Συνταγές εκτελεσμένες έτσι, ώστε να θυμίζουν γλυπτά. Χρωματιστά, κρεμώδη υλικά, που μοιάζουν με τέμπερες σε καμβά. Τι συμβαίνει όταν η μαγειρική μετατρέπεται σε καλλιτεχνική πρόταση και τα πιάτα που δημιουργούν οι διασημότεροι σεφ του κόσμου συνδυάζουν εξαιρετική γεύση με μοναδικό design; Το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς πεντανόστιμο, αλλά και θεαματικό!
Άραγε, ποιος είπε ότι η μαγειρική δεν είναι Τέχνη; Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι σεφ δε δοκιμάζονται μόνο για τις μαγειρικές τους δεξιότητες, αλλά και για την έμπνευση και την ευρηματική παρουσίαση των πιάτων τους. Με άφθονη φαντασία και διάθεση για καινοτομία, οι παρακάτω masters της γαστρονομίας παρουσιάζουν πιάτα αριστουργήματα, που, πέρα από γευστική δοκιμή, αξίζουν και ιδιαίτερη μνεία.
Alineα

O ιδιοκτήτης και σεφ Grant Achatz ξεχειλίζει με τις ανατρεπτικές ιδέες του το μενού σε αυτόν τον σύγχρονο «ναό» γεύσης. Το φαγητό στο Alinea είναι εν μέρει θεατρικό, αλλά βασίζεται και στην καθαρή απόλαυση. Τα γεύματα εδώ χαρίζουν μια ξεχωριστή οσφρητική και αισθητική εμπειρία στους επισκέπτες, με αρωματικούς ατμούς και γαστρονομικά τεχνάσματα, φέρνοντας τη διασκέδαση στο τραπέζι μέσα από ιδιόρρυθμα στοιχεία που -κατά καιρούς- παρουσιάζονται πειραματικά. Το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο στο Σικάγο αποτελεί έναν πραγματικό θρύλο της παγκόσμιας fine dining σκηνής, χάρη στην πρωτοποριακή προσέγγιση της μοντέρνας γαστρονομίας που υιοθετεί. Προσφέροντας μια σειρά διαφορετικών τύπων μενού, κάθε πιάτο αναδεικνύει μοναδικά τη μοριακή κουζίνα, με το χρώμα του φαγητού συχνά να καθορίζει τη γευστική ένταση του πιάτου -πιο σκούρο σημαίνει πιο έντονο- και τη θέση των υλικών να αντιστοιχεί στη γλυκύτητά τους - αριστερά το αλμυρό, δεξιά το γλυκό. Αντί για παραδοσιακός κατάλογος, δίνεται ένας οδηγός για τη βέλτιστη απόλαυση κάθε πιάτου. Το Alinea είναι επίσης γνωστό για το εμβληματικό του επιδόρπιο, το οποίο παρουσιάζεται με ένα θεαματικό show, καθώς ο σεφ βγαίνει από την κουζίνα και το σερβίρει απευθείας στο τραπέζι, προκαλώντας τις αντιλήψεις μας για τον τρόπο με τον οποίο το φαγητό τοποθετείται μπροστά μας.
Jean-Georges

Mπορεί η γαστρονομική αυτοκρατορία του σεφ Jean-Georges Vongerichten να επεκτείνεται σε πολλές τοποθεσίες, αλλά το εστιατόριό του στο Central Park της Νέας Υόρκης θα είναι πάντα το κυρίως «σπίτι» του. Ο chef de cuisine Joseph Rhee διατηρεί εκεί μια κληρονομιά που βασίζεται στη διαχείριση με μαεστρία των γαλλικών τεχνικών και τον σεβασμό στη fusion γαστρονομία. Το signature πιάτο του, ένα πειραγμένο egg toast το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μια βουτυρένια, μαλακή ομελέτα που σερβίρεται σε ένα artistic κέλυφος με σαντιγί και μια κουταλιά χαβιάρι, είναι μια καλή αρχή πριν ξεκινήσετε να γεύεστε ένα εξελισσόμενο μενού, πλούσιο σε πρωτότυπες ιδέες και ανυπέρβλητη κομψότητα. Ανατρεπτικοί γευστικοί συνδυασμοί αποδεικνύουν την ιδιαίτερη τόλμη της κουζίνας του Vongerichten. Μάλιστα, εκείνοι που θα επιλέξουν το vegetarian μενού, θα απολαύσουν τα καλύτερα προϊόντα της εποχής, όπως ντομάτες αιωνόβιων φυτών που συνδυάζονται με τραγανή μινιόνετ λαχανικών και σάλτσα με μπαχαρικά.
Pierre Gagnaire

