fbpixel

Search icon
Search
Τα ομορφότερα σημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην Ευρώπη
ARTS & CULTURE

Τα ομορφότερα σημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην Ευρώπη

Μοναδικές τοποθεσίες που αξίζει να επισκεφτείτε


Ο χαρακτηρισμός "μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς" απονέμεται σε μνημεία, κτίσματα ή τοποθεσίες, τα οποία διακρίνονται παγκοσμίως για την ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική ή περιβαλλοντική σημασία τους. Η επιλογή τους γίνεται από της επιτροπή της UNESCO η οποία απαρτίζεται από 21 κράτη-εταίρους, εκλεγμένα από τη γενική συνέλευση για μια καθορισμένη περίοδο.

Συνολικά σε αυτή τη λίστα βρίσκονται πάνω από 1000 τοποθεσίες αφού έχει αποφασιστεί πως τηρούν τα πολιτιστικά ή φυσικά κριτήρια. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα πιο όμορφα ή αυτά που μας έκαναν περισσότερο εντύπωση!  

Κόκκινη Πλατεία, Ρωσία

unesco1.jpg

Η Kόκκινη Πλατεία είναι η διασημότερη πλατεία της Ρωσίας, η οποία χωρίζει το Κρεμλίνο, την πρώην Βασιλική κατοικία, από την επίσημη κατοικία του Προέδρου της χώρας. Κατά κάποιον τρόπο θεωρείται το κέντρο της Μόσχας αφού όλοι οι δρόμοι ξεκινούν από εκείνο το σημείο. Όποιοι την έχουν επισκεφτεί, μιλούν για ένα συγκλονιστικό θέαμα, όπου τα χρώματα και η αρχιτεκτονική είναι μοναδικά. Θεωρείτε must-visit αξιοθέατο, το οποίο όλοι θα πρέπει να επισκεφτούν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
 

Mont-Saint-Michel, Γαλλία

unesco2.jpg

Το Mont-Saint-Michel είναι μία μικρή νησίδα στις ακτές της Νορμανδίας και βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή, όντας προσεγγίσιμη με τα πόδια. Στην κορυφή του υπάρχει το περίφημο αββαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του. Έχει χαρακτηριστεί ως αριστούργημα του δυτικού πολιτισμού και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην είναι στη λίστα της UNESCO. Αν βρεθείτε ποτέ σ' εκείνα τα μέρη αξίζει να το δείτε από κοντά αφού φαντάζει μοναδικό. 

Μοναστήρι Alcobaça, Πορτογαλία

unesco3.jpg

Το καθολικό μοναστήρι βρίσκεται 120 χλμ από την όμορφη Λισαβόνα. Αν βρεθείτε στην περιοχή, σίγουρα θα σας αποζημιώσει η διαδρομή σας μέχρι το σημείο που βρίσκεται, αφού είναι το πρώτο κτίριο γοτθικού ρυθμού που χτίστηκε ποτέ στην Πορτογαλία και εντάχτηκε στη λίστα της UNESCO το 1989. Στο παρελθόν έχει αποτελέσει βασιλική κατοικία και όποιος το έχει επισκεφτεί αναφέρει πως πρόκειται για ένα μοναδικό δημιούργημα! Αρκεί μια ματιά στη φωτογραφία για να σας δώσει μια ιδέα.

Giant's Causeway, Βόρεια Ιρλανδία

unesco4.jpg

Είναι πραγματικά μοναδικό για όλους ο τρόπος με τον οποίο τα πετρώματα έχουν δημιουργήσει αυτό το εκπληκτικό φυσικό δημιούργημα, έπειτα από την έκρηση ενός αρχαίου ηφαίστειου, που είχε προκληθεί στην περιοχή. Πρόκειται για 40.000 λίθους, που βρίσκονται στην County Antrim στη Βόρεια Ιρλανδία και άνθρωποι από όλο τον κόσμο συρρέουν για να επισκεφτούν το μέρος που βρίσκονται. Once-in-a-lifetime εμπειρία και ευκαιρία να βγάλετε απίθανες φωτογραφίες με φόντο το αυτό συγκλονιστικό θέαμα, που όμοιό του δύσκολα θα συναντήσετε στον κόσμο. 

