fbpixel

Search icon
Search
Πώς να ελαχιστοποιήσετε τους πόρους, σύμφωνα με τους δερματολόγους
FACE & BODY

Πώς να ελαχιστοποιήσετε τους πόρους, σύμφωνα με τους δερματολόγους

8 tips που σας προτείνουμε για μια λεία επιδερμίδα


Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Δεν υφίσταται κάποιο checklist που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να αφανίσετε τους πόρους σας, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Είτε τους αγαπάτε ή τους μισείτε, οι πόροι είναι ένα δομικό στρώμα του δέρματός σας που θα υπάρχει πάντα. Αν όμως θέλετε να μάθετε πώς να ελαχιστοποιήσετε τους πόρους, μπορούμε να σας καλύψουμε - απλώς κρατήστε τις προσδοκίες σας ρεαλιστικές.

Μπορείτε να εστιάσετε την προσοχή σας στην απομάκρυνση της υπερβολικής λιπαρότητας από τους πόρους σας, γεγονός που με τη σειρά του θα τους κάνει να φαίνονται μικρότεροι. Μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος που περιλαμβάνει τα καλύτερα χημικά peeling και ένα από τα καλύτερα καθαριστικά για μικτό δέρμα είναι μια καλή αρχή. Αλλά υπάρχουν επίσης ένας τόνος συμβουλές εγκεκριμένες από δερματολόγους για να βγάλετε όλα τα έλαια και να κάνετε τους πόρους σας να φαίνονται λιγότερο αισθητοί. 

Αρχικά, γιατί ορισμένοι πόροι δείχνουν πιο έντονοι από άλλους;

Το μέγεθος των πόρων είναι γενετικά καθορισμένο, οπότε υπάρχει ένα ορισμένο ποσό που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Ορισμένα άτομα απλώς γεννιούνται με μεγαλύτερους πόρους από άλλους. Τόσο η γενετική όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν το μέγεθος των πόρων. Οι ορμονικές επιρροές έχουν επίσης επίδραση. Τούτου λεχθέντος, είναι σύνηθες το λιπαρό ή το επιρρεπές στην ακμή δέρμα να παρουσιάζει πόρους που φαίνονται μεγαλύτεροι από εκείνους που έχουν ξηρό δέρμα.

snapinstaapp-452105421-832929868770561-7919629896384618615-n-1080.jpg

Μπορείτε να μειώσετε το μέγεθος των πόρων σας;

Τα καλά νέα: Υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση και το μέγεθος των πόρων σας. Το μέγεθος δεν είναι σταθερό και αλλάζει με την ηλικία, τις ορμόνες και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το μέγεθος των πόρων σας κάνοντας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας. Η τακτική απομάκρυνση της βρωμιάς, του λαδιού και των νεκρών κυττάρων του δέρματος από τους πόρους σας θα τους κάνει να φαίνονται μικρότεροι στο γυμνό μάτι.


Ανακαλύψτε 8 expert-approved tips για να ελαχιστοποιήσετε τους πόρους σας!

1. Κάντε καθημερινό βαθύ καθαρισμό

Συγχωρέστε με που λέω το προφανές, αλλά πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας. Συνιστάται να το κάνετε δύο φορές την ημέρα (μία το πρωί και μία το βράδυ) για να αποφύγετε το μακιγιάζ, το λάδι ή τη βρωμιά να κολλήσουν στους πόρους σας. 

Εάν το δέρμα σας είναι λιπαρό ή συμφορημένο, προσπαθήστε να βρείτε ένα καθαριστικό που περιέχει αποτοξινωτικά ή απολεπιστικά συστατικά. Συστατικά όπως οι ρετινόλες και τα ρετινοειδή (κρέμες ή τζελ) ή το γλυκολικό οξύ και το γαλακτικό οξύ, όταν χρησιμοποιούνται σε ένα καθαριστικό προσώπου, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του μεγέθους και της εμφάνισης των διευρυμένων πόρων.

2. Ενσωματώστε τα AHAs με ένα Toner

Τα άλφα υδροξυοξέα (AHAs), όπως το γλυκολικό οξύ ή το γαλακτικό οξύ, είναι το ιερό δισκοπότηρο των συστατικών για τη διείσδυση και τον «καθαρισμό» των πόρων σας. Τα AHAs διαλύουν τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων σας και της επιφάνειας του δέρματός σας για να "ξεβουλώσουν" ουσιαστικά τους πόρους. Τα AHAs δρουν στο επιφανειακό στρώμα του δέρματός σας για να φωτίσουν και να εξομαλύνουν (καθιστώντας τα πιο ανεκτά για το δέρμα που είναι ξηρό και ευαίσθητο).

snapinstaapp-181420814-245416107381594-3855790938739904254-n-1080.jpg

3. Χρησιμοποιήστε έναν ορό σαλικυλικού οξέος

Τα βήτα υδροξυοξέα (BHAs), όπως το σαλικυλικό οξύ, είναι το εγκεκριμένο από δερματολόγους συστατικό για τον καθαρισμό των μαύρων και λευκών στιγμάτων, κάνοντας τους πόρους σας να φαίνονται μικρότεροι. Τα BHAs διεισδύουν βαθύτερα για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που είναι φραγμένα στους πόρους, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα. Μπορείτε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα καλύτερα καθαριστικά με σαλικυλικό οξύ ή να χρησιμοποιήσετε έναν ορό προσώπου που περιλαμβάνει δύο τοις εκατό σαλικυλικό οξύ. Απλά να είστε προσεκτικοί με το να το διπλασιάζετε-μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό.

