Ανήκει στους σεφ που δεν περιορίστηκαν μόνο στις γνώσεις γύρω από τη μαγειρική, αλλά ταξίδεψαν τον κόσμο για να ακολουθήσουν το μεγάλο τους πάθος. Ο Θάνος Ζαμπούνης έχει αποκτήσει πλέον τη δική του οικογένεια, ενώ βρίσκεται στο τιμόνι του Athan, του αθηναϊκού project που διοργανώνει γαστρονομικά pop-up events ανά την Ελλάδα.
Όταν του ζήτησα να φέρει ξανά στο μυαλό του το highlight της μέχρι τώρα πορείας του, αυτό που τον άλλαξε τόσο ως άνθρωπο όσο κι ως επαγγελματίας, η απάντησή του ήταν -και δεν έμεινε μόνο έναν σταθμό της πορείας του!- : «Ταξίδεψα κι εργάστηκα σε αρκετά μέρη της Ευρώπης, αλλά το Βέλγιο ήταν ο σταθμός που εγώ ονομάζω "game changer". Το La buvette ήταν το εστιατόριο που με έμαθε να... περπατάω γαστρονομικά. Το Humus et Hortense ήταν ένα χορτοφαγικό εστιατόριο στο οποίο ένιωσα ότι η μαγειρική μου πρέπει να πάει στο επόμενο επίπεδο, δηλαδή να κατανοήσω το περιβάλλον και ό,τι αυτό μας προσφέρει. Στη Σουηδία και συγκεκριμένα στο Gastrologik, ήταν που κατάλαβα κι ένιωσα την πρώτη επαφή με τη φύση και τους τροφοσυλλέκτες. Και τέλος αυτό που ξεχωρίζω είναι η υποτροφία που κέρδισα τον Μάιο του 2023 για μια θέση στο MAD στην Κοπεγχάγη που αφορούσε στη βιωσιμότητα και το περιβάλλον.
Όλα, όμως, ξεκίνησαν από αυτήν την πόλη, τη Θεσσαλονίκη, στην οποία μας ξεναγεί παρακάτω μέσα από 13+1 στάσεις.
Who is Who
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Φάληρο με Αγία Τριάδα, όπου έζησα μέχρι και τα 20. Πλέον ζω στην Αθήνα, τα τελευταία 4 χρόνια.
Η αγάπη μου για τη μαγειρική προέκυψε από την ανάγκη μου για ταξίδια και περιπέτεια. Ήθελα να ανακαλύψω νέες κουλτούρες.
Η πρώτη μου δουλειά ήταν στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο εστιατόριο Fuggerei το 2012, ένας θρυλικός χώρος με βάθος στην παράδοση και τρομερά μοντέρνα ματιά.
Αυτό που αγαπώ περισσότερο σε αυτό που κάνω είναι η επαφή με τη φύση και τα λαχανικά.

Όσο για το Athan, ήθελα να δημιουργήσω κάτι ώστε να μπορώ να δείξω στον κόσμο πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τη φύση και να καταναλώνουμε με περισσότερη συνείδηση, με στόχο να μειώσω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τον τρόπο που μαγειρεύω και προμηθεύομαι τις πρώτες ύλες. Εν ολίγοις, έναν πιο βιώσιμο κόσμο.
Ένας άνθρωπος του χώρου τον οποίο θαυμάζω είναι ο Douglas McMaster από το εστιατόριο SILO στο Λονδίνο, το πρώτο zero waste εστιατόριο στον κόσμο. Έτυχε να είναι και καθηγητής μας στο MAD, όπου μας μίλησε από πρώτο χέρι για όλα αυτά τα οποία πρέπει η μαγειρική να σημαίνει για όλους τους επαγγελματίες και όχι μόνο.
About Thessaloniki
Η αγαπημένη μου γειτονιά στη Θεσσαλονίκη είναι το Φάληρο.
Το σημείο της πόλης όπου έχω την πιο ξεχωριστή ανάμνηση είναι, φυσικά, η γειτονιά μου. Επειδή ως ενήλικας λείπω πολλά χρόνια, οι πιο έντονες αναμνήσεις είναι από τη γειτονιά μου, όπου υπάρχει πολύ έντονο το στοιχείο της ευτυχίας. Πολλές βόλτες, πολλή μπάλα, περπάτημα από την παραλία μέχρι τη Χαριλάου και την Τούμπα.

Ξεκινάω την ημέρα μου με καφέ στο Father Coffee & Vinyl - αγαπώ το vibe του!
Ένα εστιατόριο όπου απολαμβάνω να τρώω είναι η Μούργα.
Ένα spot για φαγητό με μακροχρόνια ιστορία είναι η Καμένη Γωνιά στη Βασιλίσσης Όλγας.
Για ποτό, παλιότερα σύχναζα στην Εφημερίδα SKG, αλλά πλέον περισσότερο στο The Blue Cup.

Ένας χώρος Τέχνης που ξεχωρίζω είναι το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας στο λιμάνι.
Ένα κτίριο που πάντα θαύμαζα είναι το Γενί Τζαμί στην Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ένα αξιοθέατο/σημείο στο οποίο θα ξεναγούσα κάποιον γνωστό μου από άλλη πόλη είναι η Ρωμαϊκή Αγορά και η Πλατεία Ναυαρίνου.
Δεν πρέπει να φύγει κανείς από τη Θεσσαλονίκη αν δε δοκιμάσει τα σουτζουκάκια στη Διαγώνιο.

Όταν θέλω να αποφορτιστώ, το καταφύγιό μου είναι μια βόλτα από την παραλία μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και πάλι πίσω
Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι το Ραχάτι στη Ρωμαϊκή Αγορά.
Αυτό που αγαπώ περισσότερο στη Θεσσαλονίκη είναι ο κόσμος και η διαφορετικότητά της σε σχέση με άλλες πόλεις της χώρας.