fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Μαρίας Καραγιάννη
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Μαρίας Καραγιάννη

Για την αγαπημένη της γειτονιά, τις προκλήσεις του τουρισμού και την περαιτέρω ανάδειξη της Θεσσαλονίκης


Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Χημείας ενώ συγχρόνως εργαζόταν σε Τράπεζα στην οποία εξελίχτηκε και έφτασε σε υψηλές διευθυντικές θέσεις. Μεθοδική, εργατική και δραστήρια, η Μαρία Καραγιάννη έχει αναλάβει από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα καθήκοντα εντεταλμένης συμβούλου σε θέματα τουρισμού και διεθνών σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μία σύγχρονη, δυναμική γυναίκα που κατορθώνει να συνδυάζει πετυχημένα όλους τους ρόλους της και να απαντά στις προκλήσεις της καθημερινότητας με δημιουργικότητα και καινοτομία.

Παρακάτω μας ξεναγεί στη Θεσσαλονίκη που αγαπά μέσα από τη δική της ματιά!

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη σε μια ήσυχη γειτονιά της Χαριλάου, με πολλές μονοκατοικίες και ανθισμένες αυλές. Θυμάμαι να παίζουμε κρυφτό στις αυλές και τα απογεύματα να καθόμαστε έξω από τις εξώπορτες για να πούμε τις δικές μας παιδικές ιστορίες. Αργότερα κατά την εφηβεία μου μετακομίσαμε οικογενειακά στην οδό Ανθέων. Επειδή πήγαινα σε ιδιωτικό σχολείο και η καλύτερη μου φίλη έμενε στην Ερμού δεν μπορώ να πω ότι έχω έντονες αναμνήσεις από αυτή τη γειτονιά, ωστόσο θυμάμαι ότι μου άρεσε πάντα πολύ η οδός Βαφοπούλου, ένας ήσυχος δρόμος με όμορφα πλατάνια καθώς και η Σοφούλη και η παραλία.

Η αγαπημένη μου γειτονιά σήμερα είναι η γειτονιά που μένω, δηλαδή το κέντρο της πόλης. Θεωρώ μοναδικό προνόμιο τη θέα της θάλασσας και του ορίζοντα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Μου αρέσει το κέντρο γιατί τα συνδυάζει όλα, το παλιό με το νέο, τη δουλειά με τη διασκέδαση. Είναι ζωντανό, επιτρέπει τις εύκολες μετακινήσεις με τα πόδια και τις τυχαίες συναντήσεις με γνωστούς και φίλους. Επίσης, έχεις εύκολη πρόσβαση στην αγορά, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα ουζερί και την όμορφη παραλία.

Από μικρή ήθελα να γίνω χημικός και με ενδιέφερε ιδιαίτερα ο ερευνητικός τομέας. Σπούδασα στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ με προοπτική να συνεχίσω τη φοίτηση σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθώ οικονομικά από τους γονείς μου ως φοιτήτρια, έδωσα εξετάσεις και πέρασα στον τραπεζικό τομέα. Αγάπησα αυτή τη δουλειά και αφοσιώθηκα μέχρι την συνταξιοδότησή μου και δεν το μετάνιωσα ποτέ.

Πάντα είχα αγάπη για τα κοινά και ήθελα να βοηθήσω ενεργά, όπου μπορούσα. Ως εργαζόμενη όμως με ένα πολύ απαιτητικό ωράριο και μητέρα δυο αγοριών δεν είχα τον απαραίτητο χρόνο. Νομίζω ότι η ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν μία συγκυρία σωστού χρόνου, αφού τα παιδιά μεγάλωσαν και "τράβηξαν" τους δικούς τους δρόμους και η επαγγελματική μου πορεία στην τράπεζα έληξε λόγω συνταξιοδότησης.

Όταν μου προτάθηκε να αναλάβω Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων η πρόταση με γέμισε χαρά και ικανοποίηση, γιατί ο συγκεκριμένος τομέας, σε θεσμικό επίπεδο, είναι γεμάτος προκλήσεις. Είναι κάτι που με εκφράζει, γιατί εμπεριέχει έννοιες όπως η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία, η καινοτομία και επειδή σε κάνει -σε επίπεδο αυτοδιοικητικών καθηκόντων- να σκέφτεσαι out of the box.

Στην τουριστική αγορά δεν τρέχουμε μόνοι μας, οπότε προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η ανταγωνιστικότητα με όρους ποιότητας και προστιθέμενης αξίας στην εμπειρία. Ως ομάδα έχουμε ένα ξεκάθαρο όραμα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως δημοφιλούς τουριστικού προορισμού με αυξανόμενη ζήτηση καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στον στρατηγικό μας σχεδιασμό εντάσσεται η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, των υποδομών και της αστικής κινητικότητας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και η ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων σε «πράσινες πρακτικές». Θα εστιάσουμε στις θεματικές μορφές τουρισμού, όπως πολιτιστικός, γαστρονομικός, θρησκευτικός, συνεδριακός κ.ά. Ένα από τα εργαλεία αυτής της προώθησης είναι να απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση προς όλους, και ιδιαίτερα στους νέους της πόλης, να προτείνουν θεματικές διαδρομές (food paths, dark tourism paths, clubbing tour paths κ.ά) και να διοργανώσουμε εκδηλώσεις διεθνούς χαρακτήρα. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις νέες τάσεις αλλά και το προφίλ του σύγχρονου τουρίστα, θα αξιοποιήσουμε τα εργαλεία του διαδικτύου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι η τουριστική ανάπτυξη της πόλης είναι μία σύνθετη, πολυπαραγοντική και πολυσυμμετοχική δράση και στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων και των ιδιωτών που εμπλέκονται στον τουρισμό.

