fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια των Greek is an Attitude
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια των Greek is an Attitude

Η Κοραλία και ο Πέτρος, δύο αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη, μας μιλάνε για το νέο τους εγχείρημα στον χώρο της μόδας, αλλά και για όλα όσα ξεχωρίζουν στην πόλη τους


Η Κοραλία και ο Πέτρος είναι δύο νέα αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη, που πριν δύο χρόνια αποφάσισαν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, δημιουργώντας το δικό τους fashion brand, Greek is an Attitude. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ αποφάσισαν να φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές. Η αγάπη και η νοσταλγία τόσο για την πατρίδα αλλά και για την πόλη τους, τους ώθησε στο να κάνουν το «μεγάλο βήμα» και να τολμήσουν να υλοποιήσουν την ιδέα τους. Η Κοραλία από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας και οι σπουδές στην αρχιτεκτονική τη βοήθησαν να καταλάβει πως έχει την ανάγκη να τα συνδυάσει και τα δύο. Από την άλλη, ο Πέτρος σπούδασε Computer Science αλλά ακολουθεί κι αυτός την αγάπη του για τη μόδα. Δύο νέα παιδιά, ευγενικά και φωτεινά, γεμάτα όνειρα ιδέες και δυνατότητες, μάς αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η χώρα μας είναι γεμάτη από ικανούς ανθρώπους που θα τη βοηθήσουν να εξελιχθεί. 

Get to know them! 

Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα στη Σοφούλη.

Η σχέση μας με τη Θεσσαλονίκη είναι σχέση ζωής, μιας και έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ. Την πραγματική της αξία όμως την αντιληφθήκαμε κατά την διάρκεια των σπουδών μας στο εξωτερικό. Κάθε φορά που γυρνούσαμε στον τόπο μας νιώθαμε ότι επιστρέφουμε στις ρίζες μας.

Από μικρά παιδιά θέλαμε να γίνουμε...

Κοραλία: Σχεδιάστρια μόδας. Από τότε που ξεκίνησε να υπάρχει η έννοια του επαγγελματικού προσανατολισμού στο μυαλό μου, ήξερα πως θέλω να ασχοληθώ με τη μόδα. Ο λόγος πάντα ήταν πως νιώθω ότι είμαι πραγματικά ελεύθερη και μπορώ να εκφράσω τον εσωτερικό μου κόσμο και τις σκέψεις μου χωρίς εμπόδια. Σημαντικό γεγονός στη ζωή μου που με ώθησε στο να ασχοληθώ με τη μόδα είναι η συμμετοχή μου σε καλοκαιρινό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο Saint Martins της Αγγλίας, όπου είχα την ευκαιρία σε πολύ μικρή ηλικία να εξερευνήσω αρκετούς τομείς της μόδας, όπως το σχέδιο, η φωτογραφία αλλά και το styling. Εκεί μπήκα και στη διαδικασία να αντλήσω έμπνευση από την αρχιτεκτονική ώστε να σχεδιάσω κάποια ρούχα. Έτσι, αργότερα, μου κέντρισε το ενδιαφέρον και η αρχιτεκτονική, και κυριότερος στόχος μου από την αρχή είναι να καταφέρω να συνδυάσω αυτούς τους δύο κλάδους, μιας και θεωρώ πως υπάρχει μία σημαντική σχέση μεταξύ τους που μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ δημιουργικό και μοναδικό αποτέλεσμα. 

Πέτρος: Από μικρός ήθελα να ασχοληθώ με την τεχνολογία. Με ενθουσιάζει το να δημιουργώ κάτι, το οποίο λύνει προβλήματα και ικανοποιεί τις ανάγκες του κόσμου. Συχνές ανάγκες, τις οποίες ο κόσμος δεν γνώριζε καν ότι είχε. Ιδανικά θα ήθελα στο μέλλον να δημιουργήσω μια εταιρεία που θα καινοτομεί και θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Η αγαπημένη μας γειτονιά θα είναι για πάντα η Σοφούλη, όχι μόνο επειδή μεγαλώσαμε εκεί, αλλά κυρίως επειδή εκεί μπορείς να βρεις την ησυχία χωρίς να «αποκλειστείς» εντελώς από την πόλη. Επίσης, χαρακτηριστικό της γειτονιάς μας είναι η σχέση της με τη φύση, παρόλο που βρίσκεται ακόμη αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης. Εκεί, μπορείς να βρεις πολύ πλούσιο πράσινο και άμεση επαφή με τη θάλασσα, πράγμα που θεωρούμε πολύ σημαντικό ως κάτοικοι μίας μεγάλης πόλης.

Σπουδάσαμε...

Κοραλία: Αρχιτεκτονική στο University of Kent.

Πέτρος: Computer Science με Business Management στο University of Warwick.

