fbpixel

Search icon
Search
Πώς θα καταφέρουμε να αποφύγουμε τη σύγκριση του εαυτού μας με τα υπόλοιπα σώματα στην παραλία
PSYCHOLOGY

Πώς θα καταφέρουμε να αποφύγουμε τη σύγκριση του εαυτού μας με τα υπόλοιπα σώματα στην παραλία

Απορρίψτε τις αρνητικές σκέψεις και περάστε ανέμελα


Όλοι μας έχουμε πέσει στην παγίδα της «τέλειας εικόνας», αυτή δηλαδή που αντικρίζουμε στους άλλους και θα επιθυμούσαμε να ήμασταν εμείς. Ο άνθρωπος έχει την τάση να βλέπει τα αρνητικά πάνω του. Αντιθέτως, στα μάτια του, ο υπόλοιπος κόσμος είναι ιδανικά πλασμένος. Δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε τα θετικά μας στοιχεία. Γιατί, όμως, να συμβαίνει αυτό; Γιατί να είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας, τη στιγμή που στους άλλους δείχνουμε την αγάπη που οφείλαμε να δώσουμε και σε εμάς; Είτε από κοντά είτε μέσω του Instagram, παρατηρείται μια διαρκής σύγκριση.

Ειδικότερα, την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνεται αυτό το φαινόμενο. Η παραλία δε συνδυάζεται για όλους με την ξεγνοιασιά, την ηλιοθεραπεία και την καλοπέραση. Για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σημαίνει άγχος, στεναχώρια και αμηχανία. Εν έτει 2022, εξακολουθούμε να διαθέτουμε «πρότυπα» σώματος. Πηγαίνουμε στη θάλασσα και αφιερώνουμε χρόνο στο να παρατηρήσουμε τις ιδανικές αναλογίες, επηρεάζοντας την ψυχική μας υγεία. Αυτός ο φαύλος κύκλος δε θα υποχωρήσει, εάν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οι αρνητικές σκέψεις δε συμβαδίζουν με τις ερχόμενες beach days.

sunbathe-4.jpg
Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε παρακάτω 5+1 τρόπους για να μάθετε να διαχειρίζεστε αυτό το συναίσθημα!

Φορέστε ό,τι σας κάνει να αισθάνεστε αυτοπεποίθηση

Μην αναγκάζετε τον εαυτό σας να ταιριάξει με το στιλ και τα trend της εποχής. Επιλέξτε μαγιό, παρεό, αξεσουάρ, ρούχα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να νιώσετε όμορφα. Η κάθε ντουλάπα διαθέτει τα δικά της "self–confidence items". Έτσι, λοιπόν, αυτό θα φανεί και προς τα έξω. Το πρόσωπό σας απευθείας θα λάμψει, η διάθεσή σας θα ανέβει και η μέρα σας θα ξεκινήσει με την απαραίτητη νότα που χρειαζόταν.

Κανονίστε την απόδρασή σας με θετικούς ανθρώπους

Η μεγαλύτερη επιρροή ξεκινάει από τον κύκλο μας. Όσο έχουμε κοντά μας, άτομα που μας γεμίζουν με ευχάριστα feelings, καθαρή ενέργεια και θεωρούνται οι σύμμαχοί μας, τότε δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα. Μας βοηθούν να δούμε τη ζωή με άλλη ματιά. Δε μας ασκούν κριτική, αντιθέτως μας ενθαρρύνουν. Με αυτήν την παρέα, θα είστε σε θέση να χαλαρώσετε και να νιώσετε ελευθέρα με το σώμα σας, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

3cce19390e79ff66221cd6d791f0b311.jpg

Εστιάστε σε αυτό που σας ενοχλεί και βελτιώστε το

Η σύγκριση εάν δεν πραγματοποιείται σε εμμονικό βαθμό δεν κρίνεται ως κάτι το απαγορευτικό. Μπορεί να αποτελέσει ένα είδος έμπνευσης, ώστε να συμφιλιωθούμε με την εικόνα μας. Αυτό σημαίνει πως εάν για παράδειγμα αισθάνεστε άσχημα για τη μειωμένη μυϊκή σας μάζα, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε και να ξεκινήσετε κάποιου είδους γυμναστική. «Αγαπώ τον εαυτό μου: τον προσέχω, τον φροντίζω, τον εξελίσσω». Κάντε αυτό που πραγματικά επιθυμείτε και μην επιτρέπετε κανένα στερεότυπο να σας αποσυντονίσει.

Κοιταχτείτε στον καθρέφτη

Το να αποδεχτούμε το σώμα μας και να σταματήσουμε να το συγκρίνουμε δε θα συμβεί μέσα σε μια μέρα. Είναι αναγκαίο με μικρές πράξεις να το εξασκούμε τακτικά, ώστε να περιοριστεί η επικριτική στάση. Μια καλή συνήθεια είναι η πρακτική θετικής επιβεβαίωσης. Κάθε πρωί σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη με τα εσώρουχα και σχολιάστε κάτι όμορφο. Τη μία μέρα μπορεί να λατρεύετε τα πόδια σας, την άλλη τα άκρα σας, την επόμενη ίσως και τίποτα. Επενδύστε σε αυτό κομμάτι.

f36327415e7ae8ebed9bc9ded30677ee.jpg
Image source: Hamptons Magazine

Να θυμάστε πως δε γνωρίζετε τι βιώνει ο καθένας

Ναι, θα ευχόσασταν να έχετε τους κοιλιακούς του διπλανού, αλλά ο συγκεκριμένος αφιερώνει ώρες προπόνησης. Έχετε παραπάνω κιλά κι ενδιαφέρεστε για την αδύνατη κοπέλα, η οποία ενδεχομένως να κοπιάζει με την αύξηση του βάρους και να μην τα καταφέρνει. Πίσω από κάθε ιδεατή για εσάς εικόνα, κρύβεται ένας άνθρωπος με τη δίκη του ιστορία. Ας υποστηρίζουμε όλα τα σώματα, αλλά ας μην ευχόμαστε να ήμασταν εκείνοι. Ο σκοπός είναι να εστιάσουμε σ' εμάς και να νιώσουμε όλοι «ελεύθεροι» στην παραλία.

Μην ξεχνάτε τον λόγο που πήγατε στην παραλία

Ας μην ξεχνάμε πως η έξοδός μας συνέβη για να απομακρυνθούμε από τους ρυθμούς της πόλης και να κερδίσουμε την πολυπόθητη ξεγνοιασιά που χρειαζόμαστε. Εάν, λοιπόν, σας κυριεύσει μια αρνητική σκέψη, τότε ξεγελάστε το μυαλό σας. Βουτήξτε στη θάλασσα, πείτε «ναι» στα water sports και στα beach parties, γελάστε και απολαύστε κάθε στιγμή.

Live your moment!