Δυτικά Νορβηγικά Φιόρδ, Νορβηγία

unesco5.jpg

Ένα θέαμα που κόβει την ανάσα, αφού μπορεί κανείς να ανακαλύψει το μεγαλείο και τη δύναμη της φύσης. Τα Φιόρδ δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων και το λιώσιμο των πάγων που το νερό της θάλασσας πλημμύρισε τις κοιλάδες της περιοχής. Στη φωτογραφία απεικονίζονται τα βαθύτερα που υπάρχουν στον κόσμο και γι' αυτόν τον λόγο κατατάσσονται ανάμεσα στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Κάποια από τα Φιόρδ είναι επισκέψιμα, έτσι αν είστε λάτρεις της φύσης και των ταξιδιών, κανονίστε μία εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη!

Ilulissat Icefjord, Δανία

unesco6.jpg

Στα 115 μίλια μακρυά από το βόρεια του Αρκτικού κύκλου βρίσκεται ο μεγαλύτερος παγετώνας του κόσμου και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα της UNESCO. Για πολλούς travellers αποτελεί ταξίδι ζωής, καθώς η πρόσβαση είναι δύσκολη και το κόστος μεγάλο. Όσοι έχουν καταφέρει να δουν κάποιο παγετώνα και να κάνουν βόλτα με τις ειδικές φόρμες και βάρκες μιλάνε για ένα εξωπραγματικό θέαμα. Τέτοιου είδους εκδρομή μπορείτε να πραγματοποιήσετε και από άλλες χώρες όπως η Ισλανδία και η Φιλανδία. 

Πάλια πόλη της Mostar, Βοσνία-Ερζεγοβίνη 

unesco7.jpg

Η ιστορική αυτή πόλη που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, χτίστηκε τον 16ο αιώνα και είναι διάσημη για την παλιά γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές της πάνω από τον ποταμό Neretva. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα των Βαλκανίων, αφού είναι μία πόλη χτισμένη μοναδικά μέσα στο δάσος με πύργους που τοποθετήθηκαν για να προστατεύουν τα σπίτια των κατοίκων. Στη σημερινή εποχή όπως είναι εμφανές, έχουν χτιστεί πολλά σπίτια στις άκρες της όπου είναι κατοικήσιμα. 

Λίμνες Plitvice στο Εθνικό Πάρκο, Κροατία

unesco8.jpg

Όσοι επισκεφτούν αυτό το μέρος στην Κροατία θα μαγευτούν από τη φύση, καθώς καταρράκτες, δέντρα και λίμνες κοσμούν το Εθνικό πάρκο. Δυστυχώς, λόγω της μεγάλης προσέλευσης τουριστών η χλωρίδα της περιοχής βρίσκεται σε κίνδυνο, έτσι οι κρατικοί μηχανισμοί της χώρας έχουν κινητοποιηθεί για να την προστατέψουν. Οι τουρίστες έχουν την δυνατότητα να περπατήσουν στους ξύλινους ειδικά διαμορφωμένους διαμορφωμένους διαδρόμους που έχουν φροντίσει να τοποθετήσει έτσι ώστε να έχουν όλοι πανοραμική θέα του πάρκου. 

Βατικανό, Ιταλία

unesco9.jpg

Το Βατικανό θεωρείται ένα από τα πιο κρυφά μέρη του κόσμου, αφού πολλοί λένε πως ένας απλός επισκέπτης μπορεί να δει μόνο το 2% και αυτό, για να το δει προσεκτικά, θα χρειαστεί πάνω από 6 μέρες. Το κράτος του Βατικανό πρόκειται για το προπύργιο της Καθολικής Εκκλησίας και διοικείται από τον πάπα. Δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά από αυτή τη λίστα, αφού μέσα στο μουσείο του αλλά και στην εκκλησία, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα σπουδαιότερα έργα στον κόσμο. Ακόμη, εντύπωση προκαλεί και ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί το προαύλιό του, που θεωρείται τρανό παράδειγμα της Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. 

Το Grand-Place, Βρυξέλλες, Βέλγιο

unesco10.jpg

Η κεντρική πλατεία των Βρυξελλών θεωρείται το στολίδι του Βελγίου αλλά και μία από τις ομορφότερες του κόσμου, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες μηνιαίως. Χτίστηκε το 17ο αιώνα, με κτίρια βασισμένα στην αρχιτεκτονική μπαρόκ και κατά καιρούς άλλαζε χρήσεις ανάλογα με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έχοντας υπάρξει ακόμη και βασιλική κατοικία. Τώρα θα βρείτε πολλούς μικροπωλητές αλλά και υπέροχα καφέ, εστιατόρια και καταστήματα που θα σας χαρίσουν υπέροχες στιγμές στη πόλη.

Κεντρική Φωτογραφία: Mont-Saint-Michel, Γαλλία