fbpixel

Search icon
Search
Sex Education: Πώς θα ξεπεράσετε το άγχος που σας προκαλεί η σεξουαλική επαφή
PSYCHOLOGY

Sex Education: Πώς θα ξεπεράσετε το άγχος που σας προκαλεί η σεξουαλική επαφή

Ένα συχνό σύμπτωμα που είναι σημαντικό να θέσετε υπό έλεγχο


Ανεξαρτήτως φύλου υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχετε νιώσει άγχος κατά τη σεξουαλική επαφή. Αν και αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση, όταν συμβαίνει επανειλημμένα, αυτό μπορεί να αλλάξει την ποιότητα της ζωής σας. Επηρεάζοντας τις αποδόσεις σας και φυσικά κάνοντας τη διάρκεια του σεξ να μοιάζει σαν μια κακή παρένθεση στην καθημερινότητα αποτελεί αναμφίβολα μια πραγματικότητα που οφείλετε να ξεπεράσετε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε αμφιβολίες είναι το γεγονός πως νιώθετε ανασφαλείς για τις επιδόσεις σας, το πώς αισθάνεστε οτι φαίνεται το σώμα σας καθώς και η σύγκριση την οποία μπορεί να κάνει ο παρτενέρ σας. 

Παρακάτω θα βρείτε μερικές πρακτικές που θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να απλοποιήσετε τις καταστάσεις.
photo-1567468219153-4b1dea5227ea.jpeg

Κατακτήστε την εικόνα σας

Η εικόνα του σώματος είναι συχνά ένας σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής. Εάν αισθανεστε ανασφαλείς για την εμφάνισή σας, μπορεί να ανησυχείτε για το αν ο σύντροφός σας, σας θεωρεί ελκυστικούς ή όχι. Αυτό, αποτελεί έναν κύριο λόγο για να κατευναστεί η απόλαυση. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας σημαντικός αριθμός ανδρών και γυναικών έχουν προβλήματα εικόνας του σώματος, με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Sex Research" να διαπιστώνει ότι περίπου το ένα τρίτο των γυναικών -στο κολέγιο-  αισθάνονται δυσαρεστημένες. Αν και η αποδοχή απαιτεί χρόνια δουλειά είναι σημαντικό να ξεκινήσετε ακολουθώντας μια απλή συμβουλή: σταθείτε καθημερινά για 5 λεπτά μπροστά από έναν καθρέφτη και παρατηρήστε το σώμα σας. Προσπαθήστε να δείτε όλα όσα σας προσφέρει και να το κοιτάξετε με αγάπη. Μπορεί στην αρχή η διαδικασία αυτή να μοιάζει δύσκολη και ακατανόητη, αλλά μετά από κάποιο καιρό θα αρχίσετε να παρατηρείτε διαφορά.

Ξεπεράστε τους κοινούς μύθους

Ένα άλλο "εμπόδιο" που μπορεί να συμβάλει στο άγχος της σεξουαλικής σας απόδοσης είναι η έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε γνωρίζετε αυτά που σας αρέσουν, απλώς οτι υπάρχουν πιθανότητες να μην προσφέρετε στον εαυτό σας όλες τις πτυχές που θα σας ικανοποιούσαν. Δεν είναι σπάνιο πολλοί άνθρωποι να θεωρούν πως οι απαιτήσεις τους και οι επιθυμίες τους δεν είναι "φυσιολογικές" με αποτέλεσμα να διστάζουν να τις εκφράσουν και κατά συνέπεια να προκαλούν ένα περιττό άγχος στον εαυτό τους. Αφιερώστε χρόνο για να ανακαλύψετε τι σας ερεθίζει και μη φοβάστε να δοκιμάσετε διαφορετικές μορφές αυνανισμού. Έχοντας συνδέσει αυτήν την πράξη με κάτι κρυφό, πολλές γυναίκες στερούν αυτό το απαραίτητο αγαθό από τον εαυτό τους. Απελευθερωθείτε και μην παραλείψετε να μιλήσετε στον σύντροφο σας για όλα όσα νιώθετε. 

agxos-sex-2.jpg

Μιλήστε για τις ανάγκες σας

Όπως αναφέραμε είναι σημαντικό αφού ξεπεράσετε τους "κοινούς μύθους" να ξεκινήσετε να εκφράζεστε. Κανείς δε μπορεί να μπει στο μυαλό σας αν δεν του το επιτρέψετε όπως και κανείς δε μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες σας, αν δεν τις εκφράσετε. Το άγχος της σεξουαλικής απόδοσης είναι σημαντικό να αποτελέσει παρελθόν κι ένας τρόπος είναι μέσω της συζήτησης με τον παρτενέρ σας. Μάλιστα, για όποιον από εσάς σκεφτεί πως κάτι τέτοιο θα χαλούσε την εικόνα του στον σύντροφό του, είναι καλό να πάρετε την άμεση απάντηση πως όποιος δε σέβεται και δεν εκτιμά τις επιθυμίες σας, δεν αξίζει τόσο να αποτελεί μέρος της σεξουαλικής σας ζωής όσο και μέρος της κάθε ημέρας σας.

Και να θυμάστε: μερικές φορές τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο πιστεύετε. Όποιος περνάει στιγμές μαζί σας, θέλει πραγματικά να είναι εκεί. Εάν ίσχυε το αντίθετο, τότε μάλλον δε θα βρισκόταν δίπλα σας στο κρεβάτι. 
agxos-sex.jpg

Αντιμετωπίστε τα πρακτικά προβλήματα

Για τους άνδρες, κοινές αιτίες επώδυνης σεξουαλικής επαφής αποτελούν οι λοιμώξεις και οι φλεγμονές ενώ για τις γυναίκες, οι μολύνσεις, η ξηρότητα του κόλπου και η έλλειψη διέγερσης. Αυτό το πρακτικό πρόβλημα, λοιπόν, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια ενός ειδικού και αναμφίβολα να σας κάνει να αντικαταστήσετε τον φόβο και το άγχος, με την αίσθηση της ευχαρίστησης. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως αν αφήσετε τον πόνο που νιώθετε, θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος που θα σας κάνει να αποφεύγετε κάθε φορά αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή.