fbpixel

Search icon
Search
Πράσινη επιχειρηματικότητα: 5 εταιρίες που δημιουργούν υφάσματα από φυτά και ανακυκλώσιμα υλικά
LIFE & CAREER

Πράσινη επιχειρηματικότητα: 5 εταιρίες που δημιουργούν υφάσματα από φυτά και ανακυκλώσιμα υλικά

Η καινοτομία και η εναλλακτική σκέψη μπορούν να σώσουν τον πλάνητη


Η γνωστή και ως πράσινη επιχειρηματικότητα έχει ανοίξει τον δρόμο για καινοτόμες ιδέες, εναλλακτικές λύσεις κι έξυπνες συμπεριφορές που βοηθούν στην προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μεγαλύτερη πηγή οξυγόνου της Γης, ο Αμαζόνιος, φέτος έχασε αρκετά χιλιάδες στρέμματα λόγω πυρκαγιάς με αποτέλεσμα με τα χρόνια να βιώνουμε όλο και περισσότερο τις αλλαγές του καιρού και της φύσης στην καθημερινότητά μας. Ήδη σε πολλά μέρη του κόσμου όπως στην Καλιφόρνια, έχει απαγορευτεί η χρήση αληθινής γούνας σε ρούχα και φυσικά οι μεγάλες καμπάνιες σε όλο τον κόσμο τονίζουν την ανάγκη για απομάκρυνση του ζωικού δέρματος από τη μόδα. Σίγουρα, τα πιο οικολογικά και ηθικά brands είναι πιο ακριβά από τη fast fashion βιομηχανία, αλλά αυτό δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την προτίμηση της εύκολης λύσης! 

Εμείς ξεχωρίσαμε 5 εταιρίες που έκαναν τη διαφορά και δημιούργησαν δερμάτινα ρούχα και αξεσουάρ, τα οποία φτιάχνονται από φυτά. Έτσι την επόμενη φορά που θα θέλετε να ψωνίσετε κάτι δερμάτινο μπορείτε να κάνετε τη διαφορά και να προτιμήσετε μία από αυτές!

Desserto

befunky-collage-P2Yxc.jpg

Πρώτο στη λίστα είναι το brand Desserto, το οποίο ανήκει σε δύο Μεξικανούς, τους Adrián López Velarde και Marte Cázarez, που αναζητούσαν μια βιώσιμη εναλλακτική στο ζωικό δέρμα. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά δέρμα από κάκτο. Το προϊόν τους είναι εν μέρει βιοδιασπώμενο και πληροί όλες τις προδιαγραφές για να χρησιμοποιηθεί σε ρούχα, αξεσουάρ, έπιπλα και αξεσουάρ αυτοκινήτου. Όλα τα προϊόντα έχουν προσδόκιμο ζωής περίπου 10 χρόνια και πλέον πιστεύεται πως είναι ο άξιος αντικαταστάτης του αληθινού δέρματος. Όπως θα μπορείτε να δείτε κι εσείς, ο λόγος γίνεται για υπέροχα σχέδια και χρώματα, με την αισθητική του να μας κερδίζει από την πρώτη ματιά!

Piñatex

2d2e71016909f7d126cd868cf36e1c63.jpg

Με βάση τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία, η εταιρία Piñatex, δημιουργεί δέρμα για τσάντες, παπούτσια κι έπιπλα από ανανά. Σύμφωνα με τους υπευθύνους, δε χρειάζεται να φυτέψουν περισσότερα κτήματα με το φρούτο καθώς όσα ήδη υπάρχουν στον πλανήτη είναι αρκετά για κατανάλωση αλλά και για τη δημιουργία υλικών αγαθών. Φυσικά, τα προϊόντα τους είναι βιοδιασπώμενα. Ξεχωρίζουν για την εξαιρετική αισθητική τους αλλά και την υπέροχη αίσθηση που έχουν. Όταν τα συναντήσετε σε κάποιο φυσικό κατάστημα του εξωτερικού ή online, πρέπει να τα δοκιμάσετε, αφού εμείς έχουμε ξετρελαθεί!

Pelcor

befunky-collage-5wLcG.jpg

Η Pelcor, δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια και διαπρέπει στη δημιουργία δέρματος από φελλό. Η συγκεκριμένη, έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που κατασκευάζει τσάντες, παπούτσια, καπέλα, ρούχα, θήκες κινητών, αξεσουάρ για σκύλους και γάτες αλλά και πολλά ακόμη αγαθά. Το καλό με αυτό το υλικό είναι πως είναι αδιάβροχο και μονωτικό, με λίγα λόγια δε μπορεί τίποτα να καταστρέψει το αντικείμενο που θα επιλέξετε. Η βάση της εταιρίας είναι στην Πορτογαλία και πρέπει οπωσδήποτε να την ψάξετε, διότι θα σας εντυπωσιάσει!

Bolt Threads

innovativa-material.jpg

Ο λόγος τώρα για τον κολοσσό της εναλλακτικής δημιουργίας δέρματος, που εδώ και αρκετά χρόνια κατασκευάζει vegan leather για τεράστιες εταιρίες από αυτή της Stella Mccartney. Οι άνθρωποι της Bolt Threads, έκαναν πραγματικότητα ένα τρελό τους όνειρο, δηλαδή τη δημιουργία δέρματος από μανιτάρια. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η τεχνική ονομάζεται Mylo και χρησιμοποιείται στην κατασκευή της πιο διάσημης τσάντας της σχεδιάστριας, που δεν είναι άλλη από την Falabella. Η στενή συνεργασία όμως δε σταματάει εκεί, αφού πρόσφατα κατασκεύασαν μία εξαιρετική συλλογή ρούχων για τη συλλογή της ίδιας με την Adidas, όλα από ανακυκλώσιμα υλικά. 

Vegea

vegea-copertina-600x381.jpg

Τέλος, έρχεται η καινοτόμα εταιρία Vegea, που έχει ως έδρα την Ιταλία κι εδώ και λίγα χρόνια έχει κάνει αίσθηση με την παρουσία της στην αγορά. Σε αυτή την περίπτωση το δέρμα δημιουργείται από τα υπολείμματα του κόκκινου σταφυλιού που περισσεύουν στον τρύγο. Οι άνθρωποι της Vegea, έκαναν μία συγκλονιστική σκέψη που έπειτα από σκληρούς αγώνες κατάφεραν να υλοποιήσουν. Η πρώτη συλλογή κυκλοφόρησε το 2017 σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Tiziano Guardini. Ένα από τα φορέματα της κολεξιόν, χρησιμοποιήθηκε και στην έκθεση «Μόδα της Φύσης» του μουσείου Victoria & Albert στο Λονδίνο!

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε στην επιλογή των πιο πρωτοπόρων sustainable fashion brands και από σήμερα να κάνετε μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας, βοηθώντας τον πλανήτη και ταυτόχρονα τη συνείδησή σας!

Κεντρική φωτογραφία: Vegea