fbpixel

Search icon
Search
ARTS & CULTURE

Rock of my soul

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Rock of my soul

Ο Παναγιώτης Μάργαρης και η παρέα του έρχονται στις 2 και 3 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας τα ροκ της ψυχής τους σένα πρωτότυπο ρεσιτάλ κιθαριστικών ηχοχρωμάτων. Εμείς συναντήσαμε τη ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΙΟΥ και την ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑ, που μας μίλησαν γιαυτήν τη συνεργασία, τη μουσική και τα σχέδιά τους.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΙΟΥ

ετά από μία έντονη χρονιά με συναυλίες σΕλλάδα κι εξωτερικό παρέα με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Μίλτο Πασχαλίδη, προετοιμάζεται για τη συνεργασία της με τον Παναγιώτη Μάργαρη, που όπως λέει «τον θεωρώ έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και τον αγάπησα. Είναι ένα σεμνό παιδί που αγγίζει το τραγούδι μευγένεια». Στις συναυλίες, η Δήμητρα προσεγγίζει ροκ διασκευές διατηρώντας το στιλ με το οποίο τη γνωρίσαμε και κάποια κομμάτια της Κάτω Ιταλίας, καθώς απολαμβάνει να δοκιμάζεται σε καινούριους ήχους. Χωρίς να βάζει ταμπέλες στα μουσικά είδη, θεωρεί ότι ροκ μπορεί να είναι τα πάντα. Ακόμα κι ένα λαϊκό τραγούδι. Απέχοντας απ' το star system για μεγάλο διάστημα, αποχώρησε απτο μουσικό στερέωμα χωρίς να το μετανιώσει. «Μου έδωσε την ηρεμία και τη γαλήνη που είχα ως άνθρωπος και καλλιτέχνης». Δίνοντας το παρών όποτε το έχει ανάγκη, χαρακτηρίζει το τραγούδι ως είδος ψυχοθεραπείας. Βάζοντας σε προτεραιότητα την οικογενειακή της ευτυχία, παραδέχεται πως δεν μπορεί κανείς να ταχει όλα, όπως μια πολύ πετυχημένη καριέρα και μια σπουδαία ζωή. «Δεν είμαι επαγγελματίας στον χώρο κι αυτό έχει μια ομορφιά γιατί ο κόσμος σε νοσταλγεί, θέλει να ξαναμοιραστεί μαζί σου». Όσο για την ανεπανάληπτη ερμηνεία της στο «Αυτή η Νύχτα μένει» μετά από 14 χρόνια θυμάται: «Όταν ο Σταμάτης Κραουνάκης μου έδωσε το τραγούδι είχα αποσυρθεί με την απόφαση να μην ξανασχοληθώ. Δεν το άγγιξα με το άγχος της επιτυχίας. Παρόλαυτά μίλησε στην ψυχή μου και για μένα είναι ένα είδος προσευχής». Βλέποντας μία στασιμότητα στη νυχτερινή διασκέδαση ελπίζει στους νέους καλλιτέχνες. «Τα νέα πρόσωπα έχουν μία ιδεολογία για το τραγούδι. Άλλωστε, σήμερα αν κάποιος διαθέσει 10-15 ευρώ πρέπει κάτι να πάρει, κάτι να αισθανθεί. Και οι μεγάλοι καλλιτέχνες πρέπει να δοκιμάζονται σε διαφορετικά πράγματα, γιατί ο κόσμος έχει βαρεθεί». Αποφεύγοντας το επαγγελματικό «βόλεμα», θεωρεί τη σιωπή μεγάλο αγαθό στον καλλιτέχνη.  «Πρέπει να υπάρχουν διαστήματα σιωπής. Έτσι, μπορείς ναφουγκράζεσαι πράγματα γύρω σου, να τα βιώνεις. Αυτά κάποια στιγμή θα σου βγουν στην Τέχνη». Όσον αφορά στο επαγγελματικό της μέλλον έχει κάποια τραγούδια στο μυαλό της που θα ερμηνεύσει όταν νιώσει απόλυτα έτοιμη. Τελικά, η ευτυχία της έρχεται μέσα από μία αγαπημένη συζυγική ζωή, ενώ περιμένει μία εθνική λύτρωση απτα προβλήματα που μας βασανίζουν.

