fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια του Αλέξανδρου Χριστοδούλου
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια του Αλέξανδρου Χριστοδούλου

Για το μυστικό του μέρος στην πόλη, τα πράγματα που χρειάζεται να αλλάξουν και για το ότι τελικά η ζωή είναι ωραία!


Ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου, ιδιοκτήτης των γνωστών καταστημάτων επίπλων Area Domus, είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τη Θεσσαλονίκη, αφού έχει περάσει σχεδόν όλη του τη ζωή εδώ, με μικρές παύσεις. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Παραλία, ωστόσο λίγο αργότερα μετακόμισε στην Καλαμαριά, την οποία δεν έχει αποχωριστεί από τότε και έχει δημιουργήσει τη δική του όμορφη οικογένεια. Κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής του καριέρας στον κόσμο της διακόσμησης έχει αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις και δυσκολίες, στις οποίες όμως έχει ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο, κοιτώντας πάντα το μέλλον με αισιοδοξία και δυναμισμό. Δεν μπορείς άλλωστε να συστήνεις τάσεις, εάν δεν τις δημιουργείς. Και αυτό είναι που κάνει όπως λέει και ο ίδιος, «τη ζωή ωραία!». 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, στη περιοχή της Νέας Παραλίας. 10 χρονών μετακομίσαμε στη Καλαμαριά και έκτοτε ζω εκεί. Μέχρι το 2011 όμως ήμουν παιδί του κέντρου. Περνούσα 15 ώρες την ημέρα στο κέντρο. Δουλειά, βόλτες και φίλοι. όλα εκεί!

Όταν ήμουν παιδί ονειρευόμουν να οδηγήσω αυτοκίνητο. Αλλά τα πετάλια ήταν πολύ μακριά!!! Ήξερα τα πάντα. Μάρκες, ταχύτητες, κουμπάκι, ήχοι. 7 χρονών διόρθωνα τη μαμά μου όταν οδηγούσε. Έχει να το λέει!

Σπούδασα Business με ειδίκευση στο Marketing στο ACT και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στα συστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου στο City University και στο Westminster University στο Λονδίνο.

Η καθημερινότητα μου είναι γεμάτη. Ζω με την γυναίκα μου, Μαργαρίτα και τα δυο μας παιδιά, Χρήστο & Αλεξάνδρα που σε νορμάλ -non covid- συνθήκες έχουμε μία ωραία ροή στην εβδομάδα μας. 7 πμ. σχολείο τα παιδιά, έπειτα στη δουλειά εμείς. Προσπαθώ 4 φορές την εβδομάδα να είμαι νωρίς στο σπίτι για να κάνω δραστηριότητες με τα μικρά και να περάσουμε χρόνο μαζί όλοι μαζί.  

Από παιδί θυμάμαι να δίνω ραντεβού στον “Arto” και μετά βόλτες στο κέντρο ή σε κάποιο σπίτι φίλου να παίζουμε!

Το πιο ξεχωριστό project της επαγγελματικής μου ζωής είναι η προσαρμογή στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Ζώντας τα πρώτα χρόνια 2004 έως 2008 μία «πλασματική» οικονομία με αφθονία και μεγάλους τζίρους, η ανώμαλη προσγείωση στη πραγματικότητα με ανάγκασε να πάρω γεναίες και κρίσιμες αποφάσεις. Θεωρώ ότι πήρα τις σωστές αποφάσεις και οδήγησα μία οικογενειακή επιχείρηση στο επόμενο βήμα της. Η επιχείρηση μου αντιπροσωπεύει τους σημαντικότερους ξένους οίκους επίπλων & φωτισμού καθώς και τα δύο πιο ολοκληρωμένα ελληνικά brands επιπλων.

dsc4244okb-1.jpg


H διακόσμηση στην Ελλάδα είναι σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο. Θα έλεγα ότι οι αρχιτέκτονες και διακοσμητές που συναναστρέφομαι είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και «ανοίγουν» τα μάτια των πελατών τους.

Ένας χώρος τέχνης που ξεχωρίζω είναι η Νίτρα Gallery της φίλης μου της Αλίκης Τσιρλιάγκου. Πάντα ενημερωμένη και επίκαιρη.

Δεν αποχωρίζομαι ποτέ το χαμόγελό και τη καλή διάθεσή μου. Ό,τι πιο σημαντικό για εμένα!