Σε έναν χώρο όπου πρωταγωνιστεί ένα αριστουργηματικό έργο με κάρβουνο, μια «αστική σπηλαιογραφία» που απεικονίζει ένα θηριοτροφείο από τον καλλιτέχνη Adel Abdessemed, ο σεφ Pierre Gagnaire συνεχίζει να τελειοποιεί τη γαστρονομία της Γαλλίας με την περιπετειώδη και υπερβολική κουζίνα που φέρει την υπογραφή του. Αυτός ο οπαδός της τζαζ και της σύγχρονης Τέχνης δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Το εστιατόριο του Gagnaire, το οποίο έχει τρία αστέρια από το 1996, αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα του: μοντέρνο, διακριτικό και εκλεπτυσμένο - όλα σε μια απόλυτη αρμονία. Τα ποιητικά πιάτα του επανεφευρίσκονται διαρκώς, σαν μικρές «δορυφορικές» μερίδες που στέλνει σε τροχιά ο σεφ, καθιστώντας αδύνατο να αναφερθεί ένα μόνο εμβληματικό πιάτο ή ακόμη και ένα κύριο χαρακτηριστικό τους!
Mugaritz

Το Mugaritz στην Ερρεντερία της Ισπανίας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα εστιατόριο, προσφέροντας στους λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας μια διαφορετική γευστική απόλαυση. Εδώ, τα πάντα τίθενται υπό αμφισβήτηση, σε βαθμό που, σύμφωνα με τα λόγια του σεφ Αndoni Luis Aduriz, «η εμπειρία είναι τόσο παιχνιδιάρικη όσο και γαστρονομική». Οι προθέσεις του Αndoni, στον οποίο δεν αρέσει κάτι περισσότερο από το να «σπάει» τους κανόνες, αποκαλύπτονται μέσα από ένα μικρό «γλωσσάριο» που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι σας, στο οποίο περιγράφονται λεπτομερώς οι όροι που έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο, και το προσωπικό του σε μια συνεργατική προσπάθεια να προσδώσουν νόημα στη γευστική εμπειρία. Τα πιάτα, πολλά από τα οποία τρώγονται απευθείας με τα χέρια, δεν ακολουθούν μια κλασική σειρά, στοχεύοντας έτσι στην υπέρβαση. Το πιο ιδιαίτερο πιάτο του ονομάζεται “de frente: la piel que habito” («το δέρμα στο οποίο κατοικώ») και πρόκειται για μια κατασκευή που θυμίζει μάσκα προσώπου και παρασκευάζεται από ζελατίνη μηλίτη. Συνοδεύεται από κομμάτια τηγανητού ψωμιού με γαλάκτωμα πιπεριού.
Maido

Το κομψό εστιατόριο στο Περού με επικεφαλής τον σεφ Mitsuharu Tsumura πήρε το όνομά του από μια ιαπωνική φράση που χρησιμοποιείται για να χαιρετήσει τους ανθρώπους: “Maido”. Και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα ακούσουν οι επισκέπτες από την ομάδα, όταν εισέλθουν στον χώρο. Στο μενού, η Ιαπωνία συναντά το Περού, αφού οι πρόγονοι του ‟Micha” αποβιβάστηκαν εκεί από την Ιαπωνία το 1889 και ο σεφ γεννήθηκε στη Λίμα. Η γευσιγνωσία περιλαμβάνει περισσότερα από 10 πιάτα, από τα οποία ενθουσιάζουν το “The Triple”, ένας συνδυασμός αβοκάντο, αβγών, ντομάτας και chashu (σιγομαγειρεμένo χοιρινό), τα θαλάσσια σαλιγκάρια με κίτρινο αφρό τσίλι και σάλτσα Nikkei και το καλαμάρι ramen με chorizo Αμαζονίου. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η παρουσίασή τους, η οποία πραγματοποιείται σε ενδιαφέροντα σκεύη που θυμίζουν μικρούς βράχους και πολλές φορές συνοδεύονται από τα πιο φανταστικά βρώσιμα λουλούδια.
Bras

Ο ιδιοκτήτης και σεφ Sébastien Bras έμεινε πιστός στην κληρονομιά του πατέρα του, του σπουδαίου Michel Bras, αλλά οπλισμένος με μια εντελώς δική του «τρέλα» επέλεξε στην κουζίνα του να χρησιμοποιεί υλικά -λουλούδια, βότανα και λαχανικά- μόνο από τη φύση που οργιάζει στους κήπους της Λαγιόλ στη Γαλλία, όπου βρίσκεται το εστιατόριό του. Η συγκίνηση συχνά σε πιάνει στα κρυφά, με τις γεύσεις να γεμίζουν τον ουρανίσκο, μιας και μπορείς σχεδόν να ακούσεις τη γη να τραγουδάει όσο απολαμβάνεις κάποιες προτάσεις του. Υπάρχει μάλιστα πιάτο στο μενού που περιλαμβάνει έως και 60 ξεχωριστά προετοιμασμένα λαχανικά, φύλλα, λουλούδια και σπόρους, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με την ημέρα. Προκαλεί δέος όχι μόνο στο στόμα αλλά και στο μάτι!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025