fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Άννας Σαρηγιαννίδου
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Άννας Σαρηγιαννίδου

Η σχεδιάστρια κοσμημάτων και διακοσμητικών μας μιλάει για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Για πολλούς η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελεί μία μικρή πόλη, αλλά οι αυτόφωτοι και πετυχημένοι άνθρωποί της έρχονται να ανατρέψουν αυτήν την άποψη με τον καλύτερο τρόπο. Μία από αυτούς είναι και η δημιουργός κοσμημάτων και διακοσμητικών, Άννα Σαρηγιαννίδου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βασίλισσα του Βορρά και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανάληψης. Από μικρή, όπως λέει η ίδια, ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και τα κατάφερε. Παρόλα αυτά, πολλές φορές υπάρχουν πράγματα βαθιά κρυμμένα μέσα μας, τα οποία όταν τα ανακαλύψουμε αλλάζει όλη η πορεία μας. Αποφάσισε λοιπόν, να μην ακολουθήσει την τυπική πορεία ενός αρχιτέκτονα, αλλά να δώσει περισσότερη προσοχή στα κρυφά της «θέλω» κι έτσι ξεκίνησε να φτιάχνει σχέδια με τα ίδια της τα χέρια -κοσμήματα, διακοσμητικά και μικρά αξεσουάρ από plexiglass. Εδώ και καιρό έχει δημιουργήσει το δικό της brand, το The Makery by Anna, στο οποίο παρουσιάζει τα προσωπικά της designs από plexiglass. Τα τελευταία 6 χρόνια ζούσε στη Βιέννη για σπουδές, ωστόσο η σχέση-ζωής που έχει αναπτύξει με την πόλη της, την οδήγησε στην επιστροφή της και στη μόνιμη πλέον παραμονή της σε αυτήν. Για την Άννα, η Θεσσαλονίκη της δίνει ζωή κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποχωριστεί. 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Ανάληψης. Ο δρόμος μέχρι το Ντεπώ και το ιστορικό 14ο της Σοφούλη ήταν η καθημερινότητά μου στα σχολικά χρόνια. Οι βόλτες στην Παραλία, το Λούνα Παρκ στη Σαλαμίνα (στη θέση του οποίου σήμερα βρίσκεται το Μέγαρο Μουσικής), το Ποσειδώνιο είναι τα μέρη που έχω τις πρώτες μου αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία 6 χρόνια αποχωρίστηκα την πόλη καθώς σπούδαζα στο Πολυτεχνείο της Βιέννης –μία άλλη υπέροχη πόλη- αλλά επέστρεψα για να μείνω!

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι πλέον η περιοχή μεταξύ των οδών Φράγκων και Βαλαωρίτου, όχι μόνο γιατί εκεί άνοιξα το εργαστήρι μου πρόσφατα, αλλά κυρίως γιατί είναι μία περιοχή με πολύ έντονη ζωή και πολλές αντιθέσεις που δημιουργούν τελικά μία καταπληκτική αρμονία. Το πρωί θα δεις δικηγόρους, λογιστές και επαγγελματίες που τρέχουν πάνω κάτω και το βράδυ θα ακούσεις όλων των ειδών τις μουσικές, θα βρεις νόστιμο φαγητό και τόπους διασκέδασης για όλα τα γούστα. Κάθε μέρα ανακαλύπτω και κάτι καινούριο στην ίδια μου την πόλη!

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω δασκάλα! Ή τουλάχιστον έτσι μου λένε οι γονείς μου γιατί εγώ δεν το θυμάμαι. Ήθελα να γίνω (και έγινα) αρχιτέκτονας. Το σχέδιο και οι κατασκευές ήταν πάντα η αδυναμία μου και μ’ αυτά καταπιάνομαι ακόμα και σήμερα στο the Makery. Δεν σας κρύβω, όμως, ότι όλοι επιμένουν πως έπρεπε να γίνω ζαχαροπλάστης, καθώς η ζαχαροπλαστική είναι η αδυναμία μου!

Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη είναι σχέση... ζωής. Αυτή η πόλη σου δίνει πραγματικά ζωή! Οι βόλτες στην Παραλία, η διασκέδαση για όλους, οι «γειτονιές» γεμάτες κόσμο, γέλια και φωνές είναι οι λόγοι για τους οποίους επέστρεψα από τη Βιέννη.

Σπούδασα στο ΤΕΙ Δομικών Έργων αρχικά και έπειτα Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο της Βιέννης.

Η σχέση μου με την αρχιτεκτονική είναι σαν τις σχέσεις της οικογένειας. Την αγαπάς πολύ και νιώθεις μια μοναδική οικειότητα, αλλά που και που χρειάζεσαι και τον χώρο σου.

Η κατασκευή κοσμημάτων/διακοσμητικών ξεκίνησε ήδη από τη σχολή, όταν καταπιάστηκα με τις μακέτες. Φτιάχνοντας τες συνειδητοποίησα ότι δεν μου αρκούσε να σχεδιάζω, ήθελα να δίνω ζωή στα σχέδια μου με τα ίδια μου τα χέρια. Έτσι πολύ συχνά διέκοπτα τις εργασίες της σχολής και έφτιαχνα κοσμήματα, διακοσμητικά, μικρά αξεσουάρ από plexiglass, ξύλο και ό,τι άλλο σκεφτόμουν. Κατάλαβα ότι αυτό μου δίνει μεγαλύτερη χαρά και ικανοποιεί την ανάγκη μου για δημιουργία. Κι όπως λένε, αν κάνεις αυτό που σου αρέσει, δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μία μέρα στη ζωή σου.