 

ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑ

Συνεργάζεται με τον Παναγιώτη Μάργαρη απ' το 2010 και σαυτήν τη συναυλία θα την ακούσουμε σε ροκ διασκευές, αλλά και κομμάτια απτο άλμπουμ Duende. «Θαναι μία όμορφη συναυλία, με ωραία ακούσματα και τη δεξιοτεχνία του Παναγιώτη στην κιθάρα που καθηλώνει. Ο κόσμος θα ψυχαγωγηθεί». Χωρίς να θεωρεί τον εαυτό της εκπρόσωπο της ροκ μουσικής, ερμηνεύει διασκευές ενορχηστρωμένες μέναν διαφορετικό τρόπο. Παράλληλα με την προετοιμασία των συναυλιών Rock of my soul, κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι «Να μείνεις εδώ» του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου, ενώ ασχολείται και μένα ιδιαίτερο project με «τραγούδια της οθόνης», αγγίζοντας κομμάτια του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Τον υπόλοιπο χρόνο τον αφιερώνει στον γιο της, αφού πρόσφατα έγινε μαμά. Διατηρώντας αποστάσεις απτη show business, αποφάσισε συνειδητά ναποχωρήσει, αφού αυτό το σύστημα δεν την αντιπροσώπευε. «Δεν πιστεύω πως για να είμαι στα πράγματα πρέπει ναπασχολώ με την προσωπική μου ζωή. Τα τελευταία 12 χρόνια κινούμαι σε πιο δημιουργικούς και καλλιτεχνικούς δρόμους. Αυτός ο τρόπος μεκφράζει». Άλλωστε, μπορεί πλέον να κάνει επιλεκτικές εμφανίσεις, ενώ νιώθει πως πάντα ήταν στα πράγματα με τον δικό της τρόπο. Έχοντας συνδέσει τη φωνή της με συναισθηματικές μπαλάντες παραδέχεται: «Σαν άνθρωπος έχω την ανάγκη να πω και πιο χαρούμενα ακούσματα, όχι μόνο μπαλάντες. Πιστεύω πως θα γίνει κι αυτό στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν, με πάει προς τα εκεί. Πιθανόν να εκφράζομαι καλύτερα ή να μου ταιριάζει πιο πολύ». Από πού, όμως, αντλεί έμπνευση για να ερμηνεύει τόσο δυνατά κομμάτια; «Δε σκέφτομαι κάτι την ώρα που τραγουδάω. Ταυτίζομαι με το συναίσθημα που μου δημιουργεί η μουσική. Η μουσική μιλάει στην ψυχή μου και το μεταφέρω στον κόσμο». Όσο για την εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας, τονίζει: «Χρειαζόμαστε νέα άτομα που έχουν κάτι να πουν. Ο κόσμος τοχει ανάγκη». Όσο για το μέλλον, δεν το σκέφτεται ιδιαίτερα, αφού όπως παραδέχεται, είναι άνθρωπος που ζει το παρόν και το μόνο που την απασχολεί είναι το μεγάλωμα του παιδιού της.

KEIMENO ΕΒΕΛΙΝΑ ΣΥΡΙΓΟΥ Ι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ Ι MAKE UP & HAIR ARTIST ΚΩΝ/ΝΑ ΜΙΧΟΠΑΝΟΥ

GLOW LOVES

Τα αντηλιακά που ανυπομονούμε να προσθέσουμε στο νεσεσέρ μας -part 2
EDITORS' CHOICE

Τα αντηλιακά που ανυπομονούμε να προσθέσουμε στο νεσεσέρ μας -part 2

|Icon9 photos