4. Προσθέστε τη ρετινόλη στο beauty routine σας

Η ρετινόλη όχι μόνο εξομαλύνει τις ρυτίδες και φωτίζει τις σκοτεινές κηλίδες, αλλά λειτουργεί επίσης για να σταματήσει την ακμή και να συρρικνώσει τους πόρους. Η μαγεία της ρετινόλης προκύπτει από την ικανότητά της να αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα σας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την παραγωγή λιπαρότητας. Αυτό οδηγεί σε πιο λείο δέρμα, λιγότερα σπυράκια και μαύρα στίγματα και πιο σφιχτούς πόρους.

Επειδή η ρετινόλη μπορεί να είναι ερεθιστική στην αρχή (πιθανότατα θα έχετε μερικές εβδομάδες ξηρού, λεπιοειδούς δέρματος στην αρχή), θέλετε να ξεκινήσετε με μια απαλή φόρμουλα. Απλώστε μια κουταλιά σε μέγεθος μπιζελιού σε εντελώς στεγνό, καθαρό δέρμα κάθε δεύτερη νύχτα -την αντίθετη ημέρα που χρησιμοποιείτε το BHA/AHA- περιμένετε πέντε λεπτά για να απορροφηθεί και, στη συνέχεια, εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα.

Όσοι έχουν εξαιρετικά ξηρό, ευαίσθητο ή επιρρεπές στη ροδόχρου ακμή δέρμα μπορούν να μετριάσουν τους ερεθισμούς και να αυξήσουν την ανοχή του δέρματος χρησιμοποιώντας ρετινόλη μόνο μία φορά την εβδομάδα για μία εβδομάδα, δύο φορές την εβδομάδα για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες.

5. Επιλέξτε ενυδατικές κρέμες με βάση το νερό

Το γεγονός ότι το δέρμα σας είναι λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε την ενυδατική κρέμα- όλοι πρέπει να ενυδατώνονται. Παρόλα αυτά, όταν αποφασίζετε ποια προϊόντα είναι καταλληλότερα για μεγάλους πόρους. Τα προϊόντα με βάση το νερό είναι λιγότερο λιπαρά και κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος. Αισθάνονται ελαφριά και φρέσκα στο δέρμα σε σύγκριση με τα προϊόντα με βάση το λάδι. Αναζητήστε κρέμες νερού ή ενυδατικές κρέμες σε μορφή τζελ.

snapinstaapp-450975801-485916760685323-7696689535898637568-n-1080.jpg

6. Φορέστε αντηλιακό

Ο ήλιος διασπά το κολλαγόνο του δέρματός σας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της σφριγηλότητας και της ελαστικότητας του προσώπου σας, έτσι ώστε να έχετε μεγαλύτερους πόρους και πιο ελαστικό δέρμα μετά από επαναλαμβανόμενη έκθεση. Έτσι, να εφαρμόζετε τουλάχιστον SPF 30 κάθε πρωί - απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα από τα καλύτερα αντηλιακά για δέρμα με τάση ακμής. Όλα αυτά είναι μη κωμειογόνα, που σημαίνει ότι δεν θα φράξουν τους πόρους σας ή θα τους κάνουν να φαίνονται μεγαλύτεροι.

7. Αναζητήστε θεραπείες ελαχιστοποίησης πόρων

Τα καλύτερα προϊόντα μείωσης των πόρων θα περιέχουν συστατικά που έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζουν την επιδερμίδα σας, να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να απορροφούν το λάδι. Εκτός από την αναζήτηση ρετινόλης και α- και β-υδροξυοξέων, οι ειδικοί συνιστούν επίσης να αναζητάτε συστατικά όπως λεκιθίνη (κρόκος αυγού), νιασιναμίδη, εκχύλισμα τριαντάφυλλου, εκχύλισμα αβοκάντο, υδροξυστεατικό οξύ και βουτυλοαβοκαδικό οξύ. Μπορείτε συχνά να ενσωματώσετε αυτά τα συστατικά κάνοντας μάσκες προσώπου μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

8. Αποφύγετε τα συστατικά που φράζουν τους πόρους

Η στρατηγική σχετικά με τα συστατικά που βάζετε στο πρόσωπό σας είναι εξίσου σημαντική με τα συστατικά που αποφεύγετε να βάζετε στο πρόσωπό σας. Οι κρέμες ή τα έλαια, όπως το βούτυρο κακάο, το βούτυρο καριτέ ή το έλαιο jojoba διευρύνουν τους πόρους και συμβάλλουν στην εμφάνιση εξανθημάτων. Τα παχιά και βαριά συστατικά μπορεί να γεμίσουν έναν πόρο και να μην επιτρέψουν την απελευθέρωση του περιεχομένου των πόρων, προκαλώντας μια υπερβολική εμφάνιση στο μέγεθος των πόρων.