fbpixel

Search icon
Search
PFW: Ο οίκος Paco Rabanne απέτισε φόρο τιμής στον αείμνηστο σχεδιαστή του
TRENDS & CATWALKS

PFW: Ο οίκος Paco Rabanne απέτισε φόρο τιμής στον αείμνηστο σχεδιαστή του

Ο Olivier Rousteing απογειώνει το power suit για τον Balmain


Η Εβδομάδα Μόδας στην Πόλη του Φωτός συνεχίζεται με μοναδικά show και ιδιαίτερες δημιουργίες από τους διάσημους οίκους. Η Γαλλική πρωτεύουσα έχει πλημμυρίσει από fashionistas και ειδικούς, οι οποίο αναμένουν να δουν τι μας επιφυλάσσει ο χώρος της μόδας για τον επόμενο φθινόπωρο. Εχθές τα φώτα ήταν στραμμένα στην συλλογή του Paco Rabanne, την πρώτη μετά τον θάνατο του εμβληματικού και αείμνηστου σχεδιαστή αλλά και στον γαλλικό οίκο Balmain και στις statement δημιουργίες του creative director, Olivier Rousteing. 

Paco Rabanne

befunky-collage-83.jpg

Πριν από το show του για το Φθινόπωρο 2023, ο Paco Rabanne μοιράστηκε στο Instagram και το Twitter παλιά αποσπάσματα με τον ιδρυτή του οίκου, ο οποίος απεβίωσε στις αρχές Φεβρουαρίου. Τα κλιπ ήταν επίσης και το teaser για μια συλλογή που θα ήταν σε μεγάλο βαθμό εμπνευσμένη από τον αείμνηστο σχεδιαστή. Εχθές το βράδυ στο Παρίσι, ο Julien Dossena, ο οποίος είναι δημιουργικός διευθυντής του οίκου από το 2013, καλωσόρισε τους καλεσμένους στην επίδειξη με ένα υπογεγραμμένο σημείωμα σε κάθε κάθισμα, ευχαριστώντας τον "Monsieur Rabanne" για την «ουτοπική δημιουργική του προσέγγιση» και τη «ριζοσπαστική του έκφραση».

befunky-collage-84.jpg

Οι ιδέες ξεπηδούν από το ασυνείδητο σε έναν λευκό χώρο σαν όνειρο κι ένα σουρεαλιστικό πνεύμα βασίζεται σε μια ευαισθησία του πραγματικού κόσμου. Τα απροσδόκητα υλικά, η διαρκής αναζήτηση του Paco Rabanne, αναδύονται με μία νέα ίντριγκα. Οι αισθήσεις μεταφράζονται μέσα από τους συμβολικούς πυλώνες του σχεδιασμού: το χρώμα, τη φόρμα, τον όγκο και την κίνηση. Με την πρώτη ματιά αυτή η νέα συλλογή είναι σαν μια εξερεύνηση των υφών. Αυτό που μοιάζει με γούνα είναι τριχωτό μαλλί. Στοιχεία λουρεξ εμφανίζονται «πασπαλισμένα» πάνω σε πλεκτά. Το μεταλλικό πλέγμα φαίνεται να μεταμορφώνεται σε δέρμα, ενώ τα διάφανα κρύσταλλα που κρέμονται από τα φορέματα μοιάζουν με παγάκια.

Σε αυτή τη σύγχρονη υλική αφύπνιση, ο Julien Dossena διοχετεύει την ιστορική φιλία μεταξύ του Paco Rabanne και του Salvador Dalí: δύο Ισπανοί οραματιστές που συνδέονται με τη ριζοσπαστική καλλιτεχνική τους έκφραση. Από τις γυναίκες που φορούσαν σύγχρονες πανοπλίες μέχρι τα τοπία που δεν δεσμεύονται από φυσικούς νόμους, δημιούργησαν παράλληλους και, μερικές φορές, επικαλυπτόμενους κόσμους που ήταν μαγικοί, μυστικιστικοί και μυστηριώδεις. Τα μυτερά ασημένια φλατ θυμίζουν την πρώτη δεκαετία του Paco Rabanne, ενώ ένα νέο ρετρό sneaker προσγειώνει τα συντονισμένα κομμάτια με μια γοητεία των '90s.

befunky-collage-85.jpg

Η συλλογή κλείνει με πέντε εμβληματικές δημιουργίες από το αρχείο του οίκου, ως τον απόλυτο φόρο τιμής στον αείμνηστο σχεδιαστή και ιδρυτή του. Διατρέχοντας πέντε δεκαετίες, αυτά τα φορέματα σηματοδοτούν την καινοτόμο δεξιοτεχνία που θα καθορίζει πάντα τις διαχρονικές και τοτεμικές γυναίκες του Paco Rabanne.

Balmain

befunky-collage-86.jpg

Σύμφωνα με το θέμα της λειτουργικότητας και του workwear που είδαμε σε πολλά show αυτή τη σεζόν, η συλλογή του Balmain για το φθινόπωρο 2023 έχει να κάνει με ένα καλό power suit και ένα ενδιαφέρον παιχνίδι αναλογιών με έμφαση στους ώμους, με τον τρόπο που μόνο ο Olivier Rousteing γνωρίζει. Η συλλογή που παρουσιάστηκε εχθές στο Παρίσι, συνεχίζει την κληρονομιά των τεχνικών υψηλής ραπτικής του Balmain. Ο Rousteing φάνηκε να θέλει να αφήσει τα ίδια τα κομμάτια να βρεθούν στο επίκεντρο, παρουσιάζοντας τη συλλογή σε έναν απλό, ασπρόμαυρο χώρο στην πασαρέλα - μακριά από την επιβλητικότητα του Balmain Festival.

Γλυπτικά κομμάτια, τα οποία χαρακτηρίζονται από έντονες γωνίες και κατασκευασμένα από πλούσια υφάσματα κυριαρχούν στη συλλογή. Οι περισσότερες εμφανίσεις αντικατοπτρίζουν την άχρωμη παλέτα του χώρου, με μερικές τολμηρές εξαιρέσεις, όπως ένα ιριδίζον πράσινο φόρεμα με και ένα χνουδωτό μοβ παλτό. Ενώ πολλές εμφανίσεις σχεδιάστηκαν για να προσθέσουν όγκο στους ώμους, άλλες ήταν «κομμένες» για να τους αποκαλύψουν σαγηνευτικά. Οι πέρλες, τα κρύσταλλα και οι γούνινες πινελιές πρόσθεσαν υφή και πολυτέλεια σε πολλά κομμάτια, αποδίδοντας μια πολυτελή και groovy συλλογή που θυμίζει glam αισθητική της παλιάς σχολής και ακόμη και μια πινελιά glam rock της δεκαετίας του '80, σε μια πολύ πιο tailored ερμηνεία.

befunky-collage-87.jpg

Σε σύγκριση με τα εντυπωσιακά κομμάτια του brand τις προηγούμενες σεζόν, το Φθινόπωρο 2023 είναι αρκετά πιο συγκρατημένο, προσφέροντας στη γυναίκα του Balmain πολυτελή και ταυτόχρονα διαχρονικά pieces με άψογη προσοχή στη λεπτομέρεια. Αυτός ο πιο συγκρατημένος, ίσως old-money τρόπος ντυσίματος ευθυγραμμίζεται με την εμφάνιση της τάσης "stealth wealth" αυτής της σεζόν, δηλαδή ρούχα που δεν διαφημίζουν την αξία τους με επιδεικτικούς τρόπους. Τούτου λεχθέντος, δεν θα ήταν Balmain χωρίς λίγη χλιδή.