fbpixel

Search icon
Search
Samadhi meditation: Πώς μπορεί να μας οδηγήσει στην απόλυτη κατάσταση ευδαιμονίας;
WELLNESS

Samadhi meditation: Πώς μπορεί να μας οδηγήσει στην απόλυτη κατάσταση ευδαιμονίας;

Ο εξελιγμένος τύπος διαλογισμού μας συστήνει την ουσιαστική αίσθηση απελευθέρωσης


Είναι εκείνες οι στιγμές, στις οποίες αναζητούμε την ησυχία που μας λυτρώνει και μας καθησυχάζει. Μακριά από όλους και όλα, τότε που ερχόμαστε ουσιαστικά αντιμέτωποι με τις ανάγκες, τις επιθυμίες, αλλά και τους φόβους μας. Το ταξίδι της αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης δεν ήταν ποτέ μια εύκολη διαδικασία, ταυτόχρονα, όμως, αυτή είναι και η μαγεία του: Να μας κάνει να ψάχνουμε, να προβληματιζόμαστε και να αποδεχόμαστε το ποιοι είμαστε. Ο διαλογισμός συνδέεται μέχρι σήμερα με μια από τις πιο πολύτιμες τεχνικές. Έχει αποδειχθεί ως η κατάλληλη διαδρομή για την χαλάρωση και την εσωτερική μας ισορροπία. Στον Ινδουισμό και τον Βουδισμό, θεωρείται το αποκορύφωμα κάθε πνευματικής και διανοητικής δραστηριότητας. Η πνευματική σημασία του είναι βαθιά, καθώς περιλαμβάνει την αυτοπραγμάτωση και συμβολίζει την απόλυτη σύνδεση με το Θείο. 

Πώς θα φτάσουμε στο Samadhi;

shutterstock-515885956.jpg


Η συγκεκριμένη τεχνική συνδέεται με την κατάκτηση της απόλυτης κατάστασης ευδαιμονίας, στοιχείο που προϋποθέτει ότι πρώτα είναι σημαντικό να περάσουμε με επιτυχία κάθε ένα από τα επτά πνευματικά μονοπάτια της γιόγκα, ώστε να καταλήξουμε σε εκείνη. 

Κάθε άκρο της γιόγκα μας οδηγεί σε ένα ορισμένο πεδίο φώτισης. Ας γνωρίσουμε την ερμηνεία καθενός από αυτά...

Yamas: Αποτελεί το πρώτο επίπεδο, το οποίο αφορά κυρίως στις οικουμενικές αξίες
Niyama: Δεύτερο επίπεδο που αφορά στις εσωτερικές πειθαρχίες, όπως η προσωπική παρατήρηση
Asana: Τρίτο επίπεδο, το οποίο περιλαμβάνει τις στάσεις της άσκησης
Pranayama: Τέταρτο επίπεδο που επικεντρώνεται στον έλεγχο της αναπνοής
Pratyahara: Πέμπτο επίπεδο με στόχο την απόσυρση των αισθήσεων
Dharana: Έκτο επίπεδο με στόχο τη συγκέντρωση
Dhyana: Έβδομο επίπεδο που εστιάζει στον διαλογισμό
Samadhi: Όγδοο επίπεδο, κατάκτηση της ευδαιμονίας ή ένωσης με το σύμπαν 

Αφοσίωση για την κατάκτηση της ουσιαστικής αίσθησης απελευθέρωσης 

shutterstock-713186671.jpg


Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη πνευματική φιλοσοφία ανταποκρίνεται διαφορετικά στον καθένα από εμάς. Έχοντας κατά νου τα οκτώ άκρα, τα οποία αναφέραμε παραπάνω, όλες αυτές οι συναφείς πρακτικές έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν να εκπαιδεύσουμε το σώμα, το νου και το πνεύμα μας ώστε να βρίσκονται σε μια κατάσταση ήρεμης ενότητας. Προϋπόθεση, όμως, αποτελεί η δική μας αφοσίωση. Μάντρα, με επικρατέστερη την ιερή συλλαβή "Om" αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εξασκήσεις του μυαλού, ώστε να εστιάζει σε ένα μόνο πράγμα, ελέγχοντας με προσοχή τις αισθητηριακές πληροφορίες που δέχεται. 

Στόχος μας μέσα από τη φιλοσοφία του Samadhi είναι να υπερβούμε το "εγώ"...
shutterstock-1033273888.jpg


Αν θέλουμε να εντάξουμε τη διαχρονική κουλτούρα του Samadhi στην καθημερινότητά μας, είναι σημαντικό να θέλουμε να υπερβούμε το "εγώ" και να αρχίσουμε να αισθανόμαστε μια αίσθηση ενότητας με τον κόσμο. Η γενικότερη αυτή φιλοσοφία, η οποία εστιάζει στο ζενίθ της αφοσίωσης και ελευθερίας, μπορεί να μην είναι εύκολη, αλλά ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στην πορεία προς αυτή. Όπως κάθε πρακτική, απαιτεί υπομονή, αποφασιστικότητα και αποστασιοποίηση, όσον αφορά την παρακολούθηση και διαχείριση των συμβάντων που ζούμε. Ακόμη και αν κάποιος δεν φτάσει στο ανώτερο αυτό επίπεδο, η επιδίωξη της διαφώτισης μπορεί να εμβαθύνει την πνευματική μας ζωή και να μας βοηθήσει να φτάσουμε σε ένα νέο επίπεδο ειρήνης και κατανόησης.

Source: Mind Body Green