Οι σπουδές στο εξωτερικό μας έδωσαν πολλά ερεθίσματα. Όταν αποχωρίζεσαι κάτι, αντιλαμβάνεσαι πλήρως την αξία του. Έτσι, αντιληφθήκαμε την αξία τις πατρίδας μας και αποφασίσαμε να την διαδώσουμε μέσω της επιχείρησης μας.

dsc-1316-2.jpg
Κοραλία & Πέτρος


Μόδα σημαίνει ελευθερία γνώμης αλλά και έκφραση συναισθημάτων. Η μόδα είναι ένα πολύ δημιουργικό μέσο για να εκφράσει κανείς τον χαρακτήρα του και τον εσωτερικό του κόσμο. Για εμάς μόδα είναι η αφήγηση μιας ιστορίας. Μέσα από τα σχέδια μας επιχειρούμε να εκφράσουμε την ιστορία της πατρίδας μας, και την σημασία του πλούσιου πολιτισμού μας. Κάθε συλλογή μας κρύβει μία σημαντική ιστορία πίσω της, που έχει πάντα στόχο να υπενθυμίσει στον Έλληνα την σημασία της εθνικής του ταυτότητας και πως το να είσαι Έλληνας είναι μία στάση ζωής.

Όταν ακούμε «Ελλάδα» σκεφτόμαστε τα νησιά της, το καλοκαίρι, την αρχαιοελληνική τέχνη.

Η επιχειρηματικότητα σε τόσο μικρή ηλικία μας εφοδιάζει με πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις για το μέλλον. Σε αυτή την ηλικία, έχουμε το περιθώριο να πάρουμε ρίσκα, να πειραματιστούμε και να κάνουμε λάθη. Κάθε μέρα μαθαίνουμε κάτι καινούργιο και βελτιωνόμαστε.

Η ανταπόκριση του κόσμου μας κάνει περήφανους και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε.

Greek is an attitude γιατί ο Έλληνας πάντα καταφέρνει να ξεχωρίσει όπου και αν βρίσκεται.

Αντλούμε έμπνευση από το καλοκαιρινό ελληνικό τοπίο, τη μοναδική ελληνική θάλασσα , τον ήλιο αλλά και την τέχνη και την ιστορία της Ελλάδας, κυρίως τη γλυπτική που αποτυπώνει την ιστορία μας με τον πιο λιτό τρόπο.

Η πρώτη μας μεγάλη συγκίνηση ήταν η πρώτη παραγγελία που δεχτήκαμε στην ιστοσελίδα μας.

Από τις δημιουργίες μας ξεχωρίζουμε το σχέδιο “Greek Tsarouchi” μιας και συμβολίζει την πιο ιστορική στιγμή του έθνους μας, την επανάσταση του 1821. Δημιουργήσαμε αυτό το σχέδιο για να γιορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, να γιορτάσουμε δηλαδή την ελευθερία του έθνους μας και να τιμήσουμε τους Έλληνες ήρωες στους οποίους οφείλουμε την ιστορία μας και τη ζωή μας.

Ιδιαίτερη στιγμή στην καριέρα μας ήταν η πρώτη φορά που μας προσέγγισε ένα διαδικτυακό περιοδικό για να μοιραστεί την ιστορία μας με το κοινό του. Αυτό ήταν σημαντικό για εμάς διότι μας έδειξε πως υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται για τη δουλειά μας και αγαπάει την πατρίδα μας.

Η μεγαλύτερη μας επιτυχία όταν καταφέραμε να κυκλοφορήσουμε την πρώτη μας χειμερινή συλλογή. Ήταν κάτι που μας φαινόταν πολύ δύσκολο καθώς υπάρχουν πολλές διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν σωστά. Η επιλογή σχεδίων, χρωμάτων, μοντέλων, concept φωτογράφησης και πολλά άλλα. Εν τέλει, βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα νιώσαμε ανακούφιση και μεγάλη υπερηφάνεια.

Ο χώρος τέχνης που αγαπάμε είναι το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Νιώθουμε περήφανοι για το ότι έχουμε μια ισορροπημένη ζωή. Συνδυάζοντας την δουλειά στην επιχείρηση μας, τις σπουδές, τα χόμπι, τις στιγμές με φίλους.

Δε μπορούμε να ξεχάσουμε τα οικογενειακά ταξίδια στο εξωτερικό όταν ήμασταν μικροί. Ο πατέρας μας σπούδασε στην Ιταλία, γνωρίζει καλά την γλώσσα και έτσι έχουμε επισκεφτεί πολλά μέρη της. Τα ταξίδια αυτά άνοιξαν τους ορίζοντες μας, μας έδειξαν τι υπάρχει έξω και σίγουρα μας έκαναν αυτούς που είμαστε σήμερα.

