fbpixel

Search icon
Search
Πώς θα απομακρύνετε το φούσκωμα από την περιοχή της κοιλιάς κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης
WELLNESS

Πώς θα απομακρύνετε το φούσκωμα από την περιοχή της κοιλιάς κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης

5 tips που θα επαναφέρουν την τάξη στο σώμα σας


Το φούσκωμα που νιώθουμε αρκετές από εμάς κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, είναι σίγουρα ενοχλητικό και μερικές φορές συνοδεύεται και από κράμπες, κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο επίπονη και αφόρητη. Έπειτα από εκτιμήσεις, σχεδόν το 70% των γυναικών εμφανίζουν φούσκωμα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το πρήξιμο στην κοιλιά οφείλεται σε διάφορα σκαμπανεβάσματα των οιστρογόνων και σε απότομη πτώση της προγεστερόνης.

Τα καλά νέα είναι ότι υποχωρεί σχετικά σύντομα, καθώς 2-3 μέρες στην περίοδό σας, οι ωοθήκες σας αρχίζουν να παράγουν και πάλι αξιόπιστα επίπεδα ορμονών, ικανών να επαναφέρουν την «τάξη» στο σώμα σας. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι πως μπορείτε να αποφύγετε όλη αυτή την ταλαιπωρία, καθώς υπάρχουν διάφορα tips που θα σας βοηθήσουν με φυσικό τρόπο να εξαφανίσετε το φούσκωμα της περιόδου οριστικά.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε τα 5 tips που θα συμβάλλουν στην καταστολή του φουσκώματος κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Μην εγκαταλείψετε την άσκηση

Συνήθως κατά τη διάρκεια της περιόδου αποφεύγουμε τη γυμναστική, εξαιτίας της αδιαθεσίας και της ατονίας που νιώθουμε. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αύξηση του καρδιακού ρυθμού είναι ίσως και η top λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της έμμηνου ρύσης, συμπεριλαμβανομένου και του φουσκώματος. Προτιμήστε ήπιες δραστηριότητες όπως είναι η γιόγκα. Όταν λήξει το lockdown και βρούμε ξανά τους ρυθμούς μας, μπορείτε να επιλέξετε και το κολύμπι ως εναλλακτική λύση. Workouts μεγάλης έντασης, όπως το crossfit, καλό είναι να αποφεύγονται γιατί μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής αυξάνοντας συγχρόνως την πιθανότητα φουσκώματος.

shutterstock-1275544510.jpg

Ελαττώστε το αλκοόλ και την καφεΐνη

Ειδικοί αναφέρουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ λίγο πριν την εμμηνόρροια μπορεί να ενισχύσει τα συμπτώματά της, όπως να προκαλέσει φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος και αλλαγές στη διάθεση. Ο καφές από την άλλη μεριά μπορεί να δημιουργήσει υπερδιέγερση στο πεπτικό σύστημα να ερεθίσει τα έντερα αλλά και να σας προκαλέσει αφυδάτωση, καθώς αναγκάζει το σώμα σας να συγκρατεί το νερό.

Extra tip: Αντικαταστήστε όλα τα beverages με νερό. Φροντίστε να καταναλώνετε αρκετή ποσότητα μέσα στην ημέρα (1 ½ με 2 λίτρα). Το νερό δεν ενυδατώνει μόνο το σώμα σας, αλλά βοηθάει τον οργανισμό σας να αποβάλλει γρηγορότερα τα άχρηστα προϊόντα, καθαρίζοντας τις «αποθήκες» του. Επιπλέον, βελτιώνει και τις επιδόσεις σας στη γυμναστική.

Προτιμήστε το homemade cooking

Υπό κανονικές συνθήκες δεν έχουν όλες οι γυναίκες το χρόνο να μαγειρεύουν, εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματός τους. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το homemade φαγητό μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του φουσκώματος, δραστικά. Εκμεταλλευτείτε το lockdown και πειραματιστείτε περισσότερο στην κουζίνα σας, αναζητώντας υγιεινές προτάσεις. Ακόμη και για εσάς που δεν προλαβαίνετε σίγουρα υπάρχουν πιάτα που χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για να τα παρασκευάσετε.

Extra tip: Αποφύγετε το υπερβολικό αλάτι στο φαγητό σας, καθώς η μεγάλη ποσότητα επιταχύνει τη διαδικασία του φουσκώματος. 

shutterstock-1522860857.jpg

Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και καταναλώστε τα με μέτρο

Οι ίνες είναι ικανές να διατηρήσουν σε ομαλό επίπεδο το πεπτικό σας σύστημα. Αν δεν είστε συνηθισμένες στην κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, φροντίστε να καταναλώνετε 20 με 25 γραμμάρια ινών ημερησίως συνδυάζοντάς τα με αρκετό νερό, για να βοηθήσετε το σώμα σας να αφομοιώσει τις τροφές ευκολότερα. Η υπερβολική κατανάλωση, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης φουσκώματος.

Τρόφιμα πλούσια σε ίνες είναι: το αβοκάντο, τα αχλάδια, τα μήλα, τα καρότα, οι φακές, η κινόα, η φάβα, η βρώμη, τα αμύγδαλα, οι σπόροι chia, οι γλυκοπατάτες, η μαύρη σοκολάτα.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Ο ύπνος σας, δυστυχώς, μπορεί να επηρεαστεί από τους πόνους που μπορεί να νιώθετε κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης από το φούσκωμα και από τις μεταπτώσεις στη διάθεσή σας. Ωστόσο, ο ύπνος βοηθάει στην μείωση του φουσκώματος καθώς όσο κοιμάστε, το υπερβολικό υγρό που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς υποχωρεί από αυτή, μεταφέρετε στο πίσω μέρος του σώματος και εξαλείφεται. Συνεπώς, προσπαθήστε να συμπληρώσετε 8ωρο ύπνο.