fbpixel

Search icon
Search
Στο show της Bottega Veneta στο Μιλάνο την παράσταση έκλεψαν οι ιδιαίτερες καρέκλες με τη μορφή ζώων - Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτές;
DESIGN NEWS

Στο show της Bottega Veneta στο Μιλάνο την παράσταση έκλεψαν οι ιδιαίτερες καρέκλες με τη μορφή ζώων - Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτές;

Ο Matthieu Blazy πέρασε και πάλι το δικό του μήνυμα ως φόρο τιμής στην αιώνια παιδικότητα


Όταν οι παρευρισκόμενοι στην επίδειξη της Bottega Veneta για το show της συλλογής Spring/Summer 2025 στο Μιλάνο το Σάββατο πήραν τις θέσεις τους, δεν βρέθηκαν σε κλασικές καρέκλες. Αντ' αυτού, βυθίστηκαν σε δερμάτινες πολυθρόνες με όψη ζώου. Ο Matthieu Blazy δεν είναι άγνωστος στη δημιουργία ενός ξεχωριστού σκηνικού για τα shows του. Για την επίδειξή του την άνοιξη του 2023, οι καλεσμένοι κάθισαν σε καρέκλες από ρητίνη που σχεδίασε ο Gaetano Pesce. Τώρα, οι νέες αυτές καρέκλες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, αστέρες όπως ο A$AP Rocky και ο Jacob Elordi απόλαυσαν το show από τις άνετες δημιουργίες, που έχουν γίνει viral στο TikTok.

bottega-ss25-empy408538-hr-16-9.webp
Photo: Matteo Canestraro


Οι καρέκλες αυτές είναι ένας ύμνος σε «έναν χαρούμενο κόσμο που κατοικείται από φιλικούς συντρόφους που σε κάνουν να χαμογελάς και να λες "ουάου"», εξηγεί ο Blazy. Παρήγγειλε τη συλλογή αφού έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της απαλότητας, του αντιφορμαλισμού και της πλαστικότητας της καρέκλας - όλα αυτά είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις τσάντες με την υπογραφή της Bottega Veneta. Η Sacco chair, στην οποία βασίστηκε ο fashion designer, σχεδιάστηκε το 1968 από τους Piero Gatti, Cesare Paolini και Franco Teodoro - αλλά η εκδοχή του Blazy αποδίδει το κάθισμα σε μορφές ζώων κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από δέρμα. Στην επίδειξη του Μιλάνου εμφανίστηκαν 15 ζώα, τα οποία ήταν διαθέσιμα σε διάφορα σχέδια: σκύλος, πάντα, κουνέλι, πουλί, φίδι, πασχαλίτσα, κοτόπουλο, δεινόσαυρος, βίδρα, ελέφαντας, γάτα, αλεπού, αρκούδα, άλογο και φάλαινα.

bottega-ss25-empy408430-hr-1-1.webp
Photo: Matteo Canestraro


Ο σχεδιασμός σκηνικών έχει γίνει ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση του κόσμου της μόδας - ή τουλάχιστον έτσι φαντάζει από την πλευρά του Blazy. Από το 2023, λοιπόν, ο ίδιος ξεκίνησε μια σειρά συνεργασιών με καρέκλες για τη διάσημο brand. Κατά τη διάρκεια του show για τη σεζόν Winter 2024, o Blazy παρουσίασε μια παραλλαγή του εμβληματικού καθίσματος LC14 Tabouret Cabanon του Le Corbusier. Αλλά με την τελευταία συλλογή, ο Blazy ρωτάει ρητά: «γιατί πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα παιδικά μας πράγματα;».

827474-v5i10-8658-a-uc1838658.webp


Τώρα, 56 χρόνια μετά την κυκλοφορία της κλασικής Sacco chair, o Blazy αποφάσισε να δώσει στην καρέκλα μια νοσταλγική εκδοχή. Bασίστηκε στην έννοια της παιδικής ηλικίας - «με ενδιέφερε η ιδέα του "ουάου", η απορία που έχεις ως παιδί όταν δοκιμάζεις κάτι - είναι σχεδόν σαν την πρώτη σου επαφή με τη μόδα, όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά τα ρούχα των γονιών σου», δήλωσε ο ίδιος στη Nicole Phelps της Αμερικάνικης Vogue. Οι καρέκλες συμβόλιζαν αυτήν τη χαρούμενη και παιχνιδιάρικη ευαισθησία, αναπαριστώντας το είδος των επίπλων που μπορεί κανείς να βρει σε ένα παιδικό δωμάτιο. 

827597-v5i10-8682-a-uc1839442.webp


Η συλλογή με τις καρέκλες φέρει τον τίτλο "The Ark" κι ένας μέρος αυτής είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Bottega Veneta. Αξίζει να σημειωθεί πως τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα παρουσιαστεί στο Design Miami, όπου θα πωλούνται αποκλειστικά το ανοιχτό γκρι κουνέλι και το λευκό κοτόπουλο. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, η συλλογή θα συνεχίσει να πωλείται σε μικρούς αριθμούς.