fbpixel

Search icon
Search
Resolution Anxiety: Μήπως οι νέοι στόχοι και τα social media μας προκαλούν extra άγχος;
PSYCHOLOGY

Resolution Anxiety: Μήπως οι νέοι στόχοι και τα social media μας προκαλούν extra άγχος;

Ήρθε η ώρα να απλοποιήσουμε τη ζωή μας


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο ξεκίνημα μίας νέας χρονιάς, τα social media κατακλύζονται από quotes για νέους στόχους, για μία νέα αρχή, για έναν νέο εαυτό. Το hashtag #NewYearNewMe κυριαρχεί παντού και κάπως έτσι, δημιουργείται σε όλους μία συγκεκριμένη ανάγκη για κάτι καλύτερο, για κάτι διαφορετικό. Πόσο εφικτό είναι όμως να συμβεί αυτό; Πόση σημασία έχουν τελικά οι μεγάλοι, οι άπιαστοι στόχοι, αν χρειάζεται τεράστια προσπάθεια, πολύς κόπος κι ένας διαρκής αγώνας, προκειμένου να τους επιτύχουμε; Μήπως αντί να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή, σταταλάμε πολύτιμη ενέργεια με φόντο κάτι εξωπραγματικό; 

Εμείς καθορίζουμε τη ζωή μας!

Στόχοι, υποσχέσεις και social media

camilo-jimenez-qzeno-gq7qa-unsplash.jpg

Η αλήθεια είναι πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν βασικό συστατικό, βασικό κομμάτι της καθημερινότητας ενός σύγχρονου ανθρώπου. Όλοι μας αφιερώνουμε σημαντικό χρόνο σε αυτά, μοιραζόμαστε στιγμές από τη ζωή μας, σκέψεις και προβληματισμούς. Τα social media -ωστόσο- δεν έχουν μόνο μία πλευρά. Κρύβουν φως, αλλά κρύβουν αρκετό σκοτάδι. Υπάρχει η αλήθεια, υπάρχει και το ψέμα. Υπάρχουν οι άνθρωποι που δημιουργούν μία fake πραγματικότητα και καταφέρνουν να πείσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους, αλλά και τους άλλους, πως είναι αληθινή. Όλο αυτό, έρχεται να επιβαρύνει σημαντικά όσους τους «ακολουθούν» και θεωρούν πως βιώνουν μία ιδεατή κατάσταση, αγνοώντας την άλλη πλευρά, την λιγότερο λαμπερή. Το ξεκίνημα μίας νέας χρονιάς, προσφέρεται για δυνατά μηνύματα, για μία extra αισιοδοξία, για υποσχέσεις και κάθε χρόνο, οι πιο γνωστοί influencers καλούν τους followers τους να ακολουθήσουν τις δικές τους συμβουλές και να θέσουν τους δικούς τους στόχους. Δημιουργείται μία ανάγκη για κάτι διαφορετικό, κάτι πολύ καλύτερο.

Μοιράζονται αρκετά tips και συμβουλές, όμως, η αλήθεια είναι πως σε πολλές περιπτώσεις όλη αυτή η εξουθενωτική προσπάθεια έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο άγχος, προκαλεί stress, απογοήτευση, θυμό κι ερωτηματικά. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι για να σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Δεν είναι αναγκαίο να θέτει κανείς μεγάλους, φανταχτερούς στόχους. Υπάρχουν αυτοί που επιλέγουν τον άλλο δρόμο, που αφήνουν την ίδια τη ζωή και τις επιλογές τους να τους οδηγήσουν σε άλλα μονοπάτια. Η ανάγκη για αποτέλεσμα και μάλιστα άμεσο, γίνεται πλέον επιτακτική και συχνά, οι άνθρωποι αγνοούν ότι υπάρχουν βαθύτερες, εσωτερικές διεργασίες που συνοδεύουν την πολυπόθητη επίτευξη στόχων. Το goal-setting υπερβαίνει τα όρια μιας τυπικής άσκησης και σύμφωνα με μελέτες, σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί διάφορες αντιδράσεις στην συμπεριφορά του ατόμου όπως αντίσταση, άρνηση, άγχος, θυμό κι απογοήτευση. Μήπως -λοιπόν- κάτι γίνεται λάθος;

