fbpixel

Search icon
Search
Skin cycling: Γνωρίστε το τελευταίο skincare trend του Tik Tok
FACE & BODY

Skin cycling: Γνωρίστε το τελευταίο skincare trend του Tik Tok

Μάθετε τα πάντα για τη νέα μέθοδο που χαρίζει λεία και λαμπερή επιδερμίδα


Η υγιής, ενυδατωμένη, αψεγάδιαστη και με λάμψη που πηγάζει εκ των έσω επιδερμίδα αποτελεί πολυπόθητο στόχο για την πλειονότητα των γυναικών, ο οποίος, όμως, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολος αρκετές φορές. Ειδικά τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον για τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας έχει αυξηθεί, προκαλώντας ταυτόχρονα σύγχυση με την πληθώρα skincare προϊόντων στην αγορά και την ένταξή τους στην καθημερινή ρουτίνα. Το trend του skin cycling ως απάντηση στο πρόβλημα προτείνει ένα πλάνο τεσσάρων ημερών, κατά τις οποίες η skincare ρουτίνα προσαρμόζεται ανάλογα με την ημέρα, ενώ είναι ασφαλής επιλογή ακόμη και για ευαίσθητες επιδερμίδες, αφού δεν συστήνεται η καθημερινή χρήση ενεργών συστατικών.

Τι ακριβώς είναι τo skin cycling;

1-zATGS.jpg

H Dr. Whitney Bowe, Αμερικανή δερματολόγος, εμπνεύστηκε την ιδέα του έπειτα από την παρατήρηση ότι πολύς κόσμος χρησιμοποιεί πολλά skincare προϊόντα δημιουργώντας περίπλοκες ρουτίνες. Η απάντηση στη σύγχυση αυτή, είναι η συστηματική και στοχευμένη χρήση λιγότερων προϊόντων, όπως υποστηρίζει. Όλη η ιδέα πίσω από τη μέθοδο, έγκειται στην εξισορρόπηση της συχνότητας της χρήσης ενεργών συστατικών με την ενυδάτωση και καταπράυνση της επιδερμίδας, δηλαδή, ο κάθε κύκλος αποτελείται από τέσσερις ημέρες: Το πρώτο βράδυ ανήκει στην απολέπιση, το δεύτερο στα ρετινοειδή, ενώ το τρίτο και το τέταρτο βράδυ δίνεται βαρύτητα στην αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού μέσω της ενυδάτωσης και της διασφάλισής της με πιο πλούσιες φόρμουλες.

Πρώτο βράδυ

Για την απολέπιση της επιδερμίδας, συστήνεται ένα χημικό απολεπιστικό προϊόν που να μην ξεβγάζεται, όπως ένα serumμε AHAs ή BHAs. Χρησιμοποιήστε το έπειτα από τον καθαρισμό του προσώπου με ένα απαλό καθαριστικό με ενυδατικούς παράγοντες και αφού έχει στεγνώσει καλά το δέρμα. Ολοκληρώστε τη ρουτίνα απλώνοντας την ενυδατική σας κρέμα.

Δεύτερο βράδυ

Καθώς τα ρετινοειδή είναι τα πιο ισχυρά συστατικά που μπορείτε να εντάξετε στη skin cycling ρουτίνα σας, σε περίπτωση που δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ, φροντίστε να δημιουργήσετε ένα μικρό προστατευτικό στρώμα στην επιδερμίδα απλώνοντας ικανοποιητική ποσότητα της ενυδατικής σας κρέμας σε ευαίσθητα σημεία του προσώπου (κάτω από τα μάτια, γύρω από τα χείλη, στα πλαϊνά στη βάση της μύτης και τον λαιμό). Έπειτα, αφού έχετε βεβαιωθεί πως το πρόσωπό σας είναι απόλυτα στεγνό, καθώς η νωπή επιδερμίδα ενισχύει τη διείσδυση του ρετινοειδούς και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, απλώνετε το προϊόν σε μέγεθος ενός μπιζελιού στο πρόσωπο και κλειδώνετε ξανά με ενυδατική κρέμα.

Τρίτο και τέταρτο βράδυ

Η ενυδάτωση είναι ο πρωταγωνιστής των δύο τελευταίων step του skin cycling, καθώς η επιδερμίδα χρειάζεται καταπράυνση και ένα διάλειμμα από τα ενεργά συστατικά. Επενδύστε σε ενυδατικά serums και κρέμες χωρίς ενεργά συστατικά και άρωμα, τα οποία περιέχουν κεραμίδια, γλυκερίνη και υαλουρονικό οξύ που θα δώσουν στην επιδερμίδα μία ανάσα ανακούφισης και θα κλειδώσουν την απαραίτητη υγρασία που τόσο χρειάζεται.

Η πρωινή ρουτίνα

Το morning skincare μπορεί να απαρτίζεται από ένα απαλό καθαριστικό, serum με βιταμίνη C, ενυδατική κρέμα με καταπραϋντικούς παράγοντες και, φυσικά, αντηλιακό.

Ποια είναι τα οφέλη του skin cycling;

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της χημικής απολέπισης σε συνδυασμό με τα ρετινοειδή για λαμπερή επιδερμίδα χωρίς σημάδια, όμως, το ζήτημα έγκειται στον ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσει η συχνή χρήση αυτών των συστατικών σε ορισμένες επιδερμίδες, και δη, τις ευαίσθητες. Το βασικό πλεονέκτημα του skin cycling είναι ο βαθμός ευκολίας του σε σχέση με άλλες πολύπλοκες μεθόδους περιποίησης της επιδερμίδας, καθιστώντας το μία πολύ εύκολη ρουτίνα που μπορούν να ακολουθήσουν ακόμη και οι ευαίσθητες επιδερμίδες, λόγω του χρόνου που αφιερώνεται στην «ανάρρωση» της επιδερμίδας μετά τη χρήση ενεργών συστατικών. Επίσης, αποφεύγεται με αυτόν τον τρόπο ο ερεθισμός και κατ’ επέκταση η ξηρότητα που μπορεί να δημιουργήσει η συχνή χρήση απολεπιστικών serums και ρετινοειδών.

2-5P8UC.jpg

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί έντονος ερεθισμός σε συνδυασμό με ξηρότητα και κνησμό κρίνεται αναγκαίο να διακόψετε αμέσως τη ρουτίνα και να δώσετε μεγάλη έμφαση στην ενυδάτωση της επιδερμίδας σας. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας πριν αλλάξετε κάτι στο skincare routine σας, καθώς κάθε επιδερμίδα αντιδρά διαφορετικά ανά περίπτωση. Επίσης, για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα συστήνεται να φροντίζετε την επιδερμίδα σας και εκ των έσω, μέσα από τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν τη φυσική άμυνα της επιδερμίδας.