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχουμε την πιο ωραία ανάμνηση είναι το σχολείο μας, το Κολέγιο Ανατόλια. Εκεί οφείλουμε την διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, την γνωριμία με φίλους και με σημαντικά άτομα που μας βοήθησαν να εξελιχθούμε προσωπικά αλλά και επαγγελματικά. Επιπλέον, έχουμε περάσει αξέχαστες στιγμές με φίλους και καθηγητές. Συχνά τις θυμίζουμε σε φίλους μας και γελάμε σαν να τις ζούμε ξανά.

All time classic αγαπημένο μαγαζί στην πόλη το εστιατόριο στο Βυζαντινό Μουσείο. Η αυλή και το φαγητό εκεί είναι υπέροχα. Είναι πάντα από τις πρώτες μας επιλογές.

Η καθημερινότητα μας περιλαμβάνει διαρκή ενασχόληση μιας και προσπαθούμε καθημερινά να συνδυάσουμε τις σπουδές μας, τη δουλειά μας, την εξέλιξη της εταιρείας μας και την προσωπική μας ζωή. Προσπαθούμε καθημερινά να ασχολούμαστε με όλους τους τομείς της ζωής μας μιας και δεν θέλουμε ποτέ να αφήνουμε κάτι πίσω.

Ο σχεδιαστής που λατρεύουμε είναι η Mary Katrantzou μιας και μας δείχνει ακριβώς αυτό που πρεσβεύει η εταιρεία μας, δηλαδή ότι ένας Έλληνας μπορεί να ξεχωρίσει όπου και αν βρίσκεται. Αγαπάμε τη δουλειά της διότι μοιραζόμαστε την ίδια πηγή έμπνευσης, την πατρίδα μας, και ακόμη, επειδή μέσα από αυτήν έχει καταφέρει αρκετές φορές να τιμήσει την Ελλάδα, και να προωθήσει τους «θησαυρούς», που κρύβει ο πολιτισμός μας. Σίγουρα αποτελεί πρότυπό μας, και ευχόμαστε να καταφέρουμε και εμείς κάποια στιγμή όσα έχει καταφέρει μέσα από τη δουλειά της.

Θα θέλαμε να πάμε για δείπνο με τον Elon Musk. Είναι συγκλονιστικό πως αυτός ο άνθρωπος μπορεί να αναλαμβάνει τόσο δύσκολα εγχειρήματα ταυτόχρονα και να τα καταφέρνει. Από την ανάπτυξη ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων, μέχρι την διεκπεραίωση αποστολών στο Διάστημα και την νευροτεχνολογία. Σίγουρα θα θέλαμε να δειπνίσουμε μαζί του και να λάβουμε όσες περισσότερες συμβουλές μπορούμε.

Ενώ για ποτό μέχρι το ξημέρωμα με τον the Weeknd. Είναι από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες αυτήν την στιγμή. Από ότι έχουμε διαβάσει διοργανώνει υπέροχα πάρτι.

Δεν αποχωριζόμαστε ποτέ την κάμερα μας μιας και με αυτή αποθανατίζουμε διάφορες στιγμές και σημεία της Ελλάδος που αργότερα αποτελούν έμπνευση μας για την εξέλιξη της εταιρείας μας.

Το αγαπημένο μας νησί είναι αναμφισβήτητα η Σύρος μιας και είναι ο τόπος όπου ξεκίνησε η ιδέα μας για την ίδρυση του Greek is an Attitude. Σε ένα ταξίδι μας πριν δύο χρόνια, η μοναδική ατμόσφαιρα και γαλήνη του νησιού μας ώθησε σε μία κουβέντα για όλα αυτά που μας έχει προσφέρει η πατρίδα μας. Αρχίσαμε να συζητάμε για το πως θα μπορούσαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και την περηφάνια για το έθνος μας και καταλήξαμε στο να συνδυάσουμε τα δύο ενδιαφέροντα μας, τη μόδα και την επιχειρηματικότητα. Επομένως, η Σύρος θα είναι για πάντα στην καρδιά μας και θα είμαστε για πάντα ευγνώμων για αυτό μας το ταξίδι.

Το πιο δυνατό συναίσθημα είναι το συναίσθημα που νιώθαμε κάθε φορά που γυρνούσαμε μετά από καιρό στην Ελλάδα. Συναισθήματα ανάμεικτα, όπως, περηφάνια, νοσταλγία, συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.

Χαρά της ζωής σημαίνει να κάνεις αυτό που αγαπάς και να ακολουθείς τα όνειρα σου. Δεν περιγράφεται η ελευθερία και η χαρά που νιώθεις όταν ασχολείσαι καθημερινά με αυτό που αγαπάς και το βλέπεις να εξελίσσεται. Εκεί βρίσκεις διαφυγή και ελευθερία. Εκεί καταλαβαίνεις ότι όταν ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς, οι ώρες περνάνε χωρίς να το αντιληφθείς, και κάθε μέρα ανυπομονείς να σηκωθείς και να δουλέψεις. Έτσι, η καθημερινή δουλειά μοιάζει περισσότερο με χόμπι, παρά με υποχρέωση και η ζωή σου γίνεται αυτόματα πιο ευχάριστη και ολοκληρωμένη.

