fbpixel

Search icon
Search
Στον δρόμο για την Eurovision: Η Amanda της Ελλάδας «ανοίγει» τα χαρτιά της λίγο πριν το Τορίνο
MAGAZINE

Στον δρόμο για την Eurovision: Η Amanda της Ελλάδας «ανοίγει» τα χαρτιά της λίγο πριν το Τορίνο

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η χώρα μας εκπροσωπείται στον θεσμό της Eurovision από μια Ελληνίδα της ομογένειας


Αποτελεί μια φρέσκια πρωτοβουλία από την πλευρά της χώρας μας, που είδαμε να εφαρμόζεται έπειτα από χρόνια ξανά πέρυσι, και την οποία στηρίζουμε, κυρίως διότι μας αρέσει πολύ να γνωρίζουμε νέα πρόσωπα και ταλέντα, αλλά κι επειδή, με αυτόν τον τρόπο, «αγκαλιάζουμε» την Ελλάδα που βρίσκεται παντού - σε κάθε μικρή ή μεγάλη κοινότητα της ομογένειας, σε κάθε γωνιά της Γης όπου μιλούν την ελληνική γλώσσα. 

Για τον απόδημο ελληνισμό που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, που ενώνεται με μνήμες και λησμονιά και που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δικού μας όλου, η ΕΡΤ ρίχνει ξανά τον μεγεθυντικό της φακό σε ανερχόμενα αστέρια εκτός συνόρων για την εκπροσώπησή μας στον διαγωνισμό της Eurovision. Έτσι, φέτος μαθαίνουμε για την αιθέρια ύπαρξη που ακούει στο όνομα Amanda Georgiadis Tenfjord, μια δροσερή φωνή από τη Νορβηγία, ένα νεραϊδίσιο κορίτσι, που σκαλί σκαλί διαγράφει τη δική της επιτυχημένη πορεία στη σκανδιναβική χώρα. «Το φθινόπωρο προσέγγισε την εταιρία μου ο συνθέτης Δημήτρης Κοντόπουλος, λέγοντας ότι του είχαν μιλήσει για εμένα γνωστοί νορβηγοί παραγωγοί. Ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να στείλω ένα τραγούδι στην ΕΡΤ, για να διεκδικήσω την εκπροσώπηση της χώρας μας στον διαγωνισμό, καθώς θεωρούσε, τόσο τη μουσική μου όσο και εμένα την ίδια, μια εξαιρετική επιλογή. Κάπως έτσι έστειλα το τραγούδι - με τη λογική ότι δεν έχω τίποτα να χάσω. Κι η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ότι θα είμαι αυτή που θα επιλεγώ», αποκαλύπτει.

Who is Amanda?

eurovision-20227764.jpg
Φωτογραφία Γιάννης Βασταρδής |Styling Έλενα Οικονόμου | hair & make up Mary Ann

Με καταγωγή από τα Ιωάννινα, η νεαρή ερμηνεύτρια μεγάλωσε στο Τένφγιορντ της Νορβηγίας, ενώ τα τελευταία χρόνια κινείται μεταξύ Τρόντχαϊμ και Όσλο - στο πρώτο για τις σπουδές της στην Ιατρική, στο δεύτερο για τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις στη μουσική. Για την Amanda, το τραγούδι ήταν από πάντα η κλίση της, γι’ αυτό και το επέλεξε από πολύ μικρή ηλικία: «Ξεκίνησα τα μαθήματα πιάνου, όταν ήμουν 5 χρονών. Ακολούθησε το κλασικό τραγούδι κι άρχισα να γράφω τη δική μου μουσική στα 16 μου. Τότε ήταν που έλαβα μέρος και σ’ έναν μουσικό διαγωνισμό, όπου κέρδισα το έπαθλο να μπορώ να ηχογραφήσω τα δικά μου τραγούδια σε στούντιο. Στη συνέχεια, τα ανέβασα στο Spotify και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα», θυμάται. Στα μαθητικά της χρόνια στο ανώτερο γυμνάσιο Fagerlia, όπως έχει δηλώσει, ήταν συμμαθήτρια με την καλλιτέχνιδα Sigrid, από την οποία κιόλας εμπνεύστηκε για να ξεκινήσει και τη δική της μουσική καριέρα. «Μου αρέσει η απλότητά της, τόσο στη μουσική όσο και στην εικόνα. Δεν είναι καθόλου επιτηδευμένη. Το αντίθετο, περνάει το μήνυμα της φυσικότητας, κι αυτό είναι κάτι που ταιριάζει απόλυτα και με τη δική μου ιδιοσυγκρασία», αναφέρει για τα μαθήματα που χάρισε η μία στην άλλη.

