fbpixel

Search icon
Search
Στη Φωτιά: Οι σκέψεις μας για την ταινία που άνοιξε το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
ARTS & CULTURE

Στη Φωτιά: Οι σκέψεις μας για την ταινία που άνοιξε το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η οποία αποτελεί την επίσημη πρόταση της Γαλλίας για τα Oscars του 2024


Με μια λαμπερή βραδιά ξεκίνησε ο φετινός θεσμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ένα από τα σημαντικότερα events της πόλης σήκωσε αυλαία χθες, 2 Νοεμβρίου, και θα βρίσκεται κοντά μας έως τις 12/11, με πλήθος από διακεκριμένες πολυαναμενόμενες προβολές που αξίζουν την προσοχή μας. Το 64ο TIFF άνοιξε με την ταινία "La Passion de Dodin Bouffant", ή αλλιώς «Στη Φωτιά», κι εμείς ήμασταν εκεί για να την παρακολουθήσουμε.

Παρακάτω, όλες οι σκέψεις μας γι' αυτήν την ταινία, τι ξεχωρίσαμε, τι μας έκανε εντύπωση και η άποψή μας για το αν τελικά η επίσημη πρόταση της Γαλλίας για τα επερχόμενα βραβεία Όσκαρ αξίζει!

Μια ταινία αφιερωμένη στη Μαγειρική Τέχνη

646f4ffa38aec-3717733.jpg

Η μαγειρική και το σινεμά είχαν ανέκαθεν μια σχέση αγάπης, με την πρώτη να χαρίζει έμπνευση και με το δεύτερο να ανταποδίδει με φόρους τιμής που ερεθίζουν το μυαλό, το θυμικό και τους σιελογόνους αδένες. Καμία ταινία για το φαγητό, όμως, δεν αγγίζει το μεγαλείο και την ομορφιά, την πυκνότητα και τον πλούτο του «Στη φωτιά», όπου ο σκηνοθέτης Tran Anh Hung «μαγειρεύει» με ιδανικά υλικά τη Juliette Binoche και τον Benoît Magimel και παραδίδει ένα αριστοτεχνικό πιάτο για την κουζίνα, την καρδιά, τον έρωτα και την ελευθερία. 

Η Binoche είναι η σπουδαία μαγείρισσα ενός γκουρμέ γαιοκτήμονα, με τον οποίο μοιράζεται την κουζίνα -και τη ζωή της, αλλά δίχως τα περιοριστικά δεσμά του γάμου-, και μαζί συνθέτουν μια συμφωνία γεύσης κι ενός αδάμαστου τρόπου ζωής σε μια μικρή Εδέμ ευδαιμονίας, ομορφιάς και σεβασμού. 

Ποτέ μια ταινία για τη μαγειρική δε μίλησε με τόσο ήσυχο και γευστικό τρόπο για τόσα πολλά, και ποτέ η απόλαυση δεν κινηματογραφήθηκε τόσο φιλοσοφημένα!

Ο έρωτας στο επίκεντρο

eyjidwnrzxqioijmzgmtc2l0zxb1ymxpyy1tzwrpys1wcm9kiiwia2v5ijoidxbsb2fkc1wvmjaym1wvmdvclze1njkzoc1zy2fszwquanbniiwizwrpdhmionsicmvzaxplijp7indpzhroijo1ntysimzpdci6imnvdmvyin19fq.jpg

Η Τέχνη της μαγειρικής είναι η κοινή «γλώσσα» επικοινωνίας των δύο πρωταγωνιστών. Ή μήπως είναι και κάτι άλλο αυτό που τους ενώνει; Τι παραπάνω μπορεί να έχει η σχέση μιας εργαζόμενης με το αφεντικό της; Η εξέλιξη αυτής της ταινίας έρχεται να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν στον θεατή στην αρχή της προβολής, με τον Tran Anh Hung να μην αφήνει απορίες μέσα από την πλοκή που έχει επιλέξει γι' αυτό το έργο. Ένα μυστήριο, όμως, παραμένει καθ' όλη τη διάρκεια του "La Passion de Dodin Bouffant".

20 χρόνια ο ένας στο πλευρό του άλλου. 20 χρόνια μοιράζονται την ίδια αγάπη για το καλό φαγητό. Η μεταξύ τους σχέση, παρόλα αυτά, δε θυμίζει αυτήν που συνήθως έχει μια εργαζόμενη που εκτελεί χρέη ενός άλλου. Τα τόσα χρόνια που δουλεύουν μαζί τούς έχουν φέρει πιο κοντά - παραπάνω από αυτό που θα φανταζόμασταν! Όταν η κουζίνα κλείνει, οι στιγμές τους έχουν άλλο χαρακτήρα - συναισθηματικό, ερωτικό. 

Η πόρτα του υπνοδωματίου της Binoche παραμένει πολλές φορές ανοιχτή για τον Magimel. Ο σεβασμός μεταξύ τους είναι ένα στοιχείο που δε χάνεται ποτέ, όποια τροπή κι αν έχει πάρει η σχέση τους. Το κλίμα ερωτισμού στην ατμόσφαιρα κυριαρχεί σε κάθε σκηνή όπου τους βλέπουμε μαζί, αλλά η απόφαση να προχωρήσουν σε γάμο ίσως να μην είναι και η πιο σωστή. Τι παραπάνω θα τους προσέφερε άλλωστε; Τι παραπάνω μπορεί να έχουν αυτοί οι δύο άνθρωποι όταν έχουν μάθει να μοιράζονται απλώς την ίδια κουζίνα; Είναι, όμως, και αυτές οι προσωπικές στιγμές μεταξύ τους... Η δύναμη της συνήθειας είναι ένας καλός λόγος για να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους ως έχει. Τους αρκεί, όμως, αυτός ο συμβιβασμός;

Haute cuisine, γαλλική εξοχή κι ένα αναπάντεχο γεγονός

0667191.jpg

Αναδεικνύοντας με τον γοητευτικό τρόπο τη γαλλική εξοχή, παρατηρούμε τις ομορφιές της φύσης, το πέρασμα της κάθε εποχής και το αποτύπωμά τους στο όλο σκηνικό. Κάπου εκεί, ανάμεσα στις καταπράσινες πεδιάδες, βρίσκεται και το σπίτι τού γαιοκτήμονα, που κάνει από μακριά αισθητή την παρουσία του χάρη στις μυρωδιές από την κουζίνα του, όπου μπορεί κανείς να εντοπίσει ακόμα και τα πιο σπάνια -πάντα ολόφρεσκα- υλικά. 

Ποτέ ξανά η μαγειρική δεν αντιμετωπίστηκε σκηνοθετικά με τόση μαεστρία, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για πραγματική Τέχνη!

Spoiler alert: Όλα μοιάζουν γαλήνια, τα καλέσματα σε δείπνο συνεχίζονται και η κουζίνα δε σταματάει ποτέ να δουλεύει. Ένα αναπάντεχο γεγονός έρχεται να ανατρέψει τα πάντα. Να αλλάξει εντελώς τη διάθεση και τη ζωή, γενικότερα, του πρωταγωνιστή, ο οποίος τώρα αισθάνεται πιο μόνο από ποτέ άλλοτε. Η γυναίκα που αγάπησε όσο καμία άλλη μοιάζει αναντικατάστατη στα μάτια του και πια δεν μπορεί να την έχει δίπλα του. Από τη μια στιγμή στην άλλη νιώθει πως χάνει τα πάντα και τίποτα δεν μπορεί να του προσφέρει χαρά - ούτε καν το φαγητό! Η ζωή, όμως, συνεχίζεται και πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται...

capture-decran-2023-10-11-a-17.jpg


Οι απόψεις διίστανται γι' αυτήν την παραγωγή. Είναι από τις περιπτώσεις αυτού που ονομάζουμε "love or hate". Παρόλα αυτά, κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο όμορφα είναι γυρισμένη και το πόσο ταιριαστοί με τους ρόλους τους είναι οι ηθοποιού. Μια πολλά υποσχόμενη δουλειά, που κατάφερε να αποσπάσει το Βραβείο Σκηνοθεσίας Cannes Film Festival 2023, ενώ αποτελεί την επίσημη πρόταση της Γαλλίας για τα Oscars του 2024.

Δείτε το trailer: