fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Νένας Σταμούλη-Καλαιτζή
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Νένας Σταμούλη-Καλαιτζή

Η creative director του brand Amma μας μιλάει για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Ευγενική, χαρούμενη και με πολύ θετική αύρα. Μ' αυτές τις λέξει θα χαρακτήριζα τη Νένα Σταμούλη-Καλαιτζή. Γέννημα-θρέμα Θεσσαλονικιά, μεγάλωσε στις 40 Εκκλησιές αλλά πλέον κερδίζει επάξια τον τίτλο της "γυναίκας του Κέντρου", καθώς έχει περάσει όλη την ενήλικη ζωή της σ' αυτό. Από μικρή είχε στενή σχέση με τη μόδα και τη δημιουργικότητα, διότι η οικογένεια της είναι ο ιθύνων νους πίσω από το brand ΥΑΔΕΣ. Παρόλο που όταν ήταν παιδί ήθελε να γίνει σκηνογράφος, σπούδασε Παραγωγή και Σχεδιασμό ενδυμάτων ενώ η αγάπη της για τα καπέλα την οδήγησε να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο πιλοποιίας στο St Martins στο Λονδίνο. Μαζί με την αδερφή της Ρηνιώ Καλαϊτζή, και τον άντρα της δεύτερης, Θοδωρή Γαβαλά έχουν δημιουργήσει το AMMA, ένα brand, το οποίο συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την ποιότητα και την αισθητική με την ηθική πλευρά της μόδας. Όπως μας εκμηστειρεύεται η Νένα, "Το Amma είναι στην ουσία η ανάγκη μου για εξέλιξη και δημιουργία".

Ας την γνωρίσουμε καλύτερα!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη γειτονιά των 40 Εκκλησιών, όπου, για την ιστορία, έχει μόνο δύο εκκλησίες.

Μια όμορφη ανάμνηση που έχω από παιδί είναι η αίσθηση ελευθερίας. Με τα παιδιά της γειτονιάς βγαίναμε μόνα μας για παιχνίδι χωρίς κανένα φόβο. Μαζευόμασταν τα απογεύματα στο Δημοτικό σχολείο όπου φοιτούσαμε, το οποίο ήταν πέτρινο και η αυλή του «επικοινωνούσε» με το δάσος. Εκεί, παίζαμε ανέμελα και ξέγνοιαστα.

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι το Κέντρο, όπου έχω ζήσει σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή μου. Επίσης, από την εφηβεία μου έως και σήμερα στο Κέντρο λαμβάνει χώρα και η διασκέδασή μου, καθότι είμαι τύπος του γλεντιού! Απολαμβάνω τις τυχαίες συναντήσεις με φίλους, που μπορεί να καταλήξουν σε γέλια μέχρι πρωίας, καθώς και τα 24/7 παντοπωλεία.

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω σκηνογράφος. Η μαμά μου μας πήγαινε με την αδερφή μου σε πάσης φύσεως θεάματα και ήταν κάτι που με γοήτευε πολύ.

Η σχέση μου με την Θεσσαλονίκη είναι συμβατική. Την αγαπώ και μ' αγαπά. Σαν γάμος μετά από 43 χρόνια!

dsc-4761.jpeg
Δημιουργία από τη συλλογή “Freshen up!”

Σπούδασα Παραγωγή και Σχεδιασμό Ενδυμάτων, καθώς η οικογενειακή μας επιχείρηση ήταν το κατάστημα ενδυμάτων ΥΑΔΕΣ, οπότε πέρα από την εμπειρία ήθελα να αποκτήσω και θεωρητικό υπόβαθρο. Επίσης έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στα καπέλα παρακολούθησα και ένα σεμινάριο πιλοποιίας στο St Martins στο Λονδίνο. Τελικά έμεινα μόνο συλλέκτης καπέλων και διοχέτευσα τη δημιουργηκότητά μου στα ρούχα. 

Η ενασχόλησή μου με τη μόδα ξεκίνησε απ' όταν ήμουν παιδάκι που έραβα ρουχαλάκια για τις Barbie.

Το προσωπικό μου στιλ όπως μου είχε πει και μια καθηγήτρια μου στο λύκειο είναι επιτηδεύμενα ανεπιτήδευτο. Αφενός καλλιεργήθηκε στις ΥΑΔΕΣ, ένα περιβάλλον ανέκαθεν συμπεριληπτικό, ethnic και αυθεντικό. Ζυμώθηκα με τη διαφορετικότητα χωρίς όμως να την αντιλαμβόνομαι έτσι γιατί για εμένα αυτό ήταν η κανονικότητα.

Αντλώ έμπνευση από οτιδήποτε γύρω και μέσα μου.

Η ιστορία πίσω από το ΑΜΜΑ είναι στην ουσία η ανάγκη μου για εξέλιξη και δημιουργία.

Μια δημιουργία μου που ξεχωρίζω είναι η σειρά MAZI. Πρόκειται για μια σειρά από basics, τα οποία είναι διαχρονικά και φοριούνται σχεδόν παντού. Είναι για μένα η κατάκτηση της αφαίρεσης. 

Από μια γυναικεία γκαρνταρόμπα δεν πρέπει να λείπει αυτό που μας κάνει να νιώθουμε όμορφες.

Η μεγαλύτερη τάση του καλοκαιριού είναι το γέλιο, ο έρωτας και το απέραντο γαλάζιο. Minimal ή maximal για μένα δεν έχει σημασία. Αρκεί να είναι αυθεντικό και να το υποστηρίζεις. 

Ο πιο fashionable συνδυασμός είναι αυτός που συνδυάζει τη βιωσιμότητα, την ενσυνείδητη κατανάλωση και την ηθική παραγωγή. Αισθάνομαι πως σε λίγα χρόνια θα είναι στη μόδα να φοράς το ίδιο ρούχο πολλές φορές. Φαντάζομαι ότι αν τα δέντρα μιλούσαν θα έλεγαν «κάντε μας τη χάρη και Instagram-ιστειτε με τα ίδια ρούχα. Πόση βισκόζη να παράξουμε;».

Μια εξέλιξη των γυναικών που με έκανε περήφανη είναι το δικαίωμα μας να ορίζουμε και να διαθέτουμε το σώμα μας όπως επιθυμούμε. Ακόμα και το να φοράμε οτι μας αρέσει είναι πέρα από έκφραση ελευθερίας και δικαίωμα.

Η αισθητική μου είναι ένα μείγμα επιρροών από την Ελλάδα, καθότι ελληνιίδα. Από την Ινδία, που επισκέπτομαι από την εφηβεία μου και την Ιαπωνία που παρακολουθώ στενά ανέκαθεν. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα πολλά και διαφορετικά μέρη στα οποία έχω ταξιδέψει διαμόρφωσαν μια διαπολιτισμική

αισθητική αντίληψη που συνδυάζει στοιχεία απο διαφορετικές κουλτούρες, περασμένα απο ένα minimal φίλτρο.

Μια στιγμή στην καριέρα μου που έχει μείνει ανεξίτηλη είναι η πρώτη φορά που εξάγαμε τα σχέδια μας.

Τη ζωή μου μετά απο 10 χρόνια τη φαντάζομαι στην Πάρο. Ο Θοδωρής, ο άντρας της αδερφής μου κατάγεται απο εκεί και οι δυο τους με μύησαν στην Κυκλαδίτικη κουλτούρα. Το φως και η ενέργεια του τοπίου είναι μοναδικά.

2021-11-26-amma1233-copy-2.jpeg
Δημιουργία από τη συλλογή MAZI

Ένα 24ωρο μου περιλαμβάνει λίγη γυμναστική, πολλή δουλειά, ενασχόληση με τον γιο μου τον Ματθαίο και λίγο διάβασμα πριν τον ύπνο.

Το μαγαζί που μου αρέσει να πίνω το τσάι μου, γιατί καφέ δεν έπινα ποτέ, είναι το Bon Βar.

Από τις πιο ευχάριστα έντονες μνήμες που έχω από τη Θεσσαλονίκη είναι τα αποκριάτικα πάρτι που έκανε η ΧΑΝΘ, καθώς και το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 στην Κούσκουρα.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η Παραλία, όπου κάθε ώρα της ημέρας έχει τη δικη της γοητεία.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ είναι να έχω πίστη σε ό,τι κάνω.

Το επόμενο project που ετοιμάζω είναι το δεύτερο εταιρικό μας κατάστημα στην Πάρο.

Το κρυφό μου σημείο στην πόλη λέω να μην το αποκαλύψω γιατί θα πάψει να είναι κρυφό!

Η Θεσσαλονίκη μού αρέσει γιατί την αγαπώ και όταν αγαπάς κάτι ομορφαίνει. Δεν χρειάζονται τα γιατί και τα διότι.

Αν θα άλλαζα κάτι στην πόλη μου θα ήταν οι αντιλήψεις, ο δημόσιος χώρος και το κυκλοφοριακό.

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο πράσινη, δημιουργική και δραστήρια. 

Αν θα έπρεπε να την χαρακτηρίσω με 3 λέξεις θα την έλεγα μικρή, μεγάλη και υπό εξέλιξη.