Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό μεταίχμιο για το Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Το εμβληματικό μνημείο ετοιμάζεται να κλείσει, αλλά όχι οριστικά. Το προσεχές καλοκαίρι οι θεατές θα απολαύσουν κανονικά τις προγραμματισμένες συναυλίες, όπερες και παραστάσεις, ωστόσο στο φινάλε της σεζόν η σκηνή θα χαμηλώσει τα φώτα της και το μνημείο θα παραδοθεί στην αρμόδια ομάδα που θα αναλάβει τη συντήρησή του.
Ήδη από το 2023, το υπουργείο Πολιτισμού είχε κρούσει τον κώδωνα: η συνεχής χρήση και η πάροδος του χρόνου είχαν αφήσει τα σημάδια τους στα αρχαία αναλημματικά τείχη, στις κερκίδες, ακόμη και στον υποκείμενο βράχο. Οι ειδικοί αξιολόγησαν τον κίνδυνο και αποφάσισαν πως οι εργασίες συντήρησης δε χωρούσαν άλλη αναβολή. Τα σχέδια κατατέθηκαν, οι μελέτες εγκρίθηκαν και τώρα, όπως συμβαίνει με κάθε ζωντανό οργανισμό που χρειάζεται φροντίδα, το μνημείο θα «ανασάνει» μακριά από τα χειροκροτήματα.
Σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε επισήμως το εγχείρημα. «Το Ηρώδειο θα κλείσει», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η διάρκεια των έργων θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα των τελικών αυτοψιών. Παρ' όλα αυτά, έθεσε ως ελάχιστο χρονοδιάγραμμα μια τριετία: «Δεν θα ανοίξει σίγουρα το 2026 ή το 2027. Και βλέπουμε...», είπε χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, οι φίλοι του αρχαίου θεάτρου καλούνται να οπλιστούν με υπομονή, αλλά και με την παρηγοριά ότι οι εργασίες θα θωρακίσουν το μνημείο για τις επόμενες γενιές.
Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ξεχωριστό: κάθε παράσταση και κάθε τραγούδι θα έχει το βάρος ενός αποχαιρετισμού πριν το θέατρο κλείσει.
Σταθμοί σε μια διαδρομή σχεδόν δύο χιλιετιών

Το 161 μ.Χ., το Ωδείο Ηρώδου Αττικού χτίστηκε από τον πλούσιο ρήτορα και φιλόσοφο Ηρώδη τον Αττικό, προς τιμήν της συζύγου του, Ρηγίλλης. Με στέγη από ξύλο κέδρου και χωρητικότητα περίπου 5.000 θεατών, αποτέλεσε το πολυτελέστερο ωδείο της ρωμαϊκής Αθήνας. Γύρω στο 267 μ.Χ. το θέατρο υπέστη σοβαρές ζημιές, πιθανότατα από επιδρομές των Ερούλων. Η ξύλινη στέγη κάηκε και για πολλούς αιώνες ο χώρος παρέμεινε ερειπωμένος, θαμμένος εν μέρει κάτω από τα χώματα. Στα χρόνια της πρώτης οθωνικής περιόδου ξεκινούν συστηματικές ανασκαφές - απομακρύνονται τα μπάζα, αποκαλύπτονται οι κερκίδες και το σκηνικό οικοδόμημα. Το Ηρώδειο ξαναβλέπει το φως, αλλά μένει ακόμα χωρίς χρήση. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Καλλιτέχνη, ο Μανώλης Χατζιδάκις διοργανώνει το πρώτο Φεστιβάλ Αθηνών. Το Ηρώδειο φιλοξενεί για πρώτη φορά σύγχρονες παραστάσεις: Άννα Συνοδινού στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, Μαρία Κάλας στη «Νόρμα» της Σκάλας του Μιλάνου (1957) και, λίγο αργότερα, τον Μίκη Θεοδωράκη με τη «Ρωμιοσύνη».
Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης του μηχανισμού σκηνής, των καθισμάτων και των υποδομών βάζουν το μνημείο σε «φόρμα» για τη νέα εποχή. Τον Αύγουστο, το Ωδείο φιλοξενεί την τελετή απονομής των μεταλλίων στο μπάσκετ. Με πάνω από 90 εκδηλώσεις κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών‑Επιδαύρου, το θέατρο συνδυάζει όπερα, συμφωνική μουσική, παραδοσιακά ακούσματα, ακόμη και κινηματογραφικές προβολές.
Τι δεν πρέπει να χάσετε αυτό το καλοκαίρι
Τουραντότ, του Giacomo Puccini

