fbpixel

Search icon
Search
Πώς μπορούμε να αντισταθούμε στην επιρροή που δεχόμαστε από τους άλλους
PSYCHOLOGY

Πώς μπορούμε να αντισταθούμε στην επιρροή που δεχόμαστε από τους άλλους

Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τα κακά σχόλια και πιστέψτε στον εαυτό σας


Η επαφή με τους γύρω μας, παρόλο που μας βοηθάει σημαντικά σε αρκετά θέματα της ζωής μας, ταυτόχρονα θεωρείται μια ιδιαίτερη περίπτωση, κατά την οποία οφείλουμε να δείχνουμε την απαραίτητη προσοχή. Από την οικογένειά σας μέχρι και άγνωστα άτομα, θα συναντήσετε ανθρώπους, οι οποίοι δεν επιθυμούν πάντοτε το καλό σας. Πολλοί είναι αυτοί που άθελά τους ή σκόπιμα θα προσπαθήσουν να σας επηρεάσουν και να σας κατευθύνουν για το πώς εσείς θα απολαμβάνετε το βίο σας. Αυτό τις περισσότερες φορές δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό, καθώς πραγματοποιείται με έμμεσο τρόπο, είτε μέσω ενός απλού διαλόγου είτε υιοθετώντας ορισμένες αντιλήψεις από μικρή ηλικία, λόγω το ότι αυτά γίνονται αποδεκτά στον έξω κόσμο. Μπορούμε να επηρεαστούμε για τα πάντα. 

Εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό μπορεί να θυμηθεί στιγμές που έκανε «πίσω» το εγώ του, προκειμένου να ικανοποιήσει τους τρίτους. Γι αυτό το λόγο, υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ μας. Η επικοινωνία είναι ένας παράγοντας που απαιτεί προσοχή, ώστε να μην ξεπεράσουμε τα όρια.

burberry-ss20-campaign-3.jpg

Βέβαια, αυτό δεν γίνεται να το εφαρμόσουμε σε όλους. Ναι μεν πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τα θέλω του άλλου, αλλά δεν θα το σκεφτεί ο καθένας. Επομένως, είναι αναγκαίο να βασιζόμαστε στα πόδια μας, να πιστεύουμε σε εμάς, να επιλέγουμε βάσει του γούστου μας και να καθορίσουμε τη ζωή μας, όπως πραγματικά θέλουμε.

Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο;

Οι άνθρωποι που νιώθουν φόβο σε κάθε βήμα τους, ώστε να μη κριθούν και βιώσουν την απόρριψη. Γι αυτόν το λόγο, έχουν προσκολλήσει στην καθοδήγηση των άλλων και θεωρούν πως θα είναι «ασφαλείς», εάν πράττουν τα πράγματα όπως τους τα λένε. Σαφώς, η ψυχολογία τους εξαρτάται ξαφνικά από ξένους. Γίνονται εύθραυστοι, δίχως να παίρνουν αποφάσεις. Αυτό αργά ή γρήγορα αρχίζει να γίνεται φανερό, καθώς αυτή η κατάσταση είναι ικανή να δημιουργήσει μια απέραντη εσωτερική καταπίεση που εξ΄αρχής δεν καταλαβαίνουν και να φτάσει μέχρι την κατάθλιψη.

Συμβουλές για μια ανεξάρτητη – χαρούμενη ζωή

Αν, λοιπόν, πιστεύετε πως επηρεάζεστε από τη γνώμη των άλλων όσον αφορά τα θέλω σας, τότε μη διστάσετε να κάνετε την αλλαγή. Ζήστε όπως ονειρεύεστε και μάθετε να μην έχετε ανάγκη πάντα τον άλλον, ο οποίος θα σας υπενθυμίζει το σωστό και το λάθος. Ανακαλύψτε τρόπους που θα σας γεμίσουν ενέργεια και θα σας προσφέρουν σταδιακά τη χαμένη αυτοπεποίθηση που αποζητάτε.

1. Αποδεχτείτε πως δεν μπορούμε να τους ευχαριστούμε όλους

Μην αφήνετε τις επιθυμίες των άλλων να γίνουν εμπόδιο στις δικές σας. Εάν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, τότε πρέπει να γίνετε λίγο εγωιστές. Κάντε αυτό που θέλετε, καθώς στο τέλος της ημέρας εμείς γνωρίζουμε τι είναι το καλύτερο για εμάς. Δεν χρειάζεται να έχουμε καλές σχέσεις με όλους, γιατί δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Παραμείνετε σταθεροί στα πιστεύω σας.

woman-01-2560-1.jpg

2. Τολμήστε και ας το μετανιώσετε

Όλοι κάνουμε λάθη και μάλιστα ξανά και ξανά, αυτό άλλωστε μας βοηθάει να εξελιχθούμε. Μην βάζετε «φρένα», προχωρήστε ακόμη κι αν το αποτέλεσμα δεν θα είναι όπως το περιμένατε. Τουλάχιστον, θα ξέρετε πως το προσπαθήσατε και δεν θα έχετε απωθημένα.

3. Καταγράψτε τους στόχους σας

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε τι είναι αυτά που επιθυμείτε να βιώστε και να ολοκληρώσετε. Αναζητήστε τα βαθιά μέσα σας για να είστε σίγουροι και ξεκινήστε βήμα – βήμα.

4. Να υπενθυμίζετε την αξία σας

Αγαπήστε τον εαυτό σας, επιβραβεύστε τις επιτυχίες σας και δείτε ως μάθημα τις αποτυχίες. Μην υποκύπτετε στην παγίδα της σύγκρισης, καθώς όλοι είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί.

5. Θέστε όρια

Συζητήστε με τα άτομα που ενδεχομένως σας επηρεάζουν και εξηγήστε τους πως νιώθετε. Μην επιτρέπετε να επεμβαίνουν παραπάνω από όσο εσείς ορίζετε στο πως θα ενεργείτε.

img.jpg

6. Επισκεφθείτε έναν ειδικό

Οι ψυχολόγοι είναι δίπλα μας κάθε στιγμή για να μας προσφέρουν στήριξη. Το ταμπού που έχει θεσπιστεί που υπάρχει τόσα χρόνια έχει αρχίσει να «σβήνει». Είναι το καλύτερο γι εμάς τους ίδιους, έστω και μια φορά στη ζωή μας να τους μιλήσουμε και να τους εμπιστευτούμε.

Your life is yours, make it matters.