fbpixel

Search icon
Search
Συνέντευξη με τον βραβευμένο Έλληνα σχεδιαστή Ιωάννη Σολωμόζη
DESIGN

Συνέντευξη με τον βραβευμένο Έλληνα σχεδιαστή Ιωάννη Σολωμόζη


Πρόσφατα βραβεύτηκε στα German Design Awards, ενώ η ξεχωριστή συλλογή του Jungle κέρδισε την προσοχή του διάσημου ινστιτούτου χρώματος της Pantone. Ο λόγος για τον δημιουργικό και ταλαντούχο Ιωάννη Σολωμόζη, ο οποίος μέσα από το brand SOLO φιλοδοξεί να ερμηνεύσει με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο, την έννοια του design, πηγαίνοντας κάθε φορά κι ένα βήμα πιο πέρα. Ο ίδιος μας μίλησε για τις πρόσφατες διακρίσεις του, τις προσωπικές σκέψεις του και τα μελλοντικά σχέδιά του.

Που παραπέμπει το όνομα του brand σας;

Το όνομα μας είναι ολόκληρη η φιλοσοφία μας. Το σύμβολο Ø που υπάρχει στο όνομα του brand προέρχεται από τo σουηδικό αλφάβητο. Είναι το τελευταίο γράμμα τους και σημαίνει νησί. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που το επέλεξα: έτσι, όπως ένα νησί είναι ανεξάρτητο, έτσι και η εταιρεία είναι καθετοποιημένη. Τα πάντα γίνονται “in house” από εμάς. Επίσης, το γράμμα αυτό είναι το σύμβολο του κενού συνόλου, στο οποίο μέσα τοποθετούμε όλα αυτά τα αντικείμενα που σχεδιάζουμε μαζί με τον κάθε ένα συνεργάτη. Τελευταίος λόγος, είναι εξαιτίας του επιθέτου μου. Έτσι, με φωνάζουν οι φίλοι μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Συνεπώς, όπως ακριβώς και τα prints μας, έτσι και το όνομα είναι μια μείξη στοιχείων.

Τι είναι το design για εσάς;

Design είναι τα πάντα γύρω μας. Όλα έχουν σχεδιαστεί. Το καθένα με το δικό του τρόπο και τη δική του διαδικασία. Όλα όσα μπορεί να πιάσει το μάτι κατά τη δική μου οπτική, είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού. Το καλό design για εμένα, από την άλλη, είναι αυτό που έχει να πει μια ιστορία. Μπορεί να είναι μια φωτογραφία της στιγμής, που στην πορεία έγινε το νέο μας έργο, ή μια αλληλουχία γεγονότων που τη «χωρέσαμε» σε ένα προϊόν. 

biscops-garden-x-solo-for-biscops-garden-sweden-1-Y94Jq.jpg
Biscops Garden X Solo for Biscops Garden Sweden

Πείτε μας δυο λόγια για τη βράβευσή σας στα German Design Awards. Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σας;

Στην αρχή δεν ένιωσα ούτε δικαίωση, ούτε κατάλαβα ακριβώς, τι θα μπορούσε ή θα μπορέσει να μου φέρει αυτό το βραβείο.στο μέλλον, διότι το κέρδισα πρόσφατα. Είμαι τόσο αφοσιωμένος και κλεισμένος σε αυτό που κάνω, που κάποιες φορές δεν αντιλαμβάνομαι τι συμβαίνει γύρω μου, σε πολλά επίπεδα. Δεν εννοώ, ότι έχω άγνοια της πραγματικότητας και είμαι απομονωμένος στον μικρόκοσμο μου, εννοώ ότι δεν αντιλαμβάνομαι ή δεν αφήνω να με επηρεάσει η έπαρση που μπορεί να φέρει ένα τέτοιο βραβείο. Τα πόδια μου είναι πάντα στη γη. Μετά τη δημοσιοποίηση της νίκης και την ανταπόκριση που είχε αυτή από το περιβάλλον μου, απλά κατάλαβα το πόσο «κλεισμένος» ήμουν στο στόχο μου και ότι θα πρέπει κάποιες στιγμές να κάνω μια παύση και να απολαμβάνω τις μάχες που κερδίζω. 

Επίσης, πρόσφατα η σειρά Jungle κέρδισε την προσοχή του ινστιτούτου χρώματος της Pantone. Τι έγινε ακριβώς;

Στο τέλος κάθε χρόνου, η Pantone προετοιμάζει την έκδοση του ετήσιου καταλόγου της με τα trends πάνω στα prints και τα χρώματα για το επόμενο έτος, από τα οποία εμπνέεται όλος ο κόσμος του design. Μας ήρθε λοιπόν ένα email, με μια επιστολή από την αντιπρόεδρο του ινστιτούτου χρώματος της Pantone, όπου μας ζητούσε την άδεια για να χρησιμοποιήσει μια από τις φωτογραφίες μας για τον κατάλογο αυτό. Η αλήθεια είναι, πως εκείνη τη στιγμή ένιωσα σαν να βλέπω πρώτη φορά το πρώτο επεισόδιο από το Star Wars! Έμεινα λίγο ακίνητος να κοιτάζω την οθόνη. Μετά το πρώτο σοκ έστειλα ένα email με τη φωτογραφία που μου είχε ζητηθεί και λίγα λόγια για εμένα και τη SOLO. Η απάντηση τους, ήταν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη για εμάς, διότι τους άρεσε τόσο πολύ η ιστορία του brand και της συλλογής, με αποτέλεσμα να μας ζητήσουν εάν μπορούμε να κάνουμε ένα εκ νέου shooting  αποκλειστικά για την Pantone με ολόκληρη τη συλλογή, όπως και έγινε!

solo-for-pantone-1.jpg
Solo for Pantone

Τι προηγείται της δημιουργίας;

Το κλειδί της δημιουργίας είναι η επιδίωξη της γνώσης, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι θα σου χρειαστεί απαραίτητα στο μέλλον. Πολλές φορές, ο κόσμος θεωρεί ότι μπορεί να κρίνει εκ των προτέρων, αν κάτι που μαθαίνει σήμερα θα του είναι χρήσιμο στο μέλλον ή όχι. Εγώ χτίζω μέσα μου τη βάση δεδομένων, ώστε όταν έρθει η κατάλληλη ώρα να είμαι έτοιμος να διοχετεύσω δημιουργικά τη γνώση. Καταλύτης σε αυτό, είναι τα ταξίδια, λόγω της απόστασης και της διαφορετικότητας από την καθημερινότητα. Κάθε φορά που επιστρέφω, το σπίτι μου είναι ίδιο, αλλά όχι εγώ.

Προσωπικά, ποιους σχεδιαστές/αρχιτέκτονες θεωρείτε είδωλα;

Για είδωλο μου έχω μόνο τον Chuck Berry, έναν από τους πρωτοπόρους και ουσιαστικά ιδρυτές της rock n’ roll μουσικής. Όσον αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι, αυτόν τον καιρό θα έμενα σε ένα σπίτι δημιουργημένο από τον Phil Saunders, με interior σχεδιασμό από τον Walter Knoll και θα οδηγούσα ένα αυτοκίνητο φτιαγμένο από τον Nathan Crowley.

Πώς αντικατοπτρίζεται η προσωπικότητά σας στα σχέδια των συλλογών;

Είμαι ένας άνθρωπος που, όσο με γνωρίζεις, μαθαίνεις νέα πράγματα για εμένα. Πρέπει να με ζήσεις στην καθημερινότητα μου, ώστε να καταλάβεις περισσότερα για εμένα. Όπως λέει και ένας πολύ καλός μου φίλος, έχω άπειρα «layers». Έτσι ακριβώς είναι και τα σχέδια μου! Έχουν layers, ομάδες στοιχείων πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, που στο τέλος πάντα «συνεργάζονται» αρμονικά.

paola-navone-x-solo-for-como-dempsey-singapore-2.jpg
Paola Navone X Solo for Como Dempsey Singapore

Ακολουθείτε τα trends στη διακόσμηση;

Έχουμε θέσει τον πήχη αρκετά ψηλά. Το mission statement της SOLO είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος το ύφασμα και τις εφαρμογές του. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι είμαστε μέρος των trends και επηρεάζουμε τον κόσμο του design στον βαθμό που επιδιώκουμε.

Στον προσωπικό χώρο σας ποιο διακοσμητικό χαρακτήρα προτιμάτε;

Αυτόν τον καιρό περνάω την τελευταία φάση της μαύρης περιόδου μου. Όλα τα προσωπικά μου στοιχεία είναι μαύρα και μόνο τα σχέδιά μου έχουν χρώμα.

a-architects-x-solo-for-akrotiri-private-residence-2.jpg
A+ Architects X Solo for Akrotiri Private Residence

Τι συνθέτει μια τυπική μέρα σας στο studio;

Θα είναι κλισέ αυτό που θα πω, αλλά δεν έχουμε τυπική μέρα στο γραφείο. Η εταιρία μας είναι ένα μαύρο κτίριο εσωτερικά και εξωτερικά, που το χειμώνα έχει άπειρη ζέστη και το καλοκαίρι μπορεί να έχει -2 βαθμούς στο εσωτερικό της! Όταν δεν έχουμε δουλειά κάνω εκτροπή στο κινητό μου και πάμε για φαγητό όλη η ομάδα και μετά για παγωτό. Δεν πιστεύω, ότι τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία πρέπει να είναι κλεισμένα πολλές ώρες σε 4 τοίχους. Επίσης, όταν σχεδιάζουμε, θα δείτε άτομα στο πάτωμα να κάνουν σχέδια σε ακουαρέλες, ενώ σε πολλά projects μας κάνουμε διάφορα πειραματικά σχέδια στους τοίχους μας -αρκεί να σου πω, πως έχει χρειαστεί πολλές φορές να βαφτούν από την αρχή-, ώστε να προκύψει ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Ύστερα, το φωτογραφίζουμε και το χρησιμοποιούμε σαν βάση για τα σχέδια μας. Στο digital κομμάτι, συνήθως δουλεύω εγώ με την άμεση συνεργάτιδα μου, Μπιμπί Νικολέρη, με δύο οθόνες ο καθένας μας, ενώ και κατά τη διάρκεια της δουλειάς έχουμε εναλλάξ τον έλεγχο στο Spotify. Η μουσική είναι βασικό κομμάτι της ημέρας μας. Μας τονώνει και μας «τσιτώνει» θετικά. Το αποτέλεσμα της δουλειάς είναι όλο αυτό που βλέπετε.

paola-navone-x-solo-for-eros-santorini-1.jpg
Paola Navone X Solo for Eros Santorini

Τι ετοιμάζετε αυτήν την περίοδο;

To πρώτο SOLO STORE στο Κολωνάκι που θα περιλαμβάνει και studio, όπου θα μπορείτε να δείτε live το σχεδιασμό των αντικειμένων μας.

Ποιο είναι το motto σας;

Change your patterns, σε όλα τα επίπεδα.