fbpixel

Search icon
Search
Rafael Nadal: Το τέλος εποχής πλησιάζει για τον GOAT του τένις
LIFE & CAREER

Rafael Nadal: Το τέλος εποχής πλησιάζει για τον GOAT του τένις

«Η επόμενη χρονιά θα είναι η τελευταία μου», ανέφερε ο Ισπανός


Έχει δώσει τεράστιες μάχες. Έχει παλέψει σκληρά, έχει ξεπεράσει απίστευτα εμπόδια, έχει δείξει σε όλους την αξία του. Για πολλούς είναι ο GOAT του τένις, ο άνθρωπος που αποτελεί πρότυπο για εκατομμύρια άλλους. Είναι ο απόλυτος winner, ο απόλυτος ηγέτης. Ο Rafael Nadal έχει συνηθίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Έχει συνηθίσει να είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα επάνω του, αυτή τη φορά -ωστόσο- τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κάθισε απέναντι από τις κάμερες και μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια. Μοιράστηκε τη δική του, σκληρή πραγματικότητα κι επιβεβαίωσε αυτό που όλοι φοβόμασταν. «Η επόμενη χρονιά θα είναι η τελευταία μου», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Ισπανός στη δημόσια τοποθέτησή του και κάπως έτσι, μας προετοίμασε για την επόμενη μέρα...

Σπουδαίος άνθρωπος, σπουδαίος αθλητής!

Ένα διαφορετικό Roland Garros

Κανένας αθλητής δε θέλει ποτέ να μένει εκτός δράσης. Ο Rafael Nadal, έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα πολύ τους τελευταίους μήνες. Πίεσε τον εαυτό του, ξεπέρασε τα όριά του πολλές φορές, έκανε σπουδαία comeback σε δύσκολες στιγμές, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, το σώμα του δεν ανταποκρίνεται. Βιώνει μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση κι όσο κι αν το πάλεψε, τελικά κλήθηκε να πάρει την πιο δύσκολη -για τον ίδιο- απόφαση. Για πρώτη φορά μετά το 2005, ο σπουδαίος τενίστας από τη Μαγιόρκα, δε θα δώσει το «παρών» στο αγαπημένο του Roland Garros και γενικότερα, θα μείνει στα... pits για το υπόλοιπο της σεζόν λόγω του τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί. Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση, αλλά όπως είπε κι ο ίδιος, ήταν ο μοναδικός δρόμος, σκεπτόμενος το σώμα του, αλλά και την προσωπική του ευτυχία. 


«Αν συνεχίσω να παίζω τώρα, δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να παίξω την επόμενη χρονιά. Δε θα πάω στο Roland Garros, δε θα παίξω αυτούς τους μήνες και πρόθεσή μου είναι η επόμενη χρονιά να είναι η τελευταία μου. Να μπορώ να παίξω τα τουρνουά που θέλω να αποχαιρετήσω αυτούς που με έχουν σημαδέψει», ανέφερε στην τοποθέτησή του και συνέχισε: «Είναι δύσκολο να κάνω προβλέψεις, για το πώς θα είναι το σώμα μου. Θα αφήσω ανοιχτές τις επιλογές και θα δω ποιο θα είναι το καλύτερο πρόγραμμα για μένα. Θέλω να παίξω στα σημαντικά τουρνουά, όπως τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν θα είναι το τελευταίο μου τουρνουά; Δεν ξέρω. Η διαδικασία τώρα είναι να αποδεχτώ την κατάσταση, να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, χωρίς δράμα. Η νέα σεζόν θα είναι ένα νέο βήμα, θα πρέπει να το απολαύσω. Μετά από αυτό, θα είναι ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου, που δεν βλέπω γιατί δεν γίνεται να είμαι όσο χαρούμενος ήμουν στο προηγούμενο». Μερικούς μήνες πριν, ο κόσμος του τένις αποχαιρέτησε οριστικά τον Roger Federer. Ο Rafael ήταν δίπλα του, ήταν συνεχώς στο πλευρό του κι αγωνίστηκε μαζί με τον Ελβετό θρύλο στο διπλό του Laver Cup. Οι δυο τους μας χάρισαν σπουδαίες στιγμές εντός court όλα τα τελευταία χρόνια και τον Σεπτέμβρη, στο Λονδίνο, κάθισαν δίπλα-δίπλα και ξέσπασαν. Ο ένας έβαλε τον επίλογο σε μία αδιανόητη καριέρα κι ο άλλος, μάλλον σκεφτόταν ήδη ότι και για τον ίδιο το grand finale ήταν κοντά...

H πιο δύσκολη απόφαση

Όλα τα ωραία πράγματα σε αυτή τη ζωή, κάποτε τελειώνουν. Τους τελευταίους μήνες, δεν ήταν λίγες οι φορές που ακόμη κι ο ίδιος ο Nadal κλήθηκε να διαψεύσει όσους έκαναν λόγο για το φινάλε της καριέρας του. Κάθε φορά που έμενε εκτός από κάποιο τουρνουά, ξεκινούσε ένας... χορός δημοσιευμάτων, αλλά  αυτός ήταν πάντα εκεί για να δώσει τη δική του απάντηση. Τώρα -ωστόσο- ακόμη κι οι πιο αισιόδοξοι ήξεραν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έμεινε εκτός από το Μόντε Κάρλο, από τη Ρώμη, από τη Βαρκελώνη. Οι fans του ήθελαν να πιστεύουν ότι όλο αυτό έγινε στοχευμένα, προκειμένου να είναι έτοιμος για το μεγάλο Grand Slam του Παρισιού, εκεί όπου έχει γράψει τη δική του ιστορία. Μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, η ελπίδα ήταν ζωντανή, όμως όταν ο Ισπανός γνωστοποίησε πως θέλει να μιλήσει δημόσια για την κατάστασή του, ήταν ξεκάθαρο πως επρόκειτο για κάτι σοβαρό. 

shutterstock-1499304971.jpg

Αυτή τη φορά, δεν μπορεί απλά να σφίξει τα δόντια. Δεν μπορεί να μπει στο court και να δείξει -ΞΑΝΑ- την ποιότητά του. Κάνει ένα step back, για να επιστρέψει το 2024 εκεί όπου ανήκει. Θέλει να κάνει το comeback, αλλά με τον σωστό τρόπο. Με τον τρόπο που θα του δώσει την ευκαιρία να αποχαιρετήσει αυτό που αγαπάει, όπως ακριβώς το θέλει ο ίδιος. Θέλει να αποχαιρετήσει με ψηλά το κεφάλι. Είναι νικητής, είναι ηγέτης! «Δεν τα κατάφερα, δεν είμαι ακόμα έτοιμος να αγωνιστώ. Θα προσπαθήσω να αναγεννήσω το σώμα μου αυτούς τους μήνες, δε θα ορίσω ημερομηνία επιστροφής. Όταν νιώσω έτοιμος σωματικά, θα ξεκινήσω από την αρχή. Θα μπορούσε να είναι ένας στόχος να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο τέλος της χρονιάς και να μπορέσουμε να παίξουμε το Davis Cup. Και να καταφέρω να αγωνιστώ και την επόμενη χρονιά. Νομίζω ότι θα είναι η τελευταία μου χρονιά. Η εξέλιξη του τραυματισμού που έπαθα στην Αυστραλία δεν πήγε όπως θα ήθελα. Έχω χάσει ορισμένους στόχους και η συμμετοχή στο Roland Garros γίνεται αδύνατη. Αυτή τη στιγμή δε θα μπορώ να είμαι στο Roland Garros. Με το τι σημαίνει αυτό το τουρνουά για μένα, μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι. Δεν έχω σκοπό να αγωνιστώ για τους επόμενους μήνες», σημείωσε και η συναισθηματική του φόρτιση, ήταν κάτι παραπάνω από έντονη.

Είναι μαθημένος στα δύσκολα και το έχει δείξει σε όλους με κάθε πιθανό τρόπο. Μέσα στο 2022, έγινε ο τέταρτος στην ιστορία με τουλάχιστον δύο κούπες και στα τέσσερα Grand Slam κι έφτασε συνολικά τους 21 τίτλους σε μεγάλες διοργανώσεις, αφήνοντας πίσω του, τόσο τον Novak Djokovic, όσο και τον Roger Federer. Έχει πετύχει πολύ σπουδαία πράγματα στη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του, μας έχει χαρίσει απίστευτες στιγμές και θέλει να συνεχίσει να το κάνει. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά όσοι τον γνωρίζουν, εμφανίζονται σίγουροι ότι θα μπορέσει να κάνει το μεγάλο comeback. Όταν θα φτάσει στο τέλος του το Roland Garros, ο Rafael Nadal θα μείνει εκτός του Top100 και δεν αποκλείεται να φτάσει το Νο130, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μετά το 2003. Μπορεί -όμως- ο κόσμος του τένις να τον ξεγράψει; Την απάντηση τη γνωρίζουμε ήδη όλοι... «Θεωρώ ότι δεν άξιζα να τελειώσω τώρα, έχω παλέψει αρκετά στην καριέρα μου για να μην είναι το τέλος μου εδώ, σε μια συνέντευξη τύπου. Το τέλος μου θα έρθει με διαφορετικό τρόπο και θα παλέψω γι' αυτό», σημειώνει ο ίδιος κι εμείς, απλά περιμένουμε να τον δούμε ξανά στο court!