fbpixel

Search icon
Search
Προτού ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας με βρεγμένα μαλλιά... διαβάστε αυτό
HAIR & NAILS

Προτού ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας με βρεγμένα μαλλιά... διαβάστε αυτό

Είναι όντως τόσο βλαβερό να κοιμόμαστε χωρίς να έχουμε στεγνώσει τα μαλλιά μας;


Το τελευταίο πράγμα που πολλοί από εμάς θέλουμε να κάνουμε μετά από ένα νυχτερινό μπάνιο είναι να στεγνώσουμε τα μαλλιά μας. Ακόμα κι αν κανονικά δεν είναι μια τρομακτική εργασία, όταν είστε εξαντλημένοι, το να πιάσετε το πιστολάκι μαλλιών δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο το να πέσετε σε ένα άνετο κρεβάτι για να ξεκουραστείτε... με βρεγμένα μαλλιά. Αλλά πόσο κακό είναι πραγματικά να κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά;

Όλοι έχουμε ακούσει τις προειδοποιητικές ιστορίες για αυτή την κακή συνήθεια ομορφιάς και δυστυχώς, είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά όντως συνοδεύεται από προβλήματα στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Το να ξεπεράσετε την κούραση και να στεγνώσετε εντελώς τα μαλλιά σας είναι απλά πολύ καλύτερο για εσάς μακροπρόθεσμα.

Εδώ, οι ειδικοί μοιράζονται τους πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους στην πραγματικότητα πρέπει να αποφεύγετε να κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά και δίνουν τις συμβουλές τους για το τι πρέπει να κάνετε για τις στιγμές που ίσως δεν έχετε άλλη επιλογή!

Οι επιπτώσεις του ύπνου με βρεγμένα μαλλιά

snapinstaapp-452744115-1005502947777214-6462037570449064191-n-1080.jpg

Το κακό υπερτερεί της βραχυπρόθεσμης ικανοποίησης όταν πρόκειται να κοιμηθείτε με βρεγμένα μαλλιά, γι' αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να βάφετε τα μαλλιά σας, είτε με πιστολάκι είτε αφήνοντάς τα να στεγνώσουν εντελώς στον αέρα πριν πάτε για ύπνο. Απαριθμούν αυτές τις πέντε κύριες παρενέργειες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

1. Σπάσιμο μαλλιών

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να κοιμάστε με τα μαλλιά σας βρεγμένα είναι επειδή μπορεί να συμβάλει στο σπάσιμο των μαλλιών. Οι υγρές ίνες των μαλλιών είναι πιο εύθραυστες και μπορούν να αντέξουν μόνο τόσο χειρισμό. Η τριβή που δημιουργείται μεταξύ των βρεγμένων μαλλιών και του υφάσματος ενώ κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει σχισμές και σχισίματα στον άξονα της τρίχας.

Τα βρεγμένα μαλλιά τείνουν να είναι πιο εύθραυστα επειδή το νερό σπάει προσωρινά τους δεσμούς υδρογόνου στην πρωτεϊνική δομή των κλώνων της τρίχα. Αυτό αυξάνει την ελαστικότητα, γεγονός που μπορεί να κάνει τα μαλλιά πιο επιρρεπή στο σπάσιμο.

Το παραπάνω ισχύει ιδιαίτερα για συγκεκριμένους τύπους μαλλιών, όπως τα ίσια ή τα κυματιστά μαλλιά. Με τα σγουρά και τα μαλλιά με υφή, λέει ότι η αυξημένη ελαστικότητα μπορεί στην πραγματικότητα να έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα και να κάνει τα μαλλιά λιγότερο επιρρεπή στο σπάσιμο. Η δομή των μαλλιών είναι ελαφρώς πιο αδύναμη εκεί όπου λυγίζουν, σγουραίνουν ή συσπειρώνονται. Όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα, τα σχήματα μπούκλας μαλακώνουν, οπότε υπάρχουν λιγότερα σημεία αδυναμίας.

2. Διαταραχή του μικροβιώματος

Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα είναι απαραίτητο για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών και τη διατήρηση της συνολικής υγείας των μαλλιών σας. Όταν κοιμάστε με τα μαλλιά σας βρεγμένα, ο Hill λέει ότι μπορεί να αυξήσετε την ποσότητα του ιδρώτα στο κεφάλι σας. Αυτό σε συνδυασμό με το σμήγμα, τη συσσώρευση προϊόντων και τη ζύμη μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα και να εμποδίσει την υγεία και τη λειτουργία των θυλάκων της τρίχας.

snapinstaapp-449670880-996392805517865-59937276433631362-n-1080.jpg

3. Ανάπτυξη βακτηρίων

Οι ειδικοί τονίζουν πως το να κοιμάστε με τα μαλλιά σας βρεγμένα μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων τόσο στο τριχωτό της κεφαλής όσο και στις τούφες σας. Μάλιστα εξηγούν ότι τα υγρά μαξιλάρια ή τα κλινοσκεπάσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για μούχλα, η οποία θα οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών. Το οποίο μας οδηγεί στο επόμενο σημείο μας...

4. Πιθανότητα ξεσπασμάτων

Μία από αυτές τις ανησυχίες για το τριχωτό της κεφαλής περιλαμβάνει εξανθήματα στο τριχωτό της κεφαλής σας. Ο Hill εξηγεί ότι το να αφήνετε τα μαλλιά σας βρεγμένα μπορεί να κλειδώσει την ανεπιθύμητη υγρασία και να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή στο τριχωτό της κεφαλής, η οποία μπορεί επίσης να προκαλεί φαγούρα ή πόνο. Και στη χειρότερη περίπτωση: η ακμή του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να μετατραπεί σε λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής.

5. Μπορεί να επιδεινώσει την πιτυρίδα, τη δερματίτιδα και άλλες παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά μπορεί να δημιουργήσει ένα ζεστό υγρό περιβάλλον στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια και ζύμες. Αυτό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε θυλακίτιδα ή επιδείνωση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για όσους αντιμετωπίζουν ήδη πιτυρίδα, ψωρίαση και έκζεμα, καθώς ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις ανησυχίες.

snapinstaapp-452463695-484276791019197-3813866246962378742-n-1080.jpg

Συμβουλές για ύπνο με βρεγμένα μαλλιά

Αν έχετε κοιμηθεί ποτέ με τα μαλλιά σας βρεγμένα μετά από ένα νυχτερινό ντους, μην πανικοβάλλεστε. Οι experts μας διαβεβαιώνουν ότι αν δεν το κάνετε τακτικά, τα μαλλιά σας και το τριχωτό της κεφαλής σας θα είναι μια χαρά ως επί το πλείστον- απλώς ενθαρρύνουν όλους να μην το κάνουν συχνή συνήθεια. Αυτό δεν είναι πιθανό να είναι πολύ προβληματικό, εκτός αν υπάρχει πολλή κίνηση του κεφαλιού, στριφογύρισμα ή/και περιστροφή.

Αλλά για μελλοντική αναφορά (επειδή η ζωή συμβαίνει και μερικές φορές είναι αναπόφευκτο), υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές παρενέργειες του ύπνου με βρεγμένα μαλλιά. Πρώτον, σκεφτείτε πάνω σε τι κοιμάστε. Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε προϊόντα για τα μαλλιά που αυξάνουν την ολίσθηση ή να κοιμάστε σε μαξιλαροθήκες από σατέν ή μετάξι, για να μειώσετε την τριβή καθώς κοιμάστε.

Στη συνέχεια, σκεφτείτε το styling των μαλλιών σας με τρόπο που να επιτρέπει τη ροή του οξυγόνου μέσω των μαλλιών προς το τριχωτό της κεφαλής και να αποτρέπει το μπέρδεμα και το στρώσιμο ενώ κοιμάστε. Για ίσια μαλλιά, συνιστά το styling των μαλλιών σε πλεξούδες ή χαλαρές πλεξούδες αν θέλετε να κάνετε κύματα. Καλό είναι να δουλέψετε τουλάχιστον με νωπά μαλλιά και οι experts συνιστούν την προετοιμασία των μαλλιών με θρεπτικά προϊόντα, προσθέτοντας ότι μπορείτε να τυλίξετε τα μαλλιά σας γύρω από το κεφάλι σας, στερεωμένα είτε με bobby pins είτε με ένα μεταξωτό μαντήλι, αν θέλετε να διατηρήσετε τα μαλλιά σας ίσια το επόμενο πρωί.

Όσοι έχουν σγουρά μαλλιά μπορούν να επωφεληθούν από το pineappling των μαλλιών, αλλά οι επιλογές είναι σχεδόν ατελείωτες. Το στρίψιμο των μαλλιών σε μεγάλα τμήματα, οι μπούκλες με καρφίτσες, δύο μεγάλες πλεξούδες ή πλεξούδες - μπορείτε να είστε δημιουργικοί. Αλλά αποφύγετε τις αλογοουρές.