fbpixel

Search icon
Search
Σκανδιναβική διατροφή: Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την πολύτιμη ταυτότητά της
TASTE

Σκανδιναβική διατροφή: Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την πολύτιμη ταυτότητά της

Εμπνεόμαστε από τα διαχρονικά μυστικά ενός fresh τρόπου ζωής


Περιορισμός επεξεργασμένων τροφών, υγιή δόση ψαριών και θαλασσινών και εποχικότητα αποτελούν κεντρικούς άξονες της σκανδιναβικής διατροφικής παράδοσης. Η clean eating κουλτούρα του συγκεκριμένου λαού, μπορούμε να πούμε ότι διακρίνεται για την ομοιότητά της με τη μεσογειακή γαστρονομική ταυτότητα, σεβόμενες και οι δύο την αγνότητα και την απλότητα της πρώτης ύλης. Σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά στοιχεία, οι Σκανδιναβοί είναι πιο υγιείς από όσους κατοικούν στις δυτικές χώρες. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται στη διατροφή, στην αυξημένη άσκηση ή στο συνδυασμό και των δύο.

Ας γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα τα κεντρικά στοιχεία της πολύτιμης ταυτότητάς της...

Εντοπιότητα

f397cc2a092cef5c8bc8b39130b9f99a.jpg
Η σκανδιναβική διατροφή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα φρέσκα και τοπικά τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και, όσο το δυνατόν περισσότερο, μη επεξεργασμένα.Σκεφτείτε άπαχες πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό ΓΔ και υγιεινά λίπη. Είναι μάλλον αυτονόητο ότι η διατροφή είναι πλούσια τόσο σε λαχανικά όσο και σε φρούτα, καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά σχεδόν όλων των επιτυχημένων συστημάτων υγιεινής διατροφής.
Εκτός από τα φυλλώδη λαχανικά που είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, τα ριζώδη παίζουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση της υγιεινής διατροφής. Ενώ μπορεί να έχουν περισσότερες θερμίδες, περιέχουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά που συχνά λείπουν από τα πιο επεξεργασμένα τρόφιμα που τρώμε πολύ στη Δύση.

Εστίαση στη βιωσιμότητα

660b6a98734112acd7361be3468f6be5.jpg
Όπως θα περίμενε κανείς από τους Σκανδιναβούς, η υγεία του ατόμου δεν είναι το μόνο κύριο στοιχείο της σκανδιναβικής διατροφής. Ο διαχρονικός τρόπος ζωή αυτού του λαού έχει αποδείξει την εστίασή του στη βιωσιμότητα και την οικολογία, στοιχεία που αντανακλώνται άμεσα στη σκανδιναβική διατροφή. Το καλύτερο φαγητό που μπορεί να απολαύσει κάποιος είναι αυτό που καλλιεργείται στον κήπο του. Η δεύτερη επιλογή "πράσινης" τροφής προέρχεται από το πλησιέστερο αγρόκτημα και τέλος και η τρίτη επιλογή αφορά στα τρόφιμα που καλλιεργούνται εντός της ίδιας χώρας.

Η κύρια διαφορά με τη μεσογειακή διατροφή

029d227be216217eabe5ff891a48fc4e.jpg

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η σκανδιναβική διατροφή θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη μεσογειακή. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι τα κεντρικά τους υλικά. Στη μεσογειακή, πρωταγωνιστής στην πλειονότητα των κλασικών. και όχι μόνο, συνταγών είναι το ελαιόλαδο. Αντ' αυτού, η σκανδιναβική δίαιτα επικεντρώνεται στο λάδι Canola ή κραμβέλαιο, ή rapsolje στα νορβηγικά. Είναι μια πολύ πιο εύκολη πηγή ελαίου για να καλλιεργηθεί σε ένα βόρειο κλίμα.

Ιδανική για την απώλεια βάρους

09fd41fff3b402252b1e0e190c8bd703.jpg
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η σκανδιναβική δίαιτα αποτελεί ένα καλό διατροφικό πρόγραμμα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για την απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα είπαν να ακολουθήσουν τη σκανδιναβική δίαιτα, αλλά χωρίς περαιτέρω περιορισμούς. Στην άλλη ομάδα συνέχισαν ως είχαν.
Η ομάδα που μεταπήδησε στη σκανδιναβική δίαιτα έχασε όλες σημαντικές ποσότητες βάρους. Αυτό συνέβη ενώ δεν περιόριζαν τεχνητά την πρόσληψη ή δεν "μετρούσαν θερμίδες". Αντίθετα, είναι πιθανό ότι τα είδη των τροφίμων που κατανάλωναν τους άφηναν να αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερο χρόνο, οπότε έτρωγαν φυσικά λιγότερο.

Live healthy!

Source: Life in Norway