fbpixel

Search icon
Search
Τα καλύτερα παιδικά βιβλία που θα διδάξουν σε μικρούς & μεγάλους την έννοια της διαφορετικότητας και του αλληλοσεβασμού
ARTS & CULTURE

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία που θα διδάξουν σε μικρούς & μεγάλους την έννοια της διαφορετικότητας και του αλληλοσεβασμού

Ιστορίες που θα γεμίσουν την καρδιά σας με φως και θα διώξουν κάθε ίχνος ρατσισμού


Με όλα τα τελευταία συμβάντα, δε γίνεται να μην αναφερθούμε στο κομμάτι της διαφοροποίησης των ανθρώπων. Είναι όφελός μας να μαθαίνουμε και να ακούμε για θέματα που αφορούν τους συνανθρώπους μας, ακόμη και αν μας χωρίζουν ωκεανοί. Για να δείξουμε, όμως, τον απαιτούμενο σεβασμό, χρειάζεται σαν κοινωνία να εκπαιδεύσουμε τόσο εμάς, όσο και τα παιδιά στο να δέχονται την διαφοροποίηση και να μην την κρίνουν. Ένας έμμεσος τρόπος για να διδάξουμε στα παιδιά την έννοια του σεβασμού προς το διαφορετικό είναι μέσα από τα βιβλία. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο αξιόλογα παιδικά αναγνώσματα που παρουσιάζουν ακριβώς αυτό το θέμα.

Harlem's Little Blackbird: The Story of Florence Mills, by Renee Watson

1-MHgWP.jpg

Η Florence Mills μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου οι γονείς της ήταν σκλάβοι. Η ίδια λατρεύει το τραγούδι και έχει μαγέψει συνθέτες και στιχουργούς με την φωνή της. Γνωρίζοντας, όμως, από πρώτο χέρι πόσο άδικος και προκατειλημμένος είναι ο κόσμος απέναντι στους ανθρώπους με μαύρο δέρμα, η ίδια επέλεξε να υποστηρίξει και να προωθήσει κομμάτια των δικών της ανθρώπων για να διεκδικήσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματά της.

Little Legends: Exceptional Men in Black History, by Vashti Harrison

2-G4ibf.jpg

Ένα βιβλίο για όλες τι ηλικίες, που αφηγείται αληθινές ιστορίες από τη ζωή μαύρων ανθρώπων που διέπρεψαν και ξεχώρισαν για το ταλέντο τους. Ανάμεσα σε αυτές τις βιογραφίες, θα βρείτε καλλιτέχνες, αθλητές και πολιτικούς που έκαναν την δική τους προσπάθεια για να φτάσουν ψηλά. Θα συναντήσετε ονόματα όπως ο Prince, o Aaron Douglas και ο John Lewis.

When We Were Alone, by David A. Robertson

3-MCG6p.jpg

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει προταθεί για το TD Canadian's Children's Literature Award. Η ιστορία του αφορά ένα κοριτσάκι που περνάει χρόνο με την γιαγιά του και αρχίζει να παρατηρεί με περιέργεια τα ρούχα της, τα μαλλιά της και γιατί μιλάει μια ξένη γλώσσα. Η γιαγιά της, τότε, της αφηγείται μια ιστορία που γυρνάει αρκετά χρόνια πίσω, σε μια δύσκολη συνθήκη της ιστορίας. Μέσα από αυτήν την ιστορία προβάλλονται οι έννοιες της δύναμης και της αξιοπρέπειας ενός έθνους.

Mae Among the Stars, by Roda Ahmed

4-YVWZ9.jpg

«Ένα βιβλίο για παιδιά που έχουν μεγάλα όνειρα και ακόμη μεγαλύτερη καρδιά». Η Mae ονειρεύεται να πάει στο διάστημα και να δει τα αστέρια. Όνειρό της είναι να γίνει αστροναύτης. Οι γονείς της την υποστηρίζουν λέγοντάς της ότι αν το θέλει πολύ θα το καταφέρει. Η επιμονή της σε αυτόν τον στόχο και η εξυπνάδα της κατάφεραν να την οδηγήσουν στη NASA και να την κάνουν την πρώτη African American που ταξίδεψε στο διάστημα.

Just Ask!: Be Different, Be Brave, Be You, by Sonia Sotomayor

5-DuRsc.jpg

Το New York Times bestseller έρχεται για να μιλήσει για την διαφορετικότητα και πώς την βιώνουν τα παιδιά, λέγοντας ότι όσο σκληρό κι αν είναι, πρέπει να παλεύουν για να ξεφεύγουν από την παγίδα του ρατσισμού. Μέσα από μια αλληγορία, αναφέρει ότι όπως τα διαφορετικά και πολύχρωμα λουλούδια δημιουργούν ένα όμορφο αποτέλεσμα, έτσι και μια ανθρωπότητα με ποικιλία ανθρώπων θα κάνει τον κόσμο πιο ζωντανό.