Απλότητα. Όσο μεγαλώνουμε την εκτιμούμε περισσότερο και την αναζητούμε ακόμη πιο συχνά. Στην φύση, στους ανθρώπους, σε εμάς τους ίδιους. Ένα ταξίδι συνδέεται με την ανακάλυψη και μιας νέας απλότητας. Χρώματα, μουσική, αέρας, θάλασσα. Φυσικά δημιουργήματα που έχουν το χάρισμα να ξεκλειδώνουν την δική μας αλήθεια.
Στο τετραήμερο οδοιπορικό μας σε μια άλλη Χαλκιδική, ήρεμη και ατμοσφαιρική, είναι σαν να γυρίσαμε πίσω στις ρίζες μας. Χάρη στο ξεχωριστό ταξίδι - πρόσκληση "Taste Halkidiki", μια δημιουργική συνέργεια του Chef Stories και Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, ανακαλύψαμε σημαντικούς "θησαυρούς" που κρύβουν μέσα τους τον σπάνιο πλούτο αυτής της γης. Ένας τόπος εύφορος με αρώματα ελιάς, γιασεμιού και σταφυλιού που αγαπά την ησυχία και τον φρέσκο αέρα.
Είναι τόσο πολλά τα μαθήματα που σου χαρίζει αυτή η γη σε λίγες μόνο ώρες, όμως ξεχωρίσαμε πέντε καλά κρυμμένα μυστικά, με κάθε ένα από αυτά να ανταποκρίνεται και σε αυτό που αναζητεί ο καθένας.
Μια αρχοντική φιλοξενία
Στο γραφικό χωριό "Βράσταμα" της Ορεινής Χαλκιδικής, ένα αρχοντικό καταφύγιο μας περιμένει. Το παραδοσιακή boutique hotel, "Βίραγγας" ξεχωρίζει από μακριά. Ο Ιδιοκτήτης του, Χαιριστανίδης Βασίλειος, έχει κάνει μια χρόνια μελέτη στην Μακεδονική Αρχιτεκτονική και κατάφερε να συλλέξει με μεράκι σπάνια δημιουργήματα και αριστοτεχνήματα των προγόνων του. Μεγαλοπρεπείς καναπέδες, πίνακες, ξύλινες μεγάλες τραπεζαρίες στολίζουν το εσωτερικό του, στο οποίο κυριαρχούν η πέτρα, το ξύλο και η γλυκιά μυρωδιά της λεβάντας. Στην αυλή του απολαμβάνουμε τους ήχους από τα πουλιά και τα κοντινά ρυάκια και πίνουμε τον ελληνικό καφέ, συνοδευόμενο από εκλεκτά χειροποίητα κεράσματα, φτιαγμένα και σερβιρισμένα με φροντίδα από τον κ. Βασίλη.
Το κατάλληλο spot για φωτογράφιση
Μεθυστικά αρώματα της αμπέλου μας κάνουν παρέα καθώς αγναντεύουμε το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Στην Ιερισσό, στην αρχή του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής, έχουμε αυτήν την ευκαιρία να αποτυπώσουμε αυτό το μαγικό "πάντρεμα" εικόνων. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και το καινοτόμο θεματικό πάρκο από ανακυκλώσιμα υλικά "Ο θρόνος του Ξέρξη". Την φωτογράφισή μας θα κάνει ακόμη πιο ατμοσφαιρική ένα ποτήρι κόκκινο κρασί από το οινοποιείο "Domaine Agrovision", όπου μας φιλοξενεί στους αμπελώνες του, αποπνέοντας το θαλασσινό αεράκι του απογεύματος.
Για ένα παραδοσιακό γεύμα
Νωρίς το μεσημέρι, τα ζεστά αρώματα του μαγειρευτού παραδοσιακού φαγητού στο κέντρο της Κρυοπηγής στην περιοχή της Κασσάνδρας μας υποδέχονται κάτω από τον μεγάλο πλάτανο. Το εστιατόριο της οικογένειας Κρήτου, "Η πλατεία της Ανθούλας" μας σερβίρει τοπικές λιχουδιές, όλες από τον οργανικό τους λαχανόκηπο. Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και ρύζι στον φούρνο, παπαρδέλες με μανιτάρια και βοδινό με μελιτζάνες και πατάτες στον φούρνο μας συνεπαίρνουν γευστικά. Μην παραλείψετε πριν φύγετε το παραδοσιακό επιδόρπιο. Γλυκό του κουταλιού σύκο και θα ταξιδέψετε στους καταπράσινους κήπους αυτής της γης.
Για μια ενδιαφέρουσα γευσιγνωσία μέσα στη φύση
Για απόδραση στο βουνό και χαλάρωση
Μεταξύ των χερσονήσων Σιθωνίας και Αγίου Όρους, μια ήρεμη περιοχή, γεμάτη με ρυάκια και αγιόκλημα μας υποδέχεται. Η Μεγάλη Παναγιά μένει πάντα αξέχαστη στην μνήμη μας. Γραφικά ανηφορικά στενάκια μοσχομυρίζουν κρίνα και τριαντάφυλλα και σε κάθε μπαλκονάκι και παράθυρο οι κάτοικοι μας χαιρετούν με χαμόγελο. Η εκκλησία της Παναγούδας βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο. Η κατάλληλη στιγμή για να την επισκεφθεί κανείς είναι αργά το απόγευμα, ώστε να θαυμάσει την πανοραμική θέα της περιοχής μαζί με το γλυκό ηλιοβασίλεμα. Ένας τόπος, κατάλληλος για ένα χαλαρωτικό σαββατοκύριακο, δίπλα στις φυσικές ομορφιές του βουνού.
Αυτή η πλευρά της Χαλκιδικής μας περιμένει πάντα. Φιλόξενη, αρωματισμένη με αγάπη και ηρεμία, λουσμένη στο φως. Μέχρι την επόμενη φορά...