Μία από τις καθημερινές μας συνήθειες η ανάγνωση ενός βιβλίου, είτε σχετικό με το επάγγελμα μας, είτε σχετικό με την αυτοβελτίωσή μας, αλλά και κάποιο μυθιστόρημα, γιατί έτσι καταφέρνουμε να απομακρυνόμαστε από την οθόνη και να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο.

Μπορεί να μας συναντήσει κανείς το Σαββατοκύριακο στο κέντρο της πόλης.

Μέσα στη περίοδο της καραντίνας μάθαμε πόσο σημαντική είναι η επαφή με άλλα άτομα. Η έλλειψη συναντήσεων με φίλους επηρέασε την επαγγελματική και ακαδημαϊκή ζωή μας. Καταλάβαμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν στιγμές ξεγνοιασιάς στην καθημερινότητά μας. Έτσι είμαστε πιο ολοκληρωμένη και αποδίδουμε καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.

Για τις διακοπές μας σχεδιάζουμε εννοείται ταξίδια σε διάφορα ελληνικά νησιά.

Το αγαπημένο μας εστιατόριο είναι είναι το kitchen bar, γιατί μπορείς να το επισκεφτείς κάθε ώρα της ημέρας και να βρεις οτιδήποτε έχεις όρεξη απολαμβάνοντας τον Θερμαϊκό.

Για τη βραδινή μας έξοδο προτιμούμε το κέντρο της πόλης γιατί προσφέρει πολλές εναλλακτικές και εκεί μπορούμε να συναντήσουμε πολλούς γνωστούς τυχαία

Το πιο τρελό μας όνειρο είναι να γίνει η εταιρεία μας γνωστή σε όλο τον κόσμο και έτσι να φέρει εις πέρας τον στόχο μας, την προώθηση της ελληνικής κουλτούρας και την ανάδειξη του έθνους μας.

154689167-2828715950673467-2993045211816641676-n.jpg

Η τέλεια μέρα για εμάς είναι μια μέρα που ξεκινάει με κάποια παραγωγική διαδικασία όπως η γυμναστική. Μια παραγωγική δραστηριότητα νωρίς το πρωί «εγγυάται» ότι το υπόλοιπο της ημέρας μας θα είναι επίσης οργανωμένο και παραγωγικό. Και φυσικά, τελειώνει με μία βόλτα στην παραλία έτσι ώστε να ξεφύγει το μυαλό μας από τις δραστηριότητες της ημέρας και να συλλογιστούμε αυτά που καταφέραμε μέσα στην ημέρα, αλλά και τους στόχους της εβδομάδας.

Το «κρυφό» μας σημείο στην πόλη τα σκαλάκια στο νέο Μέγαρο Μουσικής οπού μπορεί κανείς να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα.

Η Θεσσαλονίκη μας αρέσει γιατί κατέχει την καρδιά της πόλης, το κέντρο, όπου μπορείς να συναντήσεις οποιονδήποτε γνωστό, ακόμη και κόσμο που έχεις αρκετό καιρό να αντικρίσεις, και έτσι δεν χάνεσαι ποτέ. Ομοίως, γνωρίζεις εύκολα νέα άτομα, τα οποία μπορείς να ξανά συναντήσεις σύντομα.

Αλλά μας ενοχλεί γιατί δεν έχουμε αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της. Υπάρχουν περιοχές που με μερικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν πανέμορφες, λειτουργικές και να προσφέρουν πολλά σε όλη την πόλη. Μια από αυτές είναι η Νέα Κρήνη.

Αν θα αλλάζαμε κάτι στη Θεσσαλονίκη θα ήταν η καθαριότητά της. Θα προσθέταμε περισσότερους χώρους πράσινου, όπως έχουμε δει σε πανέμορφες πόλεις του εξωτερικού.

Τη Θεσσαλονίκη θα την θέλαμε περισσότερο πολιτισμική μιας και πιστεύουμε πως χρειάζεται μεγαλύτερη επαφή με την τέχνη. Υπάρχουν αμέτρητοι καλλιτέχνες στην πόλη μας, οι οποίοι αξίζει να αναδειχθούν και να δείξουν τη δουλειά τους. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρκετά πολιτιστικά κέντρα, με αποτέλεσμα ο κόσμος που κατοικεί εδώ να μην έχει επαφή με την τέχνη, και έτσι να χάνεται η αξία της και αυτά που μπορεί να μας προσφέρει.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε τη Θεσσαλονίκη με 3 λέξεις ιστορική, κοσμοπολίτικη, ζωντανή