fbpixel

Search icon
Search
Σε δημοπρασία το πορτρέτο του μεγαλύτερου έρωτα του Francis Bacon, George Dyer
ARTS & CULTURE

Σε δημοπρασία το πορτρέτο του μεγαλύτερου έρωτα του Francis Bacon, George Dyer

Από τον οίκο Sotheby's


Πρόκειται για ένα από τα πιο οικεία και συναισθηματικά φορτισμένα πορτρέτα που ζωγράφισε ο καλλιτέχνης Francis Bacon για τον μεγάλο του έρωτα, τον George Dyer. Ήταν τόσο ξεχωριστό γι' αυτόν που ο ίδιος προσωπικά το επέλεξε για να εμφανιστεί στην πρώτη του μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Grand Palais του Παρισιού το 1971. Ωστόσο, μόλις 36 ώρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Dyer βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών, που επιδεινώθηκε από την κατάχρηση αλκοόλ, στο κοινό δωμάτιο του ξενοδοχείου του ζευγαριού.

Τώρα, περισσότερες από πέντε δεκαετίες αργότερα, το έργο του George Dyer δημοπρατείται από τον οίκο Sotheby's στο πλαίσιο της πώλησης μοντέρνων και σύγχρονων έργων τέχνης. Ο πίνακας "Study of George Dyer", ο οποίος φέρει όλα τα χαρακτηριστικά των καλύτερων έργων του Bacon, με αξία μεταξύ 5 και 7 εκατομμυρίων λιρών, πρόκειται να βγει στο σφυρί μέσα στον επόμενο μήνα. Ο σημερινός ιδιοκτήτης τον απέκτησε από την γκαλερί Marlborough του Λονδίνου το 1970, την ίδια χρονιά που ολοκληρώθηκε από τον καλλιτέχνη, και από τότε τον έχει θαυμάσει το κοινό μόλις δύο φορές - πρώτα στο Grand Palais και αργότερα σε μια έκθεση στο Marlborough το 1993.

3410.jpg
Three Studies for a Portrait of George Dyer by Francis Bacon. Photograph: Philip Toscano/PA


O Dyer ήταν 29 ετών όταν γνώρισε τον 54χρονο Bacon το φθινόπωρο του 1963. Μια φήμη αναφέρει πως ο Dyer είχε διαρρήξει το σπίτι του καλλιτέχνη (μια ιστορία που διαιωνίζεται από την ταινία "Love is the Devil" του 1998 με πρωταγωνιστές τους Derek Jacobi και Daniel Craig). Αλλά σύμφωνα με τον ίδιο τον Bacon, στην πραγματικότητα γνωρίστηκαν σε ένα bar στο SoHo, όταν ο Dyer συστήθηκε στο πάρτι του Bacon, λέγοντάς του: «Φαίνεται ότι όλοι σας περνάτε καλά. Μπορώ να σας κεράσω ένα ποτό;»

Οι δύο άνδρες γρήγορα γοητεύτηκαν ο ένας από τη ζωή του άλλου, αν και η σχέση τους σύντομα θα χαρακτηριζόταν από μια πολικότητα των άκρων: ρομαντική και παθιασμένη, θυελλώδης και βίαιη. Μια τέτοια σύμπτωση συναισθημάτων είναι εμφανής στη μελέτη του George Dyer, η οποία είναι δραματική, έντονη και πλαισιώνεται από ένα σαγηνευτικό σκοτεινό φόντο. Ο συνθετικός καταλύτης για το έργο ήταν μια σειρά φωτογραφιών του Dyer που τραβήχτηκαν από τον John Deakin στο Soho περίπου το 1964.

Η εκδήλωση στο Grand Palais έμελλε να είναι η σημαντικότερη έκθεση της ζωής του Bacon. Σηματοδοτούσε μόλις την πρώτη φορά μετά τον Picasso, που ένας εν ζωή καλλιτέχνης είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στον χώρο αυτόν. Ο Bacon συνέχισε τα εγκαίνια, παρά το γεγονός ότι υπέφερε από τον θάνατο του Dyer στο Hôtel des Saint-Pères.

df23f415fc0f2414ed8e411ee0e588fe.jpg
George Dyer & Francis Bacon


«Ο George Dyer ήταν αναμφίβολα η μεγαλύτερη αγάπη του Francis Bacon», δήλωσε ο Tom Eddison, ανώτερος διευθυντής σύγχρονης τέχνης του Sotheby's. «Μια τυχαία συνάντηση σύντομα εξελίχθηκε σε κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να περιγραφεί μόνο ως μια θυελλώδης και παθιασμένη ερωτική σχέση, με τον Dyer να κατέχει γρήγορα μια θέση ύψιστης σημασίας στο έργο του Bacon. Το γεγονός ότι οDyer εμφανίζεται σε πάνω από 40 πίνακες δείχνει πραγματικά τη συναισθηματική δύναμη που είχε πάνω στον Bacon. Από όλους τους πίνακες του Bacon που απεικονίζουν τη μεγαλύτερη αγάπη του, αυτό είναι το ένα από δύο μόνο πορτρέτα που δημιούργησε σε αυτήν τη μορφή, με διαστάσεις 14 επί 12 ίντσες, και στα οποία έδωσε τίτλο, κάτι που απλώς προσθέτει στη συγκινησιακή του δύναμη. Το σκοτεινό, σαγηνευτικό του υπόβαθρο σε προσελκύει και ίσως προμηνύει ακόμη και την τραγωδία που θα επικρατούσε αμέσως μετά».

Με πληροφορίες από Guardian