fbpixel

Search icon
Search
Tα μοναστήρια σε ελληνικά νησιά που μετατρέπονται σε μυσταγωγικούς προορισμούς
TRAVEL

Tα μοναστήρια σε ελληνικά νησιά που μετατρέπονται σε μυσταγωγικούς προορισμούς

Κατανυκτική ατμόσφαιρα, μοναδικά μέρη


Μοναστήρια χτισμένα πάνω σε βράχους, κρυμμένα σε πανέμορφες Χώρες με θέα το απέραντο μπλε της θάλασσας, κάτω από τον ελληνικό ηλιόλουστο ουρανό που αλλάζει χρώματα και μεταμορφώνεται με έναν μαγικό τρόπο. Το κάθε ένα από αυτά, έχει τη δική του ιστορία, τη δική του ομορφιά και χαρίζει στο εκάστοτε νησί έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Εμείς συγκεντρώσαμε τα must-visit νησιά, για όσους θέλουν να βιώσουν μία εντελώς διαφορετική εμπειρία και να αφεθούν στη μυσταγωγική τους ατμόσφαιρα. 

Εικόνες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό!

Αμοργός 

shutterstock-2047226072.jpg

Θεωρείται -δικαίως- ένα από τα πιο ιδιαίτερα κι όμορφα νησιά των Κυκλάδων και φτάνοντας κανείς σε αυτήν, το αντιλαμβάνεται από το πρώτο κιόλας λεπτό. Η Αμοργός, είναι γνωστή για το απέραντο γαλάζιο που την περιβάλλει κι είναι ο ιδανικός προορισμός για χαλάρωση και ξεκούραση, μακριά από την πολυκοσμία. Οι παραλίες της, με τα καταγάλανα νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές, αλλά και τα φυσικά της τοπία, κερδίζουν αμέσως μία θέση στην καρδιά των visitors, ωστόσο, αυτό που κάνει τους περισσότερους να την επισκεφθούν είναι η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, που είναι κτισμένη στην απόκρημνη νότια ακτή του νησιού, σε υψόμετρο 300 μέτρων. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η εικόνα της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας έφτασε την εποχή της Εικονομαχίας δια θαλάσσης στον όρμο της Αγίας Άννας, κοντά στη μονή, ενώ μέχρι και σήμερα, θεωρείται ότι κατασκευάστηκε τον 9ο αιώνα, την εποχή της άφιξης της εικόνας. Η ατμόσφαιρα που συναντά κανείς, φτάνοντας σε αυτό το μέρος, δε συγκρίνεται με τίποτα!

Πάτμος

shutterstock-515478205.jpg

Η Πάτμος ανήκει στα πιο εντυπωσιακά νησιά των Δωδεκανήσων κι είναι γνωστή για τη θρησκευτική κληρονομιά της, αλλά και για τις εκπληκτικές παραλίες και τα γραφικά χωριά της. Το νησί αυτό έχει μία ιδιαίτερη ομορφιά και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όσοι το επισκέπτονται, θέλουν συνεχώς να επιστρέφουν σε αυτό. Η ατμοσφαιρική Χώρα, η οποία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί σήμα κατατεθέν της, με την επιβλητική αρχιτεκτονική και τα στενά σοκάκια να συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς. Σε αυτήν, βρίσκεται κι η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που ιδρύθηκε το 1088 από τον Άγιο Χριστόδουλο. Τόσο η καθολική όσο κι η Ορθόδοξη Εκκλησία, θεωρούν ότι ο Απόστολος Ιωάννης συνέγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, κοντά στο σπήλαιο όπου είχε τα οράματα της Αποκάλυψης κι όσοι βρίσκονται σε αυτήν, βιώνουν μία μοναδική εμπειρία.