Ο στόχος μου μέσα από τις δημιουργίες μου είναι να κάνω τους άλλους να νιώσουν καλύτερα είτε επιλέγοντας ένα όμορφο κόσμημα, είτε διακοσμώντας τον χώρο τους με κάτι μοναδικό και φτιαγμένο ειδικά γι΄αυτούς.

Το πρώτο κόσμημα μου ήταν τα βραχιόλια που έφτιαξα στα 10 μου.

Για τις δημιουργίες μου αντλώ έμπνευση από τα πάντα γύρω μου. Από χρώματα, σχήματα, ένα λογότυπο, από τα ταξίδια μου, από το τι λείπει σε έναν χώρο, από την δραστηριότητα και την προσωπικότητα κάποιου. Μ’ αρέσει να παρατηρώ και να συμπληρώνω «τα κενά», αυτό είναι η έμπνευση μου.

Επέλεξα το plexiglass ως υλικό γιατί το πλήθος χρωμάτων και η αντοχή του στο χρόνο προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες εφαρμογών.

Η εικαστική τέχνη στην Ελλάδα «παλεύει». Ευτυχώς ακόμα νικά, γιατί έχουμε καλλιτέχνες με ταλέντο που δημιουργούν με μεράκι. Χρειάζεται, όμως, να τους δώσουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες και μέσα για να εκφραστούν.

Για μένα η δημιουργικότητα είναι συνώνυμο της εξέλιξης, άρα αντώνυμο της στασιμότητας. Μόνο μέσα από τη δημιουργία μπορεί κανείς να πάει μπροστά, όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται.


Ο χώρος τέχνης που ξεχωρίζω είναι η ίδια η πόλη μας! Από το street art και τα γκράφιτυ στους τοίχους μέχρι την αρχιτεκτονική της άλλοτε λεωφόρου των εξοχών και τα βυζαντινά τείχη, η πόλη μας είναι γεμάτη μικρότερους ή μεγαλύτερους χώρους τέχνης.

2sarighiannidoy-4ya8F.jpg

Το αγαπημένο μου αρχιτεκτονικό κτήριο στην Θεσσαλονίκη είναι η βίλα Πετρίδη στη δυτική είσοδο της πόλης.

Νιώθω περήφανη για τους νέους που επιστρέφουν στη χώρα και την πόλη μας και είναι έτοιμη να δημιουργήσουν σ' αυτήν.

Μια στιγμή στη ζωή μου που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι όταν πήρα την απόφαση να αρνηθώ την τυπική πορεία ενός αρχιτέκτονα και να χτίσω κάτι δικό μου σε λίγο διαφορετικές βάσεις. Η στιγμή δηλαδή που το the Makery by Anna γεννήθηκε σαν ιδέα.

Το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις ξυπνήσω είναι να φέρω στο μυαλό μου το πρόγραμμα της ημέρας.

Και το τελευταίο πριν κοιμηθώ διαβάζω μανιωδώς βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή!

Το πιο τρελό μου όνειρο είναι να ταξιδέψω στο φεγγάρι.

Το μαγαζί - «στέκι» που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου (τον χυμό μου για την ακρίβεια, μια που δεν πίνω καφέ!) δεν έχει καθιερωθεί ακόμα. Έλειπα αρκετά χρόνια από την πόλη και έτσι ακόμα εξερευνώ παλιά και νέα «στέκια» .

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία ανάμνηση είναι το λούνα παρκ της Σαλαμίνας, που είχαμε την τύχη να το έχουμε κοντά.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η περιοχή της Σοφούλης. Εκεί πήγαινα σχολείο, εκεί έκανα τις πρώτες μου βόλτες με τους συμμαθητές μου, εκεί ήπιαμε τα πρώτα μας ποτά δίπλα στη θάλασσα. Νιώθω πως έχει ένα κομμάτι ηρεμίας αυτός ο δρόμος.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ είναι να κάνω αυτό που με γεμίζει κι ας είναι κόντρα στα αναμενόμενα.

1sarighiannidoy.jpg

Το επόμενο project που ετοιμάζω είναι το e-shop του the Makery. Μόλις ένα μήνα πριν άνοιξα το εργαστήρι μου στον 5ο όροφο της οδού Βαλαωρίτου 7 και σε λίγο καιρό θα μπορείτε να δείτε τις δημιουργίες μου και στο www.themakerybyanna.com.

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη δεν είναι και τόσο κρυφό, αλλά σου δίνει μία μοναδική αίσθηση ελευθερίας και σε γεμίζει ενέργεια: η Α’ προβλήτα στο λιμάνι. Βρίσκεσαι μπροστά στη θάλασσα με την καλύτερη θέα στην πόλη, τον Λευκό Πύργο και τα φώτα της Νέας Παραλίας.

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί έχει την αίγλη μιας πόλης με μεγάλη ιστορία και ταυτόχρονα είναι ζεστή και «οικογενειακή». Οι άνθρωποι τής κάνουν την πόλη ευχάριστη και βιώσιμη, αλλά και η μεγάλη παραλία επιτρέπει να περπατάμε και να ξεφεύγουμε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Μάλλον γι’ αυτό έχουμε και τη φήμη των πιο «χαλαρών» ανθρώπων, γιατί μας δελεάζει αυτός ο περίπατος πλάι στη θάλασσα.

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου θα ήταν το κυκλοφοριακό. Υποφέρει η πόλη στις αστικές συγκοινωνίες.

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο ενεργή στα Βαλκάνια και με ακόμα περισσότερες επιλογές σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις αληθινή, ερωτική, μαγευτική.