fbpixel

Search icon
Search
Sober travel: Το επόμενο trend στα ταξίδια είναι να τα περνάς νηφάλιος
TRAVEL

Sober travel: Το επόμενο trend στα ταξίδια είναι να τα περνάς νηφάλιος

Ακόμα και αν έχεις συνηθίσει να απολαμβάνεις τα κοκτέιλ σου...


Έχετε σκεφτεί ποτέ διακοπές χωρίς αλκοόλ; Διασκέδαση στην παραλία χωρίς ένα κοκτέιλ ή ένα δροσερό ποτήρι κρασί; Ναι, είναι δύσκολο να το σκεφτείτε, παρόλα αυτά, η νέα τάση που έχει αρχίσει να καταλαμβάνει ταξιδιώτες από όλες τις γωνιές της γης, προτείνει το sober travel - και φαίνεται πως ένα «νηφάλιο ηλιοβασίλεμα» είναι πολύ καλύτερο! Κάπως έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα επιλέγουν να μην πίνουν στις διακοπές για να έχουν πιο προσεκτικές -και ουσιαστικές- ταξιδιωτικές εμπειρίες που τους αφήνουν να φαίνονται (και να αισθάνονται!) στα καλύτερά τους όταν έρθει η ώρα να γυρίσουν σπίτι. Ας γνωρίσουμε όμως αυτό το όλο και αυξανόμενο trend καλύτερα...

Αν και πάντα υπήρχαν πολλοί που επέλεγαν να μην καταναλώνουν αλκοόλ, τα τελευταία χρόνια η νηφαλιότητα θέτεται στο επίκεντρο της προσοχής. Καθώς συνολικά, το κίνημα ευεξίας συνεχίζει να μεγαλώνει σε όλους τους τομείς, πολλοί νέοι άνθρωποι κάνουν τη συνειδητή επιλογή να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ ή να το κόψουν εντελώς. Οι Gen Zers φέρονται να πίνουν 20% λιγότερο από τις προηγούμενες γενιές, ενώ το 49% των millennials δήλωναν ότι θέλουν να «πίνουν λιγότερο» το 2024. Καθώς οι άνθρωποι είναι πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ για την υγεία και την ευεξία, είναι δύσκολο να αγνοήσουν τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ, ενώ οι περισσότεροι από εμάς αναζητούν δραστηριότητες και ποτά που ενθαρρύνουν τη διασκέδαση, τη χαλάρωση, την άνεση και τον εορτασμό, χωρίς να είναι μεθυσμένοι.

shutterstock-1551349628.jpg

Σύμφωνα με μια έκθεση της Expedia για το 2023, το 40% των ταξιδιωτών είναι πιθανό να δοκιμάσουν το το επόμενο έτος. Τα sober travel, ή dry tripping, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, επειδή οι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να βιώσουν διακοπές που τους ενθαρρύνουν να αισθάνονται καλύτερα και να ζουν τις εμπειρίες στο έπακρον - χωρίς hangover. Θέλουν όλες οι πτυχές της ζωής τους να αντικατοπτρίζουν τους στόχους, τις αξίες και τον τρόπο ζωής τους, ακόμα και όταν ταξιδεύουν.

Ακόμα και για εσάς που αγαπάτε τις μαργαρίτες ή ένα μάι τάι, αυτού του είδους οι διακοπές έχουν τη γοητεία τους. Tο να είσαι νηφάλιος όταν βρίσκεσαι σε μια παραλία ή όταν εξερευνάς ένα νέο μέρος με ωραία κοκτέιλ μπαρ δεν ακούγεται και το πιο ελκυστικό, αλλά όταν αφαιρείς το ποτό από τη συνθήκη, ενισχύεται η εμπειρία. Βασίζεσαι στην ειλικρινή συζήτηση, στην πραγματική χαλάρωση και διαύγεια και γενικά, συνειδητοποιείς ότι δεν χρειάζεσαι μια μπύρα ή μια μαργαρίτα για να δημιουργήσεις υπέροχες αναμνήσεις! 

Τα οφέλη των νηφάλιων διακοπών

shutterstock-1938471853.jpg

Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους -ιδιαίτερα για τους λάτρεις της φυσικής ομορφιάς- είναι το γεγονός ότι η αποχή από το αλκοόλ θα απογειώσει την εμπειρία των διακοπών σας. Αν έχετε κοιταχτεί ποτέ στον καθρέφτη το βράδυ μετά από αρκετή τεκίλα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το αλκοόλ έχει κάποιες όχι και τόσο καλές επιπτώσεις στο δέρμα. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αφυδάτωση της επιδερμίδας, κάνοντάς την να φαίνεται θαμπή, ξηρή και ξεφλουδισμένη, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση, η οποία συμβάλλει στο πρήξιμο του προσώπου και τα πρησμένα μάτια. 

shutterstock-2174187777.jpg

Ευτυχώς, τα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο έχουν αντιληφθεί το γεγονός ότι οι sober travellers αναζητούν καλύτερες μη αλκοολούχες επιλογές για να βελτιώσουν τις εμπειρίες τους και έχουν αρχίσει να αναβαθμίζουν τις παροχές τους αναλόγως. Το πρόγραμμα "Zero Proof, Zero Judgment" του Hyatt Hotel Group εφοδιάζει τα μπαρ σε όλες τις ιδιοκτησίες της μάρκας με μη αλκοολούχα ποτά των Ritual Zero Proof και Fever-Tree. Τα εστιατόρια σε ορισμένες κρουαζιέρες Celebrity Cruises προσφέρουν τώρα mocktails που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον σεφ Daniel Boulud. Το Wynn Las Vegas έχει ένα μενού μη αλκοολούχων ποτών που βασίζεται σε συστατικά που προωθούν την ευεξία, όπως ashwagandha και μανιτάρια reishi, και το Fairmont Kea Lani στο Maui της Χαβάης εισήγαγε ένα πλήρες μενού mocktail στο μπαρ Pilina -για να αναφέρουμε μερικά.

Μετατοπίζοντας το επίκεντρο του ταξιδιού από το αλκοόλ -και διευκολύνοντας τον εαυτό σας να βρει εναλλακτικές επιλογές- θα διαπιστώσετε ότι δεν θα σας λείψει καθόλου. Και όταν η εντύπωση των διακοπών σας στην μνήμη σας θα είναι ακόμα έντονη όταν επιστρέψετε πίσω, θα είστε ευτυχείς που το δοκιμάσετε.