρωτικό σπα και οι wellness παροχές είναι ό,τι αποζητάτε για τις ερχόμενες χειμερινές διακοπές σας.

2c304711d8e632b55283f79a51c1c9c305a69f4ad4afeddbed4c8249e4fedd25b16055e096eacbb1847b949f3a6f2789e61e3c36cfd96e6ff78151663fa03ee6.jpg
Six Senses Crans-Montana στην Ελβετία

Η χώρα του χιονιού και του πάγου, η Ανταρκτική, προσφέρει κι αυτή με τη σειρά της ένα δελεαστικό σκηνικό για τους επισκέπτες της χάρη στο Echo, ένα ζεστό καταφύγιο με την υπογραφή της White Desert, που αναμένεται ν’ ανοίξει τις πύλες του αυτό το φθινόπωρο. Το υπερσύγχρονο eco-camp θα διαθέτει έξι θερμαινόμενα, πλήρως εξοπλισμένα, υπνοδωμάτια, με ανεμπόδιστη θέα στο κάτασπρο τοπίο, κατασκευασμένα από σύνθετο υαλοβάμβακα. Καθένα από τα space-inspired rooms θα είναι σχεδιασμένο για δύο άτομα, με το εσωτερικό να ξεχωρίζει για τις ρετρό πινελιές και την ανεπιτήδευτη πολυτέλεια. Φιλικό προς το περιβάλλον, το Echo, με μια έμπειρη ομάδα από σεφ, οικοδεσπότες και καθοδηγητές σε μια σειρά από ειδικές δραστηριότητες, θα επιτρέπει στους επισκέπτες να συνδυάσουν μια υπερπολυτελή εμπειρία με μια once-in-a-lifetime περιπέτεια στην άλλη άκρη της Γης.

whitedesertantarctica00053.jpg
Καταφύγιο "Echo" της White Desert στην Ανταρκτική

Η νέα boutique των Acne Studios στο Παρίσι είναι ένα «κάλεσμα» στην απαράμιλλη κομψότητα της Πόλης του Φωτός, αλλά και του ίδιου του brand. Το κατάστημα στεγάζεται στη Rue Saint-Honoré, μία από τις πιο ιστορικές διευθύνσεις της γαλλικής πρωτεύουσας, με τον σχεδιασμό του -δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του creative director και ιδρυτή της μάρκας, Jonny Johansson, και του studio Arquitectura-G- να ξεκινά όχι στο Παρίσι, αλλά στο Rålis Skatepark στην περιοχή Marieberg της Στοκχόλμης. Ο Johansson είχε μείνει στο παρελθόν γοητευμένος από το σχέδιο του πάρκου, το οποίο είναι χτισμένο κάτω από μια τεράστια τσιμεντένια γέφυρα, και κάπως έτσι εμπνεύστηκε το design της νέας boutique. Όπως λέει ο ίδιος: «Ήθελα το κατάστημα να δίνει την αίσθηση πως κάθεσαι κάτω από μια γέφυρα. Μου αρέσει η ιδέα μιας μυστικής κοινωνίας, μιας υποκουλτούρας, και κάπου εκεί μπήκε στο παιχνίδι η διαχρονική ταυτότητα των Acne Studios, που πλέον βρίσκονται σ’ έναν fashionable δρόμο».

gaia-monte-carlo-chef.jpg
Ο Izu Ani, σεφ στο Gaia Restaurant του Λονδίνου

Tο Gaia Restaurant, που απογειώνει την ελληνική-μεσογειακή κουζίνα, καταφθάνει και στο Λονδίνο. Ο «γαστρονομικός εγκέφαλος» πίσω από το εστιατόριο, Izu Ani, είναι ο σεφ που μέσα από τα πιάτα του θα καταφέρει να επαναπροσδιορίσει, και στη βρετανική πρωτεύουσα, τις αυθεντικές γεύσεις της χώρας μας, αυτήν τη φορά με gourmet πινελιές που κάνουν τη διαφορά. Λιτά αλλά εξαιρετικά γευστικά και healthy πιάτα μ’ έμφαση στα θαλασσινά θα αναβαθμίσουν τη μεσογειακή κουζίνα, ενώ ο χώρος πρόκειται να είναι minimal, απόλυτα ατμοσφαιρικός και φιλόξενος. Τα εγκαίνια του εστιατορίου στο Λονδίνο, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους, έρχονται μετά τα πρόσφατα openings στο Μονακό και το Μαϊάμι.

bhr-via-della-frezza.jpg
Bvlgari Hotel Roma στην Piazza Augusto Imperatore της Ρώμης

Το ολοκαίνουριο Bvlgari Hotel Roma είναι, όμως, το πολυαναμενόμενο opening του 2022! Θα στεγάζεται στην Piazza Augusto Imperatore της Ρώμης, σ’ ένα εμβληματικό κτίριο-ορόσημο, που χτίστηκε μεταξύ 1936 και 1938 από τον αρχιτέκτονα Vittorio Ballio Morpurgo, με την Patricia Viel να είναι υπεύθυνη για την in & out αναδιαμόρφωσή του. Θα αποτελείται από περισσότερα από 100 δωμάτια και σουίτες, καθώς κι από το διάσημο εστιατόριο Il Ristorante, αλλά και το The Bvlgari Bar. Plus, highlight της νέας ξενοδοχειακής προσθήκης της Bvlgari αποτελεί το γεγονός πως θα παρουσιάζει ένα αποκλειστικό Reading Room, όπου θα εκτίθεται μια συλλογή από πολύτιμους τόμους αφιερωμένους στην ιστορία του κοσμήματος.

Κεντρική φωτογραφία: αριστερά: "Glasshouse" του studio Heatherwick στο Woolbeding της Αγγλίας | δεξιά: Η νέα boutique των Acne Studios στο Παρίσι

Συν επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τανιάς 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022