Με μια νέα μεγαλειώδη παραγωγή της Τουραντότ του Giacomo Puccini θα ανοίξει η ΕΛΣ το Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2025. Τη σκηνοθεσία θα υπογράψει ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του θεάτρου και της όπερας παγκοσμίως, ο Αντρέι Σερμπάν, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς για τις καινοτόμες και εικονοκλαστικές σκηνοθεσίες του. Μαζί με τη σπουδαία του πορεία στο θέατρο σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και τη διδασκαλία στο Columbia της Νέας Υόρκης, ο Σερμπάν έχει σκηνοθετήσει εμβληματικές παραγωγές όπερας σε όλα τα κορυφαία λυρικά θέατρα και φεστιβάλ του πλανήτη, ενώ κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα η Τουραντότ στο Λονδίνο, ο Βέρθερος στη Βιέννη και η Λουτσία ντι Λαμμερμούρ στο Παρίσι, παραμένουν στο ρεπερτόριο των θεάτρων και εξακολουθούν να παίζονται για δεκαετίες.
Info: 1, 3, 5, 6, 8 Ιουνίου 2025
Ιππόλυτος, του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου

Ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, μεγάλη επιτυχία του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο το 2023, μετά την περιοδεία του σε σημαντικά θέατρα στην Ελλάδα και την Κύπρο και το ταξίδι του στο φημισμένο Hong Kong Arts Festival, από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα φεστιβάλ της Ασίας, τον Μάρτιο του 2025, έρχεται για δύο παραστάσεις στο Ηρώδειο. Για την επανάληψη της κορυφαίας αυτής παραγωγής συμπράττουν οι κυριότεροι πολιτιστικοί φορείς της χώρας, το Εθνικό Θέατρο και το Φεστιβάλ, με αρωγό τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Λυκόφως». H παράσταση, μια σύγχρονη προσέγγιση της αρχαίας τραγωδίας που προτείνει μια ανατρεπτική σκηνοθετική οπτική, εμβαθύνει στον άγριο κόσμο του Ευριπίδη, έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από ελληνικά και διεθνή μέσα. Για την παραγωγή αυτή, η Κατερίνα Ευαγγελάτου συνεργάστηκε με μια εξαιρετική δημιουργική ομάδα 34 ατόμων και έναν δυναμικό θίασο.
Info: 18 & 19 Ιουνίου 2025
Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ

Στις 21 Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με την καθιερωμένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού και μουσικού διευθυντή της Μιχάλη Οικονόμου, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα μας ταξιδέψει σε δέκα διαφορετικούς ονειρικούς κόσμους. Κατά τη διάρκεια του μουσικού αυτού ταξιδιού, θα ακουστούν μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας, όπως το Μπολερό του Ραβέλ, το συμφωνικό ποίημα Ο Μολδάβας του Σμέτανα, το θριαμβευτικό Εμβατήριο πομπής και μεγαλοπρέπειας του Έλγκαρ και πολλά άλλα.
Max Richter

Σε μια σπάνια και πολυαναμενόμενη εμφάνιση στην Ελλάδα, ο Richter θα παρουσιάσει την Τρίτη 1 Ιουλίου μια επιλεγμένη ανθολογία από τα σημαντικότερα έργα του - ένα συναισθηματικό και στοχαστικό ταξίδι που έχει διαμορφώσει το ηχητικό τοπίο μιας ολόκληρης γενιάς. Συνδυάζοντας την κλασική μουσική με τον ηλεκτρονικό μινιμαλισμό και τη φιλοσοφική πρόθεση, η μουσική του Richter έχει ένα μοναδικό και αναγνωρίσιμο ύφος και καταλαμβάνει μια μοναδική θέση στο σύγχρονο μουσικό τοπίο: πνευματικά απαιτητική και ταυτόχρονα άμεσα προσβάσιμη. Από την στοιχειωτική ομορφιά του “The Blue Notebooks”, στην υπνωτιστική έκταση του “Sleep” και το πολιτικά φορτισμένο “Voices”, τα έργα του λειτουργούν ως προσωπικοί στοχασμοί αλλά και συλλογικές καταγραφές.
Info: 1 Ιουλίου 2025
Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μονάχου σε έργα Brahms και Dvořák

