fbpixel

Search icon
Search
Πρησμένο πρόσωπο; 11 τροφές που πρέπει να αποφύγετε τώρα
WELLNESS

Πρησμένο πρόσωπο; 11 τροφές που πρέπει να αποφύγετε τώρα

Δείτε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε


Ξυπνάτε το πρωί και κοιτάζοντας στον καθρέφτη διαπιστώνετε ότι το πρόσωπό σας είναι πιο πρησμένο από το συνηθισμένο. Το facial bloating δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά μπορεί να είναι άβολο, ειδικά αν πρόκειται να παρευρεθείτε σε μια σημαντική συνάντηση ή να έχετε μια μεγάλη εκδήλωση. Εξάλλου, ούτε το καλύτερο concealer σας με πλήρη κάλυψη ούτε η πιο θρεπτική lotion για το δέρμα σας θα σας βοηθήσουν...

Μια ποικιλία παραγόντων που συμβάλλει στο πρήξιμο είναι η κατανάλωση αλκοόλ, η μεγαλύτερη πρόληψη αλατιού, υποτονικό λεμφικό σύστημα, έλλειψη ύπνου ή κατακράτηση υγρών - ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε, εάν αντιμετωπίζετε πρήξιμο στο πρόσωπό σας. 

1. Σόγια

percy-pham-8502dxwy-7u-unsplash.jpg

Η σάλτσα σόγιας μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο σώμα και το πρόσωπό σας. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: Η κανονική σάλτσα σόγιας περιέχει πολύ αλάτι και γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν επιλέξετε μια soy sauce χωρίς νάτριο, το επίπεδο γλουτένης μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, ειδικά αν έχετε αλλεργία σε αυτήν.

2. Γλουτένη 

wesual-click-rswz-p9fbq4-unsplash.jpg

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη φλεγμονώδη αντίδραση, αφήνοντας το πρόσωπο εντέλει φουσκωμένο ή πρησμένο. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μελάγχρωσης του δέρματος, όπως κηλίδες και πιο σκούρους αποχρωματισμούς στο πηγούνι.

3. Ζάχαρη

mathilde-langevin-q5xjxsfs1lk-unsplash.jpg

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης, κάνοντας έτσι το πρόσωπο να φαίνεται πρησμένο. Η ζάχαρη διαταράσσει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα στο πρόσωπο, τους ώμους και το στήθος.

4. Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

eiliv-aceron-8bnn1gqx70-unsplash.jpg

Παρά τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε αλάτι, το γάλα είναι άλλο ένα τρόφιμο που προκαλεί φούσκωμα στο πρόσωπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει λακτόζη, ένα σάκχαρο που πολλά άτομα δυσκολεύονται να χωνέψουν. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση που πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν μέχρι πολύ αργότερα στη ζωή τους, επειδή μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Εάν έχετε συμπτώματα, όπως φούσκωμα στην κοιλιά ή στο πρόσωπο μετά την κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.

5. Αλκοόλ

charles-duck-unitas-izwsiyb3kgo-unsplash.jpg

Το αλκοόλ προκαλεί φούσκωμα στο πρόσωπο, επειδή συμβάλλει στην κατακράτηση νερού στους ιστούς του προσώπου. Επομένως, πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά τη νύχτα, για να αποφύγετε το φούσκωμα του προσώπου. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να καταλήξετε να ξυπνάτε με πρησμένο πρόσωπο μετά από μια -κατά τα άλλα- διασκεδαστική βραδινή έξοδο.

6. Επεξεργασμένο κρέας

ting-tian-al9eh9qkdpa-unsplash.jpg

Όσο κι αν απολαμβάνετε το επεξεργασμένο κρέας, μπορεί να είναι δύσκολο να το χωνέψετε λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλάτι, συντηρητικά και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ως εκ τούτου, τρόφιμα, όπως τα λουκάνικα, το ζαμπόν και το μπέικον μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα στο πρόσωπο. Επιπλέον, το κόκκινο κρέας έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πρήξιμο στο πρόσωπο από ό,τι το άπαχο κρέας.

7. Sushi

louis-hansel-cqqs9qjkcv4-unsplash.jpg

Το sushi είναι ένα από τα τρόφιμα που μπορούν να δημιουργήσουν πρήξιμο στο πρόσωπο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλάτι. Όταν το καταναλώνετε, το σώμα σας πρέπει να κατακρατήσει νερό για να εξισορροπήσει το αλάτι. Επιπλέον, το sushi τρώγεται συνήθως με sauce σόγιας, ένα καρύκευμα που έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φούσκωμα που παρατηρείτε το επόμενο πρωί!

8. Ντομάτες

rodrigo-dos-reis-aighksc3h34-unsplash.jpg

Η γενικά θρεπτική και ευεργετική ντομάτα μπορεί ωστόσο να προκαλέσει πρησμένα μάτια. Οι ντομάτες περιέχουν μια τοξίνη που ονομάζεται σολανίνη, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο πρήξιμο σε ορισμένες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ματιών.

9. Καφεΐνη και ανθρακούχα ποτά

nathan-dumlao-pmw4jzelqcw-unsplash.jpg

Αν και ο καφές και το τσάι είναι απαραίτητα για πολλούς ανθρώπους, η καφεΐνη έχει συνδεθεί με πρήξιμο γύρω από τα μάτια. Τα ανθρακούχα ποτά περιέχουν πολλή ζάχαρη, η οποία επίσης προκαλεί φούσκωμα.

10. Υδατάνθρακες 

krista-stucchio-2cz0zpuj-gu-unsplash.jpg

Οι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά, προκαλούν φούσκωμα στο πρόσωπο λόγω κατακράτησης νερού και αύξησης της φλεγμονής. Περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων και αντικαταστήστε τους με τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

11. Τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα 

andy-hay-rj4lzgc4yci-unsplash.jpg

Τα τηγανητά, λιπαρά ή επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλότερες ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία δεν έχουν τα ίδια αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ως εκ τούτου, τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα θεωρούνται κατώτερα από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε τρόφιμα και μαγειρικά συστατικά, όπως ο σολομός, το λάδι καρύδας και το παρθένο ελαιόλαδο.