fbpixel

Search icon
Search
Πρωινό: Πώς να διαμορφώσουμε με pro tips την τραπεζαρία μας
TASTE

Πρωινό: Πώς να διαμορφώσουμε με pro tips την τραπεζαρία μας

Για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με χαρά και κομψότητα



«Η ευτυχία εξαρτάται από ένα χαλαρό πρωινό», είχε δηλώσει ο δημοσιογράφος John Gunther, υποστηρίζοντας θερμά τη διαχρονική ιεροτελεστία της προετοιμασίας, καθώς και απόλαυσης του γεύματος! Τί θα λέγατε, λοιπόν, αν δημιουργούσαμε νωρίς το πρωί μια ήρεμη συνθήκη, την οποία να ακολουθούσαμε πιστά είτε μόνοι είτε με τους αγαπημένους μας; Ο όρος «ρουτίνα» θα καταφέρει, έτσι, να μεταμορφωθεί σε μια καινούργια τελετουργία χαλάρωσης ενισχύοντάς μας με ισορροπία προτού καταπιαστούμε με τις υποχρεώσεις και το πρόγραμμα της ημέρας! Απόδειξη αποτελεί ογαλλικός όρος που χρησιμοποιείται για το πρωινό γεύμα. Η λέξη “déjeuner”, ετυμολογικά, εκφράζει την ίδια ακριβώς σημασία με την αντίστοιχη αγγλική “breakfast”. «Σπάμε», δηλαδή, το γρήγορο και βιαστικό!Ένα ενδιαφέρον βήμα πριν ακόμη φτάσουμε στην διακόσμηση της τραπεζαρίας, είναι η δημιουργία ατμόσφαιρας! Ξεκινάμε, δηλαδή, από την επιλογή προσωπικών μας αντικειμένων που θα μάς συνοδεύουν στο πρώτο γεύμα της ημέρας μας φτιάχνοντάς μας το κέφι! Από το αγαπημένο μας μουσικό κομμάτι μέχρι το σετ αρωματικά κεριά που μάς ηρεμεί ή τη στήλη του περιοδικού που μάς εμπνέει!

«Η ευτυχία εξαρτάται από ένα χαλαρό πρωινό», είχε δηλώσει ο δημοσιογράφος John Gunther, υποστηρίζοντας θερμά τη διαχρονική ιεροτελεστία της προετοιμασίας, καθώς και απόλαυσης του γεύματος! Τί θα λέγατε, λοιπόν, αν δημιουργούσαμε νωρίς το πρωί μια ήρεμη συνθήκη, την οποία να ακολουθούσαμε πιστά είτε μόνοι είτε με τους αγαπημένους μας; Ο όρος «ρουτίνα» θα καταφέρει, έτσι, να μεταμορφωθεί σε μια καινούργια τελετουργία χαλάρωσης ενισχύοντάς μας με ισορροπία προτού καταπιαστούμε με τις υποχρεώσεις και το πρόγραμμα της ημέρας! Απόδειξη αποτελεί ογαλλικός όρος που χρησιμοποιείται για το πρωινό γεύμα. Η λέξη “déjeuner”, ετυμολογικά, εκφράζει την ίδια ακριβώς σημασία με την αντίστοιχη αγγλική “breakfast”. «Σπάμε», δηλαδή, το γρήγορο και βιαστικό!

Ένα ενδιαφέρον βήμα πριν ακόμη φτάσουμε στην διακόσμηση της τραπεζαρίας, είναι η δημιουργία ατμόσφαιρας! Ξεκινάμε, δηλαδή, από την επιλογή προσωπικών μας αντικειμένων που θα μάς συνοδεύουν στο πρώτο γεύμα της ημέρας μας φτιάχνοντάς μας το κέφι! Από το αγαπημένο μας μουσικό κομμάτι μέχρι το σετ αρωματικά κεριά που μάς ηρεμεί ή τη στήλη του περιοδικού που μάς εμπνέει!

Αν και χειμώνας, λατρεύω το τραγούδι Itsummer timeαπό Morcheeba για το πρωινό ξύπνημα! Πιστεύω θα «ανεβάσει» και τη δική σας διάθεση προτού προχωρήσουμε στα βήματα για την ετοιμασία της τραπεζαρίας!

Διαλέγουμε μια φωτεινή γωνιά του σπιτιού - νέο πρωινό «καταφύγιο»

31713a3d-c99f-45a9-9d7b-d3f669c96929.jpeg

Δρα ως φυσικό αγχολυτικό και μάς προσφέρει τη δυνατότητα να χαλαρώσουμε σε ένα διαφορετικό σημείο του σπιτιού μας! Αξιοποιούμε μια μικρότερη σε διαστάσεις τραπεζαρία και την τοποθετούμε σε αγαπημένες γωνιές του σπιτιού όπου ερχόμαστε σε άμεση επαφή με το φυσικό φως!

