Περιορισμός επεξεργασμένων τροφών, υγιή δόση ψαριών και θαλασσινών και εποχικότητα αποτελούν κεντρικούς άξονες της σκανδιναβικής διατροφικής παράδοσης. Η clean eating κουλτούρα του συγκεκριμένου λαού, μπορούμε να πούμε ότι διακρίνεται για την ομοιότητά της με τη μεσογειακή γαστρονομική ταυτότητα, σεβόμενες και οι δύο την αγνότητα και την απλότητα της πρώτης ύλης. Σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά στοιχεία, οι Σκανδιναβοί είναι πιο υγιείς από όσους κατοικούν στις δυτικές χώρες. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται στη διατροφή, στην αυξημένη άσκηση ή στο συνδυασμό και των δύο.
Ας γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα τα κεντρικά στοιχεία της πολύτιμης ταυτότητάς της...
Εντοπιότητα
Εκτός από τα φυλλώδη λαχανικά που είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, τα ριζώδη παίζουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση της υγιεινής διατροφής. Ενώ μπορεί να έχουν περισσότερες θερμίδες, περιέχουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά που συχνά λείπουν από τα πιο επεξεργασμένα τρόφιμα που τρώμε πολύ στη Δύση.
Εστίαση στη βιωσιμότητα
Η κύρια διαφορά με τη μεσογειακή διατροφή
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η σκανδιναβική διατροφή θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη μεσογειακή. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι τα κεντρικά τους υλικά. Στη μεσογειακή, πρωταγωνιστής στην πλειονότητα των κλασικών. και όχι μόνο, συνταγών είναι το ελαιόλαδο. Αντ' αυτού, η σκανδιναβική δίαιτα επικεντρώνεται στο λάδι Canola ή κραμβέλαιο, ή rapsolje στα νορβηγικά. Είναι μια πολύ πιο εύκολη πηγή ελαίου για να καλλιεργηθεί σε ένα βόρειο κλίμα.
Ιδανική για την απώλεια βάρους
Η ομάδα που μεταπήδησε στη σκανδιναβική δίαιτα έχασε όλες σημαντικές ποσότητες βάρους. Αυτό συνέβη ενώ δεν περιόριζαν τεχνητά την πρόσληψη ή δεν "μετρούσαν θερμίδες". Αντίθετα, είναι πιθανό ότι τα είδη των τροφίμων που κατανάλωναν τους άφηναν να αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερο χρόνο, οπότε έτρωγαν φυσικά λιγότερο.
Live healthy!
Source: Life in Norway