Δε θα έλεγα ότι είναι εύκολο ή δύσκολο αλλά ότι είναι μια τεράστια πρόκληση για μένα να συνεχίσω την πολύ καλή δουλειά του προκατόχου μου, αντιδήμαρχου Τουρισμού Σπύρου Πέγκα, και να την εξελίξω ακόμα περισσότερο. Θα εξετάσουμε όλες τις παλιές πρακτικές με νέα ματιά γιατί ο ανταγωνισμός συνεχώς εντείνεται και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.

Νιώθω περήφανη γιατί πιστεύω ότι σε όλη τη ζωή μου, σε οτιδήποτε κι αν μου ανατέθηκε, με σκληρή δουλειά επιμονή και υπομονή κατάφερα να φέρω τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και γιατί εκτός της ανέλιξής μου στον εργασιακό τομέα, κατάφερα να είμαι συγχρόνως σύζυγος και μάνα δύο υπέροχων αγοριών.

Το αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η παραλία, άδεια από μαγαζιά αλλά γεμάτη από ζωή. Αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη. Απολαμβάνω κάθε ώρα της ημέρας, είτε νωρίς το πρωί με ομίχλη, ήλιο ή βροχή, είτε τα ανυπέρβλητα ηλιοβασιλέματα που της προσδίδουν μια μαγεία... Κάθε μέρα το ηλιοβασίλεμα είναι λίγο διαφορετικό από την προηγούμενη, ίδια παλέτα αλλά άλλες αποχρώσεις. 

Μπορεί να με συναντήσει κανείς στο γραφείο μου στο Δήμο, όπου βρίσκομαι καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο μου συνήθως τον αφιερώνω στην οικογένεια και τους φίλους μου.

Οι αγαπημένοι μου χώροι τέχνης είναι το Μουσείο Φωτογραφίας στο λιμάνι, το MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με μοναδικές συλλογές έργων αλλά και το εμβληματικό κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται από την πολυπολιτισμικότητά της και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί δημιουργικά. Υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα εστιατόρια σε κάθε γωνιά της πόλης και συνεχώς γίνονται καινούργιες προσπάθειες. Επειδή μου αρέσει να δοκιμάζω και να πειραματίζομαι, δεν έχω συγκεκριμένες επιλογές αλλά αποφασίζω ανάλογα με τη διάθεση μου και την παρέα.

Η καθημερινότητά μου έχει αλλάξει από τη στιγμή που ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα. Το μόνο που παρέμεινε ίδιο είναι το πρωινό κουλούρι από τον αγαπημένο μου φούρνο.

Για τη βραδινή μου έξοδο προτιμώ τα καφέ στο κέντρο της πόλης, στις οδούς Καρόλου Ντηλ, Προξένου Κορομηλά, Βογατσικού αλλά και πιο ανατολικά. Για τις πιο μικρές ώρες επιλέγω πιο "ανήσυχα" μέρη με δυνατή μουσική και νεολαία.

Το μυστικό μου μέρος στην πόλη, αν σας το πω δεν θα είναι πια μυστικό... Είναι το σπίτι μου, όπου μετά από μια κουραστική μέρα κάθομαι απολαμβάνοντας τη θάλασσα και βάζοντας τις σκέψεις μου σε σειρά κάνοντας τον απολογισμό της ημέρας.

Στη Θεσσαλονίκη μου αρέσουν τα όμορφα νεοκλασικά της κτήρια, το Καπάνι με τις μυρωδιές του, η Άνω πόλη με την υπέροχη θέα και την ιστορία της, τα Λαδάδικα με τους πλακόστρωτους δρόμους που σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, το πανεπιστήμιο που βρίσκεται μέσα στην πόλη, η πλατεία Αριστοτέλους, το δημαρχιακό μέγαρο, το Μέγαρο Μουσικής και τόσα άλλα.

Αυτό που σίγουρα θα ήθελα να δω στην πόλη μου, εκτός από τα αυτονόητα, δηλαδή καθαριότητα, μεταφορές, ασφάλεια, περισσότερο πράσινο, θα ήθελα οι άνθρωποι να έχουν προτεραιότητα το εμείς και όχι το εγώ.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω τη Θεσσαλονίκη με 3 λέξεις θα τη χαρακτήριζα... αυθεντική, φιλική, ζωντανή!