fbpixel

Search icon
Search
Συχνά λάθη που κάνουν οι γυναίκες και δεν χάνουν κιλά
WELLNESS

Συχνά λάθη που κάνουν οι γυναίκες και δεν χάνουν κιλά

Και μας απομακρύνουν από τον στόχο μας


Μία από τις αιώνιες μάχες του γυναικείου φύλου είναι αυτή με τα περιττά κιλά. Αν και ο καιρός φαίνεται να είναι ακόμα άστατος, η αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει, γεγονός που αγχώνει όσες θέλετε να περπατήσετε στην παραλία φορώντας το αγαπημένο σας μαγιό γεμάτες αυτοπεποίθηση. Δεν είναι, όμως λίγες οι φορές που ενώ γυμνάζεστε και παράλληλα ακολουθείτε ευλαβικά μία πολύ ισορροπημένη διατροφή, δε βλέπετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό όχι μόνο σας αγχώνει περισσότερο αλλά ταυτόχρονα σας απογοητεύει θεωρώντας πως δε θα μπορέσετε ποτέ να πετύχετε τον στόχο σας, που δεν είναι άλλος από την ονειρεμένη σιλουέτα.

Δυστυχώς, η επιχείρηση δίαιτα δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Το αντίθετο μάλιστα. Απαιτεί υπομονή, επιμονή και τα σωστές διατροφικές επιλογές. Και αν πολλές φορές παρατηρείτε κάποια απρόσμενη στασιμότητα στην απώλεια κιλών, αυτό μπορεί να οφείλεται σε λάθη τα οποία μπορεί να κάνετε στην καθημερινότητά σας και να μην το έχετε συνειδητοποιήσει. Πρόκειται για λάθη μικρά, όχι όμως και τόσο αθώα. 

Αν λοιπόν και εσείς ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα συχνότερα και διορθώστε τα άμεσα!

Παραλείπετε γεύματα

Δεν αναφέρεται τυχαία πρώτο, αφού αποτελεί το πιο συχνό λάθος. Αν και η απώλεια βάρους βασίζεται κυρίως στη μείωση των θερμίδων, αυτό δε σημαίνει πως αν παραλείπετε γεύματα θα επιτύχετε πιο γρήγορα το στόχο σας. Αντιθέτως, μια τέτοια μέθοδος μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο χρυσός κανόνας σε μία δίαιτα είναι μικρά και τακτικά γεύματα ανά 3-4 ώρες που κρατούν σε εγρήγορση τον μεταβολισμό αυξάνοντας στο μέγιστο τις καύσεις του λίπους. Αυτό, μάλιστα είναι και το μυστικό για να σταθεροποιήσετε το βάρος σας και να απαλλαχτείτε οριστικά από τα ανεπιθύμητα κιλά.

Αγχώνεστε με το καθημερινό ζύγισμα

Πολλές γυναίκες έχουν την τάση να ζυγίζονται καθημερινά, προκειμένου να ελέγξουν ότι το πρόγραμμα διατροφής τους αποδίδει, παίρνοντας κίνητρο να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι τον πρώτο καιρό η απώλεια που παρατηρείτε πιθανόν είναι απώλεια ενός συνδυασμού υγρών και υδατανθράκων, στοιχεία τα οποία χάνονται σχετικά εύκολα και γρήγορα σε σύγκριση με το λίπος. Για αυτό και η εμφανής διαφορά που θα παρατηρήσετε στη ζυγαριά σας οφείλεται κυρίως στην απώλεια υγρών και όχι τόσο σε λίπος. Με τον καιρό, ο ρυθμός απώλειας γίνεται πιο αργός και αυτό προκαλεί πανικό. Για να δείτε, όμως, πραγματικά την εξέλιξη της προσπάθειάς σας καλό είναι να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα, το πρωί με άδειο στομάχι. 

