fbpixel

Search icon
Search
Persona Restaurant: Ένα ultra modern εστιατόριο στη Στοκχόλμη με την υπογραφή του Erik Bratsberg
DESIGN NEWS

Persona Restaurant: Ένα ultra modern εστιατόριο στη Στοκχόλμη με την υπογραφή του Erik Bratsberg

Μια ματιά στο καταπληκτικό εσωτερικό του


O σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Erik Bratsberg δημιούργησε μοναδικά έργα τέχνης για το εσωτερικό του εστιατορίου Persona στη Στοκχόλμη, το οποίο διαθέτει επίσης ασύμμετρο terrazzo και λεπτομέρειες από πατιναρισμένο ορείχαλκο. Ο Bratsberg, ο οποίος εργαζόταν στα χρηματοοικονομικά προτού ασχοληθεί με το interior design, ήθελε το εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας στην αριστοκρατική γειτονιά Östermalm της Στοκχόλμης να έχει μια ζεστή και φιλόξενη αίσθηση.

«Η έμπνευση προέρχεται από ένα μείγμα προσωπικών εμπειριών, υποσυνείδητων αποτυπωμάτων από στιλ που θαυμάσαμε, ιδιαίτερα από το ιταλικό design των μέσων του αιώνα, και από την επιθυμία να ενσωματώσουμε μια ζεστασιά σπιτιού σε ένα περιβάλλον φιλοξενίας», δήλωσε ο ίδιος στο Dezeen και συνέχισε: «Η φιλοσοφία του σχεδιασμού επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός διαχρονικού, φιλόξενου χώρου που ενισχύει την εμπειρία του φαγητού, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση της προσωπικής επαφής και της οικειότητας».

erik-bratsberg-persona-restaurant-stockholm-dezeen-2364-col-4-852x1136-1.jpg


Οι πράσινες αποχρώσεις χρησιμοποιούνται σε όλο το εσωτερικό του Persona που έχει μέγεθος 120 τετραγωνικά μέτρα, συμπληρώνοντας τους κρεμ τοίχους και τα πολυάριθμα ξύλινα έπιπλα και τις εντυπωσιακές επενδύσεις. «Το πράσινο είναι η επιλογή μου όταν θέλω να προκαλέσω μια αίσθηση ηρεμίας και άνεσης», εξήγησε ο Bratsberg. «Είναι ένα τριτογενές χρώμα, ένα μείγμα ψυχρού και θερμού, το οποίο του επιτρέπει να ταιριάζει τόσο με θερμότερες όσο και με ψυχρότερες αποχρώσεις και υλικά - ένα yin κι ένα yang των χρωμάτων κατά κάποιον τρόπο», πρόσθεσε.

«Το πράσινο φέρνει, επίσης, στο μυαλό μας τη φύση και υποθέτω ότι η αγάπη μου για το πράσινο σχετίζεται με τη χαρά που βλέπω τα φύλλα να επιστρέφουν στα δέντρα μετά από έναν μακρύ σουηδικό χειμώνα». Το εστιατόριο -που μοιάζει περισσότερο με σαλόνι παρά με εστιατόριο-, διαθέτει ακόμα πολλά φυσικά υλικά, όπως πέτρα και ξύλο, τα οποία παρεμβάλλονται με terrazzo και ορείχαλκο προκειμένου να δημιουργήσουν απτικό ενδιαφέρον.

erik-bratsberg-persona-restaurant-stockholm-dezeen-2364-col-14-852x1065.jpg


Αυτό το μείγμα υλικών επιλέχθηκε για να προκαλέσει μια αίσθηση κομψότητας. ΟBratsberg αναφέρει: «Για το δάπεδο έπαιξα με τις δυνατότητες του terrazzo, χρησιμοποιώντας αποχρώσεις του πράσινου και του ζεστού γκρι και λευκού που σχηματίζουν ένα ασύμμετρο μοτίβο». Επένδυσε τους τοίχους με έναν υπόλευκο σοβά με στικτή επιφάνεια, που σχεδιάστηκε για να έρχεται σε αντίθεση με τη μεταξένια δρυς σε απόχρωση του μελιού που χρησιμοποιήθηκε για τα ράφια και τα τραπέζια.

«Ο πατιναρισμένος ορείχαλκος μαζί με λεπτομέρειες σε κίτρινη ώχρα λειτουργεί ως έμφαση», πρόσθεσε ο Bratsberg, ενώ «οι διάφανες κουρτίνες, το πατιναρισμένο δέρμα και τα υφάσματα ολοκληρώνουν το όλο σκηνικό». Αφηρημένα έργα τέχνης κατά παραγγελία διακοσμούν επίσης το εσωτερικό. Ο Bratsberg τα κατασκεύασε ο ίδιος από υδατογραφίες που είχε ζωγραφίσει, οι οποίες στη συνέχεια εκτυπώθηκαν με μεταξοτυπία σε πάνελ.

erik-bratsberg-persona-restaurant-stockholm-dezeen-2364-col-0-852x1136-1.jpg


Επίσης, αξιοσημείωτη στο εσωτερικό είναι η ποικιλία των σχημάτων, με τα γωνιώδη τραπέζια και τους πάγκους να έρχονται σε αντίθεση με τα στρογγυλά φωτιστικά, τις γεωμετρικές λεπτομέρειες και τα μικρότερα τραπέζια που είναι κατασκευασμένα από οργανικά διαμορφωμένο ξύλο και πέτρα.

«Οι απόλυτα ευθείες γραμμές και η συμμετρία φέρνουν τάξη και ηρεμία για το μάτι, αλλά ποτέ δε με έχουν ιντριγκάρει», είπε ο Bratsberg. «Από την άλλη πλευρά, οι υπερβολικά ασύμμετρες γεωμετρίες και τα οργανικά σχήματα μπορούν να φέρουν την αίσθηση της αταξίας. Αλλά η εξισορρόπηση των δύο -όπως συμβαίνει με πολλές αντιθέσεις- μπορεί να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα αρμονία», πρόσθεσε. «Στη διεπιστημονική μου πρακτική προσπαθώ να συσχετίζω την τέχνη, το design και το έργο μου - γιατί να μην μετατρέψω μια λάμπα σε γλυπτό, ή μια πρόσοψη μπαρ σε πίνακα ζωγραφικής, ή έναν απλό τοίχο σε ανάγλυφο;».

erik-bratsberg-persona-restaurant-stockholm-dezeen-2364-col-8-852x1136.jpg


Στο μπάνιο, οι κυματιστοί καθρέφτες ταιριάζουν με έναν κυματιστό νιπτήρα και αντιπαραβάλλονται με τετράγωνες κόγχες τοίχου και γωνιακές κατασκευές στον τοίχο. «Οι μορφές, οι γραμμές, τα χρώματα και η υλικότητα αποτυπώνονται με μυστηριώδεις τρόπους, αλλά ένα εσωτερικό χωρίς γλυπτικές μορφές και ασυμμετρίες είναι για μένα σαν μια γλώσσα χωρίς θαυμαστικά, χειρονομίες ή συναισθηματική έκφραση», κατέληξε ο Bratsberg.

Φωτογραφίες: Erik Lefvander | Πληροφορίες: Dezeen