Άνδρος

moni.jpg

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων κι είναι γεμάτο εκπλήξεις, αντιθέσεις, όμορφα τοπία κι εντυπωσιακές παραλίες. Η Άνδρος αποτελεί πόλο έλξης για όσουν αγαπούν την ηρεμία και την ησυχία, αλλά μαζί και την έντονη ζωή, καθώς με κάποιον δικό της, μαγικό τρόπο, τα συνδυάζει όλα. Οι επιβλητικοί νερόμυλοι και τα πετρόχτιστα γεφύρια, ταξιδεύουν το μυαλό σε μία άλλη εποχή, τότε που όλα έμοιαζαν πιο αυθεντικά, πιο απλά, πιο όμορφα, όπως και τα μοναστήρια της. Η Μονή Παναχράντου βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Γερακώνες και θεωρείται το ωραιότερο βυζαντινό μοναστήρι του νησιού, που σύμφωνα με την τοπική παράδοση, χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά το 963-969, κατά την επιστροφή του από την εκστρατεία κατά των Αράβων της Κρήτης. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, του Ευαγγελιστή Λουκά, φυλάσσεται εκεί μέχρι και σήμερα, όπως κι η κάρα του Αγίου Παντελεήμονος. Μία έκρηξη συναισθημάτων, σε μία μαγευτική τοποθεσία...

Σέριφος

shutterstock-1995812570.jpg

Βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες και μπορεί να μην έχει κερδίσει -ακόμη- τη λάμψη που της αξίζει, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους loyal visitors, που καταφθάνουν σε αυτήν κάθε καλοκαίρι, μαγεμένη από την σπάνια ομορφιά της. Η Σέριφος γνωρίζει πολύ καλά πώς να γοητεύσει οποιονδήποτε την επισκέπτεται κι εκτός από τα πανέμορφα τοπία και τις παραλίες της, έχει να επιδείξει και μία σπουδαία, θρησκευτική κληρονομιά. Η Μονή των Ταξιαρχών ξεχωρίζει στο νησί και βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή, παρουσιάζοντας μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Χτίστηκε το 1572 και πρόκειται για ένα ανδρικό μοναστήρι, που είναι αφιερωμένο στους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ, που είναι και οι προστάτες του νησιού. Στο εσωτερικό της μονής, δεσπόζει ο ανάγλυφος δικέφαλος αετός στο μαρμάρινο έδαφος, όπως και τα εντυπωσιακά λατρευτικά σκεύη, τα χειρόγραφα κι ο Ιερός Κώδικας του 1754. Η μονή παρουσιάζει τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον και βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του νησιού.

Κρήτη

moni-CdnLk.jpg

Είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και κάθε χρόνο, καταφθάνουν σε αυτήν visitors από κάθε γωνιά του κόσμου, προκειμένου να ανακαλύψουν τα υπέροχα φυσικά τοπία και την πλούσια παράδοσή της. Η Κρήτη δεν είναι ένα νησί σαν όλα τα άλλα. Έχει τη δική της ιστορία, τη δική της κουλτούρα, τη δική της ομορφιά. Συνδυάζει τα καταπράσινα τοπία, με το απέραντο μπλε της θάλασσας, τις πολύχρωμες παραλίες, με τα μονοπάτια που προσφέρονται για εξερεύνηση. Συνδυάζει το «χθες» με το «σήμερα». Η Κρήτη -ωστόσο- διαθέτει και πολλά, διαφορετικά μοναστήρια, που ξεχωρίζουν για τον κατανυκτικό τους χαρακτήρα και σίγουρα θεωρούνται must-visit. Ένα από αυτά, είναι η Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων. Πρόκειται -κατά γενική ομολογία- για ένα από τα πιο όμορφα κι ιδιαίτερα μοναστήρια συνολικά της νησιωτικής Ελλάδας, που βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά κι ανήκει στα πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη. Κατά την επανάσταση του 1821 η μονή κάηκε από τους Οθωμανούς και καταστράφηκαν πολλά κειμήλια που βρίσκονταν σε αυτή, ωστόσο, εννιά χρόνια αργότερα οι Οθωμανικές αρχές έδωσαν άδεια για την ολοκλήρωση του ναού, στους μοναχούς Καλλιόπιο και Γρηγόριο. Το 1864 χτίστηκε το καμπαναριό, ενώ κατά την επανάσταση του 1896-97, το μοναστήρι μετατράπηκε σε νοσοκομείο και στρατηγείο των επαναστατών.