Δεν πίνετε αρκετό νερό

kila1.jpg

Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από ένα μεγάλο ποσοστό νερού και άλλων υγρών, δε θα πρέπει ποτέ να αμελείτε να πίνετε  την απαραίτητη ποσότητα νερού, η οποία ανέρχεται περίπου στα 8 ποτήρια, δηλαδή στα 2 λίτρα ημερησίως. Τα πολλαπλά οφέλη του νερού είναι ήδη γνωστά και ένα από αυτά είναι ότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και ταυτόχρονα στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Το νερό έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και τις καύσεις του λίπους  και ταυτόχρονα δημιουργεί αίσθημα κορεσμού αποτρέποντας  πιθανές διατροφικές ατασθαλίες.  

Δεν κοιμάστε σωστά

istock-1007723550.jpg

Μπορεί να σας ακούγεται λίγο περίεργο αλλά είναι αλήθεια. Ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού αλλά και στην προσπάθεια για απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει, διότι οι ορμόνες που ελέγχουν το αίσθημα της όρεξης και της πείνας συνδέονται στενά με το βιολογικό ρολόι και με τον ύπνο. Επομένως αν ο ύπνος σας είναι ελλιπής και κακής ποιότητας, είναι πολύ πιθανόν την επόμενη μέρα να ξυπνήσετε με υψηλό αίσθημα πείνας και έτσι να καταναλώσετε μέσα στη μέρα πολλές περιττές θερμίδες.

Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού μετά την γυμναστική

Μπορεί να κουραστήκατε πολύ κατά τη διάρκεια του προγράμματος γυμναστικής σας και να γυρίσατε στο σπίτι εξουθενωμένες. Είναι λογικό πως εκείνη την ώρα θα έχετε και έντονο αίσθημα πείνας, ιδιαίτερα αν η γυμναστική σας ήταν αυξημένης έντασης. Ωστόσο, μην πέφτετε στην παγίδα να υποκύψετε στην επιθυμία σας να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού σκεπτόμενες πως έχετε ήδη κάψει αρκετές και μπορείτε να αποζημιώσετε τον εαυτό σας με μια πλουσιοπάροχη μερίδα φαγητού. Έτσι, το μόνο που πετυχαίνετε είναι να πάρετε τελικά παραπάνω θερμίδες από όσες θα παίρνατε αν δεν πηγαίνατε γυμναστήριο! 

Θέτετε εξωπραγματικούς στόχους

Οι περισσότερες γυναίκες ξεκινώντας μια δίαιτα, θέλουν όσο πιο άμεσα αποτελέσματα γίνεται. Έτσι, λοιπόν περιμένουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να επιτύχουν και ραγδαία απώλεια κιλών. Όταν, όμως συνειδητοποιούν πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο να συμβεί τα παρατάνε ακυρώνοντας όλη τους την προσπάθεια. Για να επιτύχετε μία μόνιμη αλλαγή σωματικού βάρους και να απαλλαχθείτε μια και καλή από τα παραπανίσια κιλά, θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα μεθοδικό πρόγραμμα, που θα σας εγγυάται σταθερή και όχι απότομη μείωση βάρους. Με τον τρόπο αυτό μάλιστα έχετε περισσότερες πιθανότητες να μείνετε πιστές στον στόχος σας και να μην τα παρατήσετε. Κάτι τέτοιο δυστυχώς είναι πιθανό να συμβεί ακολουθώντας express diets, οι οποίες σας υπόσχονται γρήγορα θεματικά αποτελέσματα, τα οποία όμως σύντομα αποδεικνύονται εφήμερα.

Αν, εντοπίσατε και εσείς κάποια δικά σας λάθη στην παραπάνω λίστα, μη χάνετε καιρό. Μπορείτε να αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας, αρκεί να παραμείνετε ψύχραιμες και πιστές σε  ένα ολοκληρωμένο και απόλυτα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο.   Και να θυμάστε πως τίποτα δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στον στόχο σας. Good luck!