Σε άλλα μια υψηλού επιπέδου κλασική συναυλία στο Ηρώδειο, θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε τη Φιλαρμονική του Μονάχου, στην πρώτη της εμφάνιση στο ρωμαϊκό ωδείο, να συμπράττει με την κορυφαία σολίστ του βιολιού Χίλαρι Χαν, υπό τη διεύθυνση του χαρισματικού Αντρές Ορόσκο-Εστράδα. Οι ερμηνείες του Κολομβιανού μαέστρου διακρίνονται για την ενέργεια, την κομψότητα και το σφρίγος τους. Στη μέχρι τώρα εντυπωσιακή πορεία του έχει διατελέσει αρχιμουσικός στη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Φραγκφούρτης, του Χιούστον και της Βιέννης. Από τη σεζόν 2023/24 είναι αρχιμουσικός της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της RAI, ενώ φέτος θα αναλάβει τη θέση του γενικού μουσικού διευθυντή της Κολωνίας.
Info: 6 Ιουλίου 2025
Nicola Piovani

Ποιος μπορεί να φανταστεί το Χάος των αδερφών Ταβιάνι ή τον Ρομπέρτο Μπενίνι να αψηφά τη φρίκη των στρατοπέδων χωρίς τη μουσική που έχει κυριολεκτικά στοιχειώσει τη μνήμη μας; Ο συνθέτης που έχει σφραγίσει τον ιταλικό κινηματογράφο των τελευταίων 50 χρόνων, μαθητής και συνεχιστής της αισθητικής του Μάνου Χατζιδάκι, δημιουργός περισσότερων από 130 σάουντρακ, διάδοχος του Νίνο Ρότα στις τελευταίες ταινίες του Φελίνι και βραβευμένος με Όσκαρ (για τη μουσική της ταινίας Η ζωή είναι ωραία), ο Νικόλα Πιοβάνι, ένας αληθινός μουσικός θρύλος του παγκόσμιου κινηματογράφου, ανεβαίνει στη σκηνή του Ηρωδείου, σε μια συνεργασία του Φεστιβάλ με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Μαέστρος, μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, παρουσιάζει τη μουσική του μέσα από τρεις ορχηστρικές σουίτες – καρπό των εμβληματικών συνεργασιών του με τέσσερις μεγάλους ποιητές του ιταλικού σινεμά: τον Φεντερίκο Φελίνι, τους αδερφούς Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι και τον Ρομπέρτο Μπενίνι.
Info: 8 Ιουλίου 2025
Dave Holland και Kismet Quartet

Εμβληματικά μορφή της τζαζ με θρυλική πορεία, ο Βρετανός κοντραμπασίστας και συνθέτης Ντέιβ Χόλαντ έρχεται φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα, με τον στενό του συνεργάτη Κρις Πότερ και το νέο τους κουαρτέτο Kismet, για μια μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο που αναμένεται να είναι μια πραγματική τζαζ μυσταγωγία. Το κάλεσμα από τον Miles Davis το 1968 να μπει στην μπάντα του ως μπασίστας ήταν η ώθηση που έφερε τον Χόλαντ στο υψηλότερο επίπεδο της διεθνούς τζαζ σκηνής, σε ηλικία 22 ετών, για να ξεκινήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι που συνεχίζεται ακόμα. Ήταν βασικό μέλος του περίφημου Lost Quintet του Ντέιβις (1968-1969, μαζί με τους Chick Corea, Wayne Shorter και Jack DeJohnette) και συμμετείχε στην ηχογράφηση των δίσκων Filles de Kilimanjaro, In a Silent Way και Bitches Brew –που άλλαξαν διά παντός το πρόσωπο της τζαζ και της σύγχρονης μουσικής εν γένει–, ενώ συνέχισε να παίζει με τον Ντέιβις και μετά τη διάλυση των σταθερών κουιντέτων του. Ταυτόχρονα συνεργάστηκε συναυλιακά και δισκογραφικά με ονόματα όπως ο Joe Henderson, η Betty Carter, ο Stan Getz, ο Thelonious Monk, ο Anthony Braxton, ο Sam Rivers, ο Herbie Hancock και ο Pat Metheny, μεταξύ πολλών άλλων.
Info: 17 Ιουλίου