fbpixel

Search icon
Search
Pressure: Απόβαση στη Νορμανδία με πρωταγωνιστή τον Brendan Fraser
ARTS & CULTURE

Pressure: Απόβαση στη Νορμανδία με πρωταγωνιστή τον Brendan Fraser

Tα γυρίσματα αναμένονται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο


Σε μια κοινή ανακοίνωση από το "STUDIOCANAL" και το "Working Title", έγινε γνωστό ότι ο βραβευμένος με Όσκαρ Brendan Fraser πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στο επερχόμενο δράμα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, "Pressure". Η ιστορία επικεντρώνεται στον James Stagg (Andrew Scott), επικεφαλής μετεωρολογικό διευθυντή της Βρετανίας, στον οποίο ανατέθηκε η ευθύνη της πρόβλεψης του καιρού, μια απόφαση που θα καθόριζε την επιτυχία ή την αποτυχία της εισβολής στη Νορμανδία. «Στις 72 ώρες που προηγήθηκαν της D-Day, όλα τα κομμάτια είναι στη θέση τους, εκτός από ένα βασικό στοιχείο – τον βρετανικό καιρό. Ο επικεφαλής μετεωρολόγος της Βρετανίας James Stagg καλείται να κάνει την πιο σημαντική πρόβλεψη στην ιστορία, εγκλωβίζοντάς τον σε μια τεταμένη αντιπαράθεση με ολόκληρη τη συμμαχική ηγεσία».

brendan-fraser.webp


«Οι λάθος συνθήκες θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη μεγαλύτερη θαλάσσια εισβολή που έγινε ποτέ, ενώ οποιαδήποτε καθυστέρηση κινδυνεύει να προλάβει τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Με μόνο την έμπιστη βοηθό του, υποπλοίαρχο Kay Summersby (Kerry Condon) να εμπιστεύεται και στοιχειωμένος από μια καταστροφική πρόβα της D-Day, η τελική απόφαση εναπόκειται στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Dwight D. Eisenhower (Brendan Fraser). Με μόνο λίγες ώρες να απομένουν, η μοίρα του πολέμου και οι ζωές εκατομμυρίων κρέμονται από μια κλωστή», αναφέρει η σύνοψη του Deadline.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Αυστραλού Anthony Maras, βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του David Haig. Το έργο γνώρισε μια επιτυχημένη πορεία στο West End του Λονδίνου και παίχτηκε μπροστά στη βασίλισσα Ελισάβετ 2 και τους παγκόσμιους ηγέτες για τον εορτασμό της 75ης επετείου της D-Day το 2019. Πρωταγωνιστούν: Kerry Condon, Andrew Scott, Brendan Fraser κ.ά.

80 χρόνια από τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

b.png

Η απόβαση στη Νορμανδία, με την κωδική ονομασία Επιχείρηση Ποσειδώνας, ονομάστηκαν οι αποβατικές επιχειρήσεις στις 6 Ιουνίου 1944 (D-Day) της συμμαχικής εισβολής στη Νορμανδία στην Επιχείρηση Overlord. Τον Ιανουάριο του 1944, ο στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ διορίστηκε διοικητής της Επιχείρησης Overlord. Ο Αϊζενχάουερ επέλεξε την 5η Ιουνίου 1944 ως την αρχική D-day για την Επιχείρηση Ποσειδώνας, τη μεγαλύτερη θαλάσσια εισβολή στην ιστορία. Οι απαιτήσεις για να είναι αποτελεσματική η D-Day ήταν πολύ συγκεκριμένες, συμπεριλαμβανομένου τη φάση της σελήνης, τις παλίρροιες και την ώρα της ημέρας, καθιστώντας μόνο λίγες ημέρες κάθε μήνα ιδανικές για την επιχείρηση. Ωστόσο, οι κακές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την καθυστέρηση της επιχείρησης 24 ώρες.

Η εισβολή στη Νορμανδία ήταν ένα σημαντικό ψυχολογικό πλήγμα για τους Ναζί που εμπόδισε τον Χίτλερ να στείλει στρατεύματα από τη Γαλλία για να δημιουργήσει το Πασχαλινό Μέτωπο ενάντια στους προελαύνοντες Σοβιετικούς. Θεωρείται το σημείο καμπής στον πόλεμο που οδήγησε στην τελική παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στις 8 Μαΐου 1945.

Σήμερα υπάρχουν πολλά μνημεία που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές χώρες όπου πολέμησαν οι συμμαχικές δυνάμεις. Στην παραλία Ομάχα, τμήματα του λιμανιού Mulberry είναι ακόμα ορατά μαζί. Στη Νορμανδία, υπάρχει το Αμερικανικό Νεκροταφείο και Μνημείο της Νορμανδίας, μουσεία που τιμούν την απόβαση και τις δραστηριότητες των Αμερικανών αεροπόρων στην περιοχή (Arromanches Circular Cinema, Airborne Museum) και δύο γερμανικά στρατιωτικά νεκροταφεία.