Βασικό tip: Ιδανικό είδος επίπλου σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται ένα ξύλινο τραπέζι ροτόντα σε σχεδιασμό country style, ειδικά σε λευκές και κρεμ αποχρώσεις! Αυτή η αισθητική έχει ρετρό χαρακτήρα θυμίζοντας αρκετά café bistro.

Οργάνωση τραπεζαρίας - Πρακτικότητα και κομψότητα στο ζενίθ

7135d382-ea9f-4aee-8fb8-a255b57fb1f7.jpeg
Είναι σημαντικό σε κάθε γεύμα της ημέρας να εφαρμόζουμε μια συγκεκριμένη διάταξη στην τραπεζαρία, ώστε να μάς διευκολύνει περισσότερο την ώρα που δειπνούμε. Σύμφωνα με το βιβλίο “SAVOIR VIVRE” του expert, Χρήστου Κ. Ζαμπούνη, όσον αφορά το πρωινό: «Στη μέση του τραπεζιού τοποθετούμε έναν δίσκο με μια κανάτα χυμό, ένα καλάθι με διάφορα είδη ψωμιού (φρυγανιές, κρουασάν κ.α), το βούτυρο, τα κορνφλέικς σε μπολ, σ’ ένα μικρό πιατάκι τις μαρμελάδες και το μέλι, τη ζαχαριέρα, σ’ ένα άλλο πιάτο, εάν θέλουμε, τα αλλαντικά ή τα τυριά, αλατοπίπερο, τις αυγοθήκες, κτλ». Το τσάι και τον καφέ τα ετοιμάζουμε εκείνη τη στιγμή».
Βασικό tip: Με βάση τους κανόνες ευγενείας, θεωρείται άκομψο είτε συμβιώνουμε είτε φιλοξενούμε κάποιον στο σπίτι μας να ετοιμάσουμε τον καφέ αποκλειστικά για εμάς και να καθίσουμε στην τραπεζαρία. Φροντίζουμε και για τον καφέ των υπολοίπων!

Φρέσκα λουλούδια - Το πολυτελές centerpiece

745c61fe-1f55-4e48-bcfc-4c4f4fcdd140.jpeg

Διαχρονική αισθητική αξία στη διακόσμηση της τραπεζαρίας που προσδίδει ζωντάνια και ζεστασιά! Στο κέντρο του τραπεζιού, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα γυάλινο βάζο, μεσαίου μεγέθους κατά κύριο λόγο, με ταάνθη της αρεσκείας μας! Γιασεμιά, ανεμώνες, λεβάντες, ροζ τριαντάφυλλα και τουλίπες συνθέτουν μια ρομαντική παλέτα χρωμάτων που μάς ξυπνάνε με έναν χαριτωμένο τρόπο!

Βασικό tip 1: Αν είστε λάτρεις των λουλουδιών, μπορείτε να ενισχύσετε τη συνολική διακόσμηση με την προσθήκη πιο μικρών μπουκέτων σε ορατά σημεία της κουζίνας, όπως στον ξύλινο πάγκο! Το άρωμα της φρεσκάδας θα σάς τονώσει για την υπόλοιπη ημέρα!

Βασικό tip 2: Aν θέλουμε να διατηρήσουμε ταμπουκέτα φρέσκα για περισσότερες ημέρες μπορούμε να ρίξουμε μέσα στο νερό του βάζου μισή ασπιρίνη ή μερικές σταγόνες λεμονιού με μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη!

Δεν ξεχνάμε τις μικρές αλλά απαραίτητες λεπτομέρειες!

Ένας αγαπημένος φίλος, λάτρης του καλού φαγητού, μου έχει δώσει δύο σημαντικές συμβουλές για το πρωινό γεύμα. Για να εξοικονομήσουμε χρόνο και να απολαύσουμε ακόμη περισσότερο το πρώτο γεύμα της ημέρας, προετοιμάζουμε το βασικό μείγμα, ειδικά στα pancakes, από το προηγούμενο βράδυ και το φυλάμε στο ψυγείο! Επίσης, μια συμβουλή του που αγαπώ και ακολουθώ είναι να μην είμαστε νεγκλιζέ όταν τρώμε πρωινό! Αφού ξυπνήσουμε και κάνουμε ντους, αλλάζουμε ένδυση, ακόμη και αν περάσουμε όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι!

Βonjour!