fbpixel

Search icon
Search
Πρώτη Φορά: Γαστρονομική πρωτεύουσα η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την UNESCO
#GREEKSDOITBETTER

Πρώτη Φορά: Γαστρονομική πρωτεύουσα η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την UNESCO

Μια μεγάλη διάκριση για την πόλη μας που την θέτει στο επίκεντρο των διεθνών τουριστικών χαρτών


Η Θεσσαλονίκη αποτελούσε πάντα έναν ξεχωριστό γαστρονομικό προορισμό που συγκέντρωνε πλήθος οπαδών τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Αυτήν τη φορά, έρχεται να προσθέσει στη λίστα με τα «κατορθώματά» της ακόμα μια διάκριση και δεν είναι άλλη από την ανάδειξή της σε γαστρονομική πρωτεύουσα σύμφωνα με την UNESCO. Μάλιστα, η πόλη μας αποτελεί την πρώτη ελληνική που επιτυγχάνει την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας -Creative Cities of Gastronomy- του οργανισμού. 

Το "Creative Cities of Gastronomy" είναι ένα Δίκτυο πόλεων που διαθέτουν παράδοση στη γαστρονομία. Αυτό προωθεί την Πολιτιστική Πολυμορφία και την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη, ενώ φυσικά διευκολύνει τις πόλεις-μέλη στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πόρων στην εν λόγω θεματική. Ταυτόχρονα, ενισχύει τη δημιουργικότητα σε ό,τι αφορά το κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό της εκάστοτε περιοχής.

shutterstock-1110081980.jpg

Φυσικά μια τόσο σημαντική διάκριση μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε έναν πόλο τουριστικής έλξης, ενώ επισφραγίζει την gastronomy identity της, που τόσα χρόνια καλλιεργεί. Επιτυχημένοι chefs με διακρίσεις, καθώς και νέα, αλλά και παλιά, διαχρονικά εστιατόρια καταφέρνουν να επαναπροσδιορίζουν τον γαστρονομικό χάρτη της, αναδεικνύοντάς τον στην απόλυτη δύναμή της.

Η ενίσχυση του επιτυχημένου γευστικού DNA της πόλης ήταν το αποτέλεσμα δημιουργικής συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τα 15 μνημεία UNESCO που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, η ίδια γίνεται αμέσως ένας άκρως ελκυστικός προορισμός για τουρισμό. 

Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξήγησε πως κινήθηκαν οι διαδικασίες αλλά και τη μέγιστη σημασία της συγκεκριμένης διάκρισης, «Mε επιμέλεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης προετοιμάσαμε και καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο και αναδείξαμε μεταξύ άλλων την ιστορία της πόλης, τη γαστρονομική μας παράδοση όπως διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες, το διεθνές έργο της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στον τομέα των τροφίμων καθώς και το δημιουργικό δυναμικό της πόλης».

Ο φάκελος της υποψηφιότητας όπως ήταν φυσικό, υποστηρίχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη από το υπουργείο Τουρισμού και την αρμόδια υφυπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, αλλά και σε ανώτατο επίπεδο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και από την Ελληνίδα πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Ο κ. Ζέρβας τόνισε επίσης ότι, «Η γαστρονομία είναι βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης -η πόλη μας είναι σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών, πλέον και με τη σφραγίδα της Unesco. Η καλή τοπική κουζίνα είναι η ραχοκοκαλιά της γαστρονομικής προσφοράς, επιβραβεύεται οικονομικά και αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία».

shutterstock-112866550.jpg

Θέτοντας σε πρώτο πλάνο την πολιτιστική της ταυτότητα, η Θεσσαλονίκη αποκτά δυνατότερη φωνή και παίρνει επάξια μια θέση ανάμεσα σε διακεκριμένες ευρωπαϊκές πόλεις. Στο επίκεντρό της: η διάθεσή της να αναδειχθεί σε κέντρο πολυφωνίας και ανάδειξης διαφόρων κουλτούρων. Μέσω του αυθεντικού DNA της καταφέρνει να πρωταγωνιστεί και να διακρίνεται για την πρωτοτυπία και την αφύπνιση των αισθήσεων που δημιουργεί κάθε εμπειρία που παρέχει.