Η ίδια, από τη μέχρι τώρα πορεία της, ξεχωρίζει ως σταθμό το τραγούδι της “Then I fell in love”, που γνώρισε τεράστια ραδιοφωνική επιτυχία στη Νορβηγία. Ήταν τότε που το ευρύ κοινό τη γνώρισε κι άρχισε να ακούει τη μουσική της. Σήμερα, μεταξύ άλλων, είναι μια τυπική φοιτήτρια της Ιατρικής: «Αυτήν τη στιγμή είμαι απόλυτα συγκεντρωμένη στις σπουδές μου, καθώς τον Ιούνιο θα δώσω εξετάσεις για το ιατρικό δίπλωμα. Μάλιστα, στο Τορίνο θα έχω πάρα πολύ διάβασμα. Με φαντάζομαι ήδη στο καμαρίνι με τα βιβλία μου!»

What about Eurovision?

2-xIsfd.jpg

Το ελληνικό τραγούδι αυτό καθ’ αυτό, που θα παρουσιαστεί επί σκηνής στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό, αποτελεί μια επιλογή ιδιαίτερη και πρωτότυπη στο track list των συμμετοχών μας έως τώρα. «Η αλήθεια είναι ότι είναι το αγαπημένο μου τραγούδι που έχω γράψει ποτέ. Το “Die together” δεν το έγραψα για τον διαγωνισμό, αλλά για να εξωτερικεύσω τα συναισθήματά μου έπειτα από έναν χωρισμό. Όταν μίλησε ο Δημήτρης Κοντόπουλος με την εταιρία μου για το τραγούδι που θα έστελνα στην ΕΡΤ, του προωθήσαμε 3 κομμάτια, και η αλήθεια είναι ότι αυτός το επέλεξε ως το κατάλληλο», εξομολογείται. Η Amanda, ως νεαρό κορίτσι, έχει νιώσει από μικρή τον παλμό της συγκεκριμένης διοργάνωσης, θαυμάζοντας μερικές από τις πιο σπουδαίες στιγμές της: «Η Eurovision είναι αναμφισβήτητα για εμάς τους καλλιτέχνες μια μοναδική ευκαιρία να δείξουμε τη δουλειά μας. Πέρα από αυτό, όμως, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι εκπροσωπούμε τη χώρα μας και όχι τον εαυτό μας. Όπως έχω ξαναπεί, στη βαθμολογία στο τέλος λένε “Greece” και όχι “Amanda Georgiadi” ή “Amanda Tenfjord”». Όσο για το πώς αισθάνεται που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας, δηλώνει με ειλικρίνεια: «Αν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματά μου με μια λέξη, αυτή θα είναι ευθύνη». «Οι γονείς μου νομίζω ότι έχουν χαρεί περισσότερο από εμένα. Η μητέρα μου μού είπε ότι πάντα πίστευε ότι θα εκπροσωπούσα τη χώρα μας στον διαγωνισμό», συμπληρώνει.

Για την Ελλάδα, μετά την περσινή συμμετοχή της Stefania, είναι η δεύτερη φορά που επιλέγεται ένας καλλιτέχνης της ομογένειας, ώστε να εκπροσωπήσει τραγουδιστικά τη χώρα στην Ευρώπη. «Για εμάς, τους Έλληνες του εξωτερικού, πέρα από την αγάπη για τη χώρα μας, υπάρχει και το έντονο συναίσθημα της νοσταλγίας. Είναι, λοιπόν, πολύ τιμητικό που η ΕΡΤ μάς δίνει ίσες ευκαιρίες με τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Η Stefania έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση πέρσι και, όταν την είδα στη σκηνή, σκέφτηκα ότι του χρόνου θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση της. Και κοίτα πώς τα έφερε η ζωή και είμαι!» σημειώνει γελώντας. Το video clip του τραγουδιού γυρίστηκε στη Σύμη, όπου η Amanda γνώρισε και την έννοια της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας: «Η υποδοχή του δημάρχου και όλων των κατοίκων ήταν μοναδική. Η Σύμη είναι ένα πανέμορφο νησί, σαν σκηνικό ταινίας, και οι άνθρωποί της ιδιαίτερα ανοιχτόκαρδοι», λέει. Τελικά, τι είναι η Ελλάδα για εκείνη; «Η χώρα μου», απαντά αφοπλιστικά, κι εμείς της ευχόμαστε: «Καλή επιτυχία»!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2022