fbpixel

Search icon
Search
Stay at home: 4 πεντανόστιμες και εύκολες συνταγές για γιορτινά gatherings
TASTE

Stay at home: 4 πεντανόστιμες και εύκολες συνταγές για γιορτινά gatherings

Ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας


Η εορταστική περίοδος συνεχίζεται κι όπως όλα δείχνουν η παραμονή μας στο σπίτι θα είναι πολύ συχνή τις επόμενες μέρες. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το να μαγειρέψουμε και να καλέσουμε λίγους φίλους για το απόλυτο festive gathering. Για να τους εντυπωσιάσετε δεν είναι απαραίτητο να περάσετε πολλές ώρες στην κουζίνα. Φροντίστε να επιλέξετε νόστιμες συνταγές, τις οποίες θα εκτελέσετε απλά και γρήγορα. 

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε 4 πεντανόστιμα πιάτα για αξέχαστες στιγμές στο σπίτι, τα οποία θα «μαγέψουν» και τους πιο απαιτητικούς. 

Μανιταρόσουπα βελούδινη & τυρένια

dodoni-manitarosoupa-mushroom-soup-kentriki-1200x800.jpg

Υλικά: 

Για την σούπα

  • 30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια δάσους
  • 1 ½ λίτρο καυτό νερό
  • 1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, σε λεπτές φέτες
  • 300 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες
  • 400 γρ. μανιτάρια Portobello ή Brown, σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. ρύζι τύπου Καρολίνα
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 70 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση: 

Βάζουμε σε μπολ τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα περιχύνουμε με 500 ml καυτό νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 5-7 λεπτά. Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να χάσουν τον όγκο τους. Παράλληλα στραγγίζουμε τα μουλιασμένα μανιτάρια δάσους, κρατώντας το νερό τους και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Συνταγή: Madame Ginger 

Ριζότο κολοκύθας με γκοργκοντζόλα

rizoto-kolokithas-me-gorgotzola-site.jpg

Υλικά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
  • 280 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 250 γρ. πουρέ κολοκύθας 
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 800 γρ. νερό
  • 150 γρ. γκοργκοντζόλα
  • 100 γρ. ραντίτσιο

Για το σερβίρισμα

    • Φύλλα θυμαριού
    • πιπέρι

    Εκτέλεση: 

    Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το θυμάρι, το ρύζι, και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί η μισή ποσότητα. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Ρίχνουμε το νερό σε 3 δόσεις και περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη ποσότητα προτού ρίξουμε την επόμενη. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μόλις απορροφηθεί η τελευταία δόση του νερού και το ρύζι έχει μαλακώσει. Προσθέτουμε την γκοργκοντζόλα σε κομμάτια και ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να απορροφηθεί εντελώς στο ριζότο. Κόβουμε το ραντίτσιο στη μέση και έπειτα σε λεπτές φέτες. Διακοσμούμε το ριζότο με το ραντίτσιο και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και πιπέρι. Σερβίρουμε.

    Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 

    Αρνάκι ψητό με πατάτες 

    shutterstock-787700647.jpg

    Υλικά: 

    • 1 μπούτι από αρνάκι, ή όσο θέλουμε
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • Ελαιόλαδο όσο θέλουμε
    • 1 με ενάμιση κιλό πατάτες
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Λεμόνι

    Εκτέλεση: 

    Tρυπάμε το μπουτάκι του αρνιού σε διάφορα μέρη και βάζουμε μικρά κομμάτια από σκόρδο. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε το κρέας καλά και βάζουμε το αρνάκι σε μια γάστρα ή στρογγυλό ταψί με ελαιόλαδο, λεμόνι και νεράκι. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C (πάνω-κάτω), και το γυρίζουμε 1-2 φορές για καλύτερο ψήσιμο. Αφήνουμε το κρέας μας να ψηθεί για 50-60 λεπτά. Αν δεν έχετε γάστρα με καπάκι, μπορείτε αν το βάλετε πάνω ένα αλουμινόχαρτο. Μετά, προσθέτουμε και τις πατάτες, που έχουμε κομμένες κυδωνάτες, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν. Ο χρόνος που θα αφήσουμε να ψηθούν εξαρτάται από το φούρνο μας και από το πόσο μαλακό θέλουμε να είναι το κρέας. Σε περίπτω ση που διαθέτετε γάστρα με καπάκι, βγάλτε το καπάκι την τελευταία μισή ώρα.

    Εγγλέζικο καρότο κέικ

    sokolatenio-keik-karotou-768x645.jpg

    Υλικά: 

    • 60 γρ. κακάο
    • 130 γρ. ψιλοτριμμένο καρότο
    • 150 γρ. βούτυρο
    • 220 γρ. γάλα
    • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
    • 250 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη
    • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    • 1 κ.γλ. σόδα
    • 2 πρέζες αλάτι
    • 2 βανίλιες
    • 3 μεγάλα αυγά

    Για το γλάσο σοκολάτας

    • 60 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
    • 120 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
    • 1 κ.γλ. μέλι

    Εκτέλεση: 

    Για το μείγμα του κέικ

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C βαθμούς στις αντιστάσεις, θα ψήσουμε στη κάτω σχάρα του φούρνου. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε φόρμα του κέικ 25 εκατ. με τρύπα στην μέση. Με το κόσκινο, κοσκινίζουμε το κακάο, το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σε μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4 με 5 λεπτά να κρεμώσουν. Ένα-ένα ρίχνουμε τα αυγά και τις βανίλιες. Προσθέτουμε εναλλάξ τα κοσκινισμένα υλικά και το γάλα. Προσθέτουμε το καρότο και ανακατεύουμε με σπάτουλας το μείγμα για το κέικ. Αδειάζουμε στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε περίπου μία ώρα, μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα από ένα μαχαίρι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Για το γλάσο

    Βάζουμε σε μπεν μαρί, σε χαμηλή φωτιά τη σοκολάτα, το βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρουμε μόλις λιώσει. Όσο είναι ζεστό το γλάσο είναι πολύ ρευστό. Όταν κρυώνει, σταθεροποιείται. Αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, με κουτάλι το περιχύνουμε.

    Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου