fbpixel

Search icon
Search
Swimming time: Όλα τα οφέλη που μας χαρίζει το κολύμπι
WELLNESS

Swimming time: Όλα τα οφέλη που μας χαρίζει το κολύμπι

Ετοιμαστείτε για τις επόμενες βουτιές


Η ενασχόληση με τα αθλήματα και τη γυμναστική έχει πολλά θετικά στην λειτουργία του οργανισμού μας. Πιο συγκεκριμένα, το κολύμπι θεωρείται ίσως και η καλύτερη αερόβια άσκηση γυμναστικής και φυσικά όχι αδίκως! Ανακαλύπτοντας περισσότερα για το εν λόγω άθλημα θα εντυπωσιαστείτε από όλα. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να είστε αθλητές της κολύμβησης, καθώς μπορείτε να το εντάξετε και ερασιτεχνικά στην ζωή σας είτε απολαμβάνοντάς το στη θάλασσα είτε στην πισίνα.

Συνεχίστε να διαβάζετε και βρείτε όσα σπουδαία θετικά συγκεντρώσαμε για εσάς που παρέχονται από το κολύμπι!

Γυμνάζει το σώμα

Το κολύμπι πέρα από το κομμάτι της διασκέδασης που μας προσφέρει θεωρείται και καλή αερόβια άσκηση, γυμνάζοντας ολόκληρο το σώμα μας. Οι αλλαγές που θα δείτε θα εστιάσουν στην δύναμη, στην αντοχή σας, στο χτίσιμο μυϊκής μάζας και θα βελτιωθεί πολύ η εμφάνιση σας σε υγιή πλαίσια. Δεν εξαιρείται καμία ηλικιακή κατηγορία, αφού είναι και άσκηση χαμηλής έντασης, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν και άτομα με αρθρίτιδα, μυοσκελετικούς περιορισμούς ή περιορισμούς λόγω βάρους βάσει ιατρικών ερευνών.

shutterstock-751527397.jpg

Αντιμετώπιση άσθματος

Όσοι έχετε άσθμα, το κολύμπι είναι η ιδανική λύση για να το βελτιώσετε, λόγω του ότι αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων, ενεργοποιώντας το σώμα. Καθώς το νερό είναι πιο πυκνό από τον αέρα, οι πνεύμονες χρειάζεται να εργάζονται πιο σκληρά για να προσφέρουν αρκετό οξυγόνο στο αίμα, δίνοντας τους καλή άσκηση και μειώνοντας τα συμπτώματα άσθματος.

Διατηρεί σε καλά επίπεδα το καρδιαγγειακό σύστημα

Από τους πιο σημαντικούς μυς του οργανισμού είναι αυτός της καρδιάς, που βελτιώνεται όλο και περισσότερο με την ένταξη της κολύμβησης στη ζωή σας. Σύμφωνα με έρευνες, η κολύμβηση ενισχύει την καρδιά και τους πνεύμονες σε τόσο μεγάλο βαθμό, αποτρέποντας τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις κατά 50%, ενώ επίσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.

Αντιμετωπίζει πόνους και τραυματισμούς

Όπως αναφέραμε και παραπάνω το κολύμπι είναι ένα άθλημα που έχει αποδειχθεί απόλυτα ασφαλές για όλους. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, σοβαρών τραυματισμών και αναπηρίας δεν προβλέπεται η απαγόρευση κολύμβησης, αντιθέτως προτιμάται ως η ιδανικότερη ενασχόληση. Επιπλέον, συμβάλλει θετικά και σε τραυματισμούς, θεραπεύοντας σταδιακά τους πόνους και τελικά αποκαθιστώντας την υγεία του ατόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας, όπου άτομα που υπέφεραν σημείωσαν σημαντική διαφορά στη μείωση του πόνου, παρουσιάζοντας λιγότερους φυσικούς περιορισμούς μετά από μερικές προπονήσεις στη πισίνα.

.jpg

Θεραπεύει την ψυχική υγεία

Η ψυχική υγεία μπορεί να εμφανίσει βελτίωση την περίοδο που ασχολείστε με την κολύμβηση. Αυτό συμβαίνει, γιατί συνεισφέρει στην ψυχολογία, δημιουργώντας αίσθηση ικανοποίησης, χαράς και παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση στους άντρες και στις γυναίκες. Θεωρείται ένας δυναμικός τρόπος άσκησης για όσους πάσχουν από άγχος, κατάθλιψη, κακή ψυχολογική κατάσταση. Μέσω των θεραπευτικών ασκήσεων που εκτελούνται μέσα στο νερό είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα αυξάνονται οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη θετική μας διάθεση, όπως και με κάθε αερόβια άσκηση. Επομένως, τολμήστε μια καινούργια απασχόληση, εάν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη περίοδο και θα ανακουφιστείτε σύντομα.

Απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για αθλήματα που αποδίδουν αποτελεσματικά στην μείωση του σωματικού βάρους. Ένα από αυτά, λοιπόν, είναι και η κολύμβηση, αφού μια ώρα εντατικής άσκησης μπορεί να κάψει έως και 500 θερμίδες, επειδή δουλεύουν εντατικά όλοι οι μυς σε ίσους ρυθμούς, χωρίς άσκηση πίεσης. Ακόμη κι αν εντάξετε την καθημερινή κολύμβηση στη ρουτίνα σας δε θα διατρέξετε κανένα θέμα ούτε τραυματισμό κάποιου μυ σε αντίθεση με άλλες αερόβιες ασκήσεις.

2-p29q2.jpg
Αξίζει να σημειωθεί πως οφείλουμε να προσέχουμε το σώμα και τον οργανισμό μας σε όλα τα αθλήματα. Τα οφέλη που προσφέρονται είναι σημαντικά, αλλά θέτουμε ως γνώμονα πάντοτε την υγεία μας! Τολμήστε την συγκεκριμένη ενασχόληση, εάν είστε αρχάριοι και θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.