Ένα αντικείμενο που δεν πρέπει να λείπει από τη διακόσμηση ενός σπιτιού είναι όμορφο κάδρο με μία φωτογραφία. Είτε απεικονίζει μία στιγμή του παρελθόντος, είτε είναι μία bucketlist ιδέα! Ένα αγαπημένο πρόσωπο ή μία παρέα ανθρώπων. Αυτά ταιριάζουν με όλα τα στιλ!

Η πανδημία έχει επηρεάσει πολύ τον τομέα της δουλειάς μου. Όλες οι σημαντικές διεθνείς εκθέσεις έχουν αναβληθεί. Έχουμε περάσει σε μία νέα πραγματικότητα που όλοι μας μέσω video και φωτογραφιών προσπαθούμε να δουλέψουμε και να προωθήσουμε στους πελάτες μας τις πληροφορίες για προϊόντα. Θα ήθελα να σταθώ όμως και στο γεγονός ότι τα καταστήματα μας είναι κλειστά για 5 μήνες. Οι δυσκολίες που συναντάμε είναι πολύ μεγάλες. Οι βοήθειες από το Κράτος λίγες. Απαιτείται μεγάλος αγώνας για την προσαρμογή στις συνθήκες.

Αυτό που έχω στερηθεί περισσότερο εδώ κι έναν χρόνο είναι ένα weekend getaway με τη Μαργαρίτα.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω μόλις τελειώσει η καραντίνα, το έχω σκεφτεί έτσι -dinner με φίλους, μετά drinks, και μετά ένα house party. (λέμε τώρα...)

Το αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη είναι το παραλιακό μέτωπο. Πιο συγκεκριμένα και επειδή ζω στη Ν. Κρήνη, είναι στη καθημερινότητα μου να βλέπω και να μυρίζω τη θάλασσα. Συνεπώς είναι το μέρος που δε το αλλάζω με τίποτα. Ειδικά τις μέρες που η ορατότητα είναι καλή και φαίνεται ο Όλυμπος.

Το κρυφό μου σημείο στην πόλη, άμα σας το πω, δε θα είναι κρυφό! Θα σας πω μόνο ότι είναι ανακάλυψη που κάναμε με τον γιο μου με τα ποδήλατά μας. Είναι ένα φυσικό playround με απίστευτο παιχνίδι για μικρούς & μεγάλους.

Μέσα στη περίοδο της καραντίνας έμαθα να εκτιμώ περισσότερο τα απλά πράγματα. Πέρα από την εργασία μου και τις υποχρεώσεις, φιλοσόφησα τη φάση. Η ζωή είναι ωραία!

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι αργά και σταθερά βήματα. Εντός του 2020 και καταμεσής της πανδημίας άνοιξα ένα νέο κατάστημα 400 μ2 στη Καλαμαριά που αντιπροσωπεύω την Sofa Company. Τη μεγαλύτερη εταιρία καναπέδων στην Ελλάδα. Ουσιαστικά το κατάστημα δεν έχει λειτουργήσει κανονικά. Το 2021 θα είναι η χρονιά που θα το δω να δουλεύει. Για να δούμε..

skg5298-2.jpg

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί έχει σχετικά μικρό μέγεθος και μπορείς να κινηθείς χωρίς μεγάλα προβλήματα. Μου αρέσει γιατί χαιρετάω κόσμο με μία απλή βόλτα στο κέντρο. Μου αρέσει γιατί μπορώ να έχω επιλογές κοντά μου και ανάλογα με τη διάθεση να τις πράξω. Κακά τα ψέμματα, μην την αδικήσω και την συγκρίνω με την Αθήνα ή Λονδίνο ή το Παρίσι. Τις πόλεις αυτές τις αγαπώ, τις έχω περπατήσει και δίνουν φοβερές επιλογές στους κατοίκους τους. Αλλά η Θεσσαλονίκη είναι το «σπίτι» μου.

Αλλά με ενοχλεί γιατί δεν έχει ξεπεράσει παθογένειες πολλών ετών στον Δήμο και τα δημόσια έργα. Δεν έχει προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις, δεν έχει καλές αεροπορικές διασυνδέσεις. Δεν έχει μαγνητίσει μεγάλες συναυλίες και θεάματα. Είναι επί τον πλείστων ριγμένη έναντι της Αθήνας.

Θα ήθελα η πόλη μου να έχει ένα μεγάλο και καλό μητροπολιτικό πάρκο.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω τη Θεσσαλονίκη με 3 λέξεις θαλασσινή, φιλική, πολύπλευρη.