Avoiding anxiety

tim-mossholder-rfdwxvsvfow-unsplash-oMvRn.jpg

«Όχι» στους νέους στόχους

Τα νέα ξεκινήματα και τα resolutions δεν είναι για όλους τους ανθρώπους. Δεν είναι κακό -λοιπόν- να πείτε ένα «όχι» σε όλη αυτή τη διαδικασία και να ακολουθήσετε έναν δικό σας δρόμο. Εάν αισθάνεστε πως οι υπερβολικοί στόχοι, το πρόγραμμα και η μεθοδολογία σας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα ή αν είστε ένα αγχώδες άτομο, το να προσπαθείτε με αγωνία να ολοκληρώσετε με τον πιο σωστό τρόπο στον στόχο σας, θα σας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο και θα σας «φορτώσει» με extra stress, κάτι που σίγουρα δεν έχετε ανάγκη.

Κρατήστε τις καλές στιγμές

Γιατί είναι απαραίτητο να κάνουμε συνεχώς focus στα αρνητικά parts της κάθε χρονιάς και να αναζητούμε κάτι περισσότερο, με φόντο τη νέα; Γιατί πρέπει να θέτουμε νέους στόχους και να χαράσουμε μία νέα πορεία και να μην εστιάζουμε στις καλές στιγμές που περάσαμε και αποτελούν οδηγό για τη συνέχεια; Αντί να ψάχνετε κάτι διαφορετικό, στρέψτε την προσοχή σας ακόμη και στα πιο μικρά πράγματα που ίσως μέχρι τώρα θεωρούσατε ασήμαντα και προχωρήστε, αντλώντας δύναμη από αυτά. Προσπαθήστε να εστιάσετε στα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας και σας βοηθούν να διατηρείτε έναν θετικό τρόπο σκέψης κι όχι έναν αγχωτικό.

hillary-black-k5b-zhf5prg-unsplash.jpg

Μακριά από συγκρίσεις

Όπως εσείς αισθάνεστε extra άγχος και πίεση, σκεπτόμενοι τους στόχους με φόντο μία νέα χρονιά, αντίστοιχα υπάρχουν κι άνθρωποι που έχουν μάθει να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Αυτό που ισχύει και σε αυτή την περίπτωση -λοιπόν- είναι ότι θα πρέπει να μείνετε μακριά από τις συγκρίσεις. Μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία, δε θα κερδίσετε τίποτα κι αντιθέτως, θα επιβαρύνετε σε σημαντικό βαθμό το μυαλό σας με αρνητικά συναισθήματα και πολλές διαφορετικές σκέψεις. Κακά τα ψέματα, όλοι πέφτουμε σε αυτή τη μικρή παγίδα, αλλά τώρα πρέπει να μπει πραγματικά ένα τέλος. Όπως προαναφέρθηκε, ο κάθε άνθρωπος παρουσιάζει τη δική του εξιδανικευμένη πραγματικότητα και καθημερινότητα μέσα από τα social media, ωστόσο, όταν σβήνουν τα φώτα, μένει η απόλυτη σιωπή, η αλήθεια.

Όρια


Πολλές φορές, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να θέλουμε να επιβάλλουμε στους άλλους τα δικά μας «θέλω». Αγνοούμε πως υπάρχουν κάποια όρια, που καλό είναι να μην τα ξεπερνάμε και περιμένουμε από αυτούς να σκέφτονται ακριβώς όπως εμείς. Σε περίπτωση που εντοπίζετε κάτι τέτοιο στο δικό σας περιβάλλον, ήρθε η στιγμή να βάλετε ένα τέλος. Το γεγονός ότι δεν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που αγαπούν τα resolutions και τους μεγάλους στόχους, δε σημαίνει πως είστε άτομα χωρίς κίνητρο και θέληση. Σημαίνει απλά, πως σκέφτεστε με διαφορετικό τρόπο. Βρείτε τα δικά σας όρια και πρώτα από όλα, αφήστε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας ελεύθερο κι απαλλαγμένο